Právě čtete

Jak z každého balkonu vytvořit letní útočiště

16878  
Sdílet: 

Jak z každého balkonu vytvořit letní útočiště

Když chcete na balkoně trávit léto, je nejlepší udělat si z něj „další místnost“ v bytě. Jak na to?

30. 6. 2018 3 min. čtení Marie Háková
Jak z každého balkonu vytvořit letní útočiště

Co si pamatuju, na balkoně se hlavně sušilo prádlo, ale i tak jsme na něj každou letní neděli přenesli židličky a stoleček, koupili polárkový dort nebo upekli koláč, udělali kafe a poseděli od oběda kolikrát až do večera.

Od té doby se z „letního bytu“ na balkoně nebo terase stal opravdový trend. Často je to jediné místo, kde se dá v tropických vedrech vegetovat, a spousta lidí už objevila kouzlo venkovního posezení, kvůli kterému nemusíte vystrčit nos z vlastního bytu.

Stačí pořídit vhodný nábytek a když je kde sedět, je prakticky hotovo. Ale abyste se na balkoně nebo terase cítili úplně jako doma, je potřeba pohrát si s detaily. Proto jsme se společně s architektkou Martinou Šandovou ze studia Andrea & Martina vydaly k Adéle Chloe Mazánkové a na její terase v praxi vyzkoušely drobnosti, které z klasické terasy udělají opravdové letní útočiště.

Podívejte se na stav před a po:

Schovejte se před světem

Když balkon odstíníte od okolí, aby vám na něj (tolik) nevidělo, najednou se z něj stane součást bytu.

Ideální pomocíci jsou paravany, plachty, látky s venkovní úpravou, rákosí, ratan nebo živá zástěna ze vzrostlých květin. 

Pokud máte dostatek prostoru, oceníte opravdu velké květiny. Hodí se oleandr, ibišek nebo popínavá mandevila, které vyvolají středomořskou náladu a umí vyrůst do vzrostlých keřů. Na balkon můžete během léta přesunout pokojovky: nejen palmy, ale i třeba fikusy, draceny a jiné. Jen je třeba dbát na jejich požadavky na stanoviště, především je nespálit na sluníčku, na které nejsou z bytu zvyklé.

Vyberte si vhodné květiny podle toho, jak vám na balkon svítí sluníčko

S květinami radí Michaela Krobová z květinářství Green Decor.

Naprostá většina letniček potřebuje k tomu, aby krásně kvetla, dobře osluněné místo. 

Pokud máte na balkoně spíše stín, sáhněte po begoniích, fuchsiích nebo netýkavkách.

Pro balkon orientovaný na jih, kam svítí prakticky celý den, je vhodné vybrat extra odolné šruchy nebo aptenie, které mají dužnaté listy podobné sukulentům, nebo gazanie.

Všechny venkovní květiny nezapomínejte alespoň jednou za 14 dní je přihnojit, nejlépe tekutým hnojivem do zálivky.

Přidejte polštáře a plédy. Na extra malých balkonech dokonce nahradí nábytek

Látkové doplňky prostor zútulní. A až se večer ochladí, budou se hodit při posezení se sklenkou vína. :-)

Pokud se vám na balkon vůbec nevejde nábytek, můžete si ze sedacích polštářů a venkovního koberce vytvořit pohodlné hnízdečko.

Druhý tip, jak prostoru dodat na útulnosti, je postavit květiny do kaskády, ať už na extra konstrukci, nebo je pověsit za zeď.

Pro kaskádovité vrstvení je pěkné zkombinovat vzpřímené a převislé druhy. Některé z letniček jsou k dostání v obou variantách (muškáty, lobelky, verbeny, fuchsie, begonie…), z nekvetoucích zelených je to Plectranthus coleoides, Helichrysum petiolare, okrasné batáty (Ipomoea). Klasika je břečťan, který je pro dekorace opravdu vděčný.

Celkový výraz balkonu nebo terasy promění venkovní koberec nebo balkonová krytina. Tu si můžete položit i sami, prodává se připravená jako „dlaždičky“.

Proměna balkonu na letní útočiště zkrátka není vůbec složitá: několik detailů z ní udělá pohodlný obývák pod širým nebem.

Venkovní nábytek a dekorace z tohoto článku najdete na e-shopu Tchibo.

PS: Je to balkon, nebo terasa?

Pokud vám to taky vrtá hlavou, tady je řešení:

Balkon

Balkon je předsazený před nosnou zeď, může do ní být i zapuštěný. Pokud je zastřešený, říká se mu lodžie.

versus
Terasa

Terasa je venkovní část domu. Staví se na střeše nebo nad spodním patrem, které je tím pádem rozsáhlejší než horní.

 

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články