Právě čtete

Den v kůži profesionálního uklízeče

2702  
Sdílet: 

Den v kůži profesionálního uklízeče

Uklízení je jedna z mála činností, které nás doprovázejí po celý život. Když si od ní na jeden den odfrknete, druhý den musíte o to víc uklízet, abyste dosáhli vytouženého pořádku. A udržet ho v rodině, kde musíte své nejmilejší nutit, aby vám s ním pomohli, může někdy být doopravdy komplikované.

21. 1. 2015 4 min. čtení Redakce
Den v kůži profesionálního uklízeče

Právě proto existují profesionální služby, které dávají věci dopořádku. A abychom zjistili, jestli dokáží uklízet lépe než obyčejní smrtelníci, vydali jsme se s uklízecí firmou Clean Co. na jeden jejich běžný úklid.

Před bytovým domem u Karlova náměstí v Praze jsme se sešli s majitelem firmy, který nás svěřil do rukou jeho supervizorky. „Uklízí se komplet celý byt a jestli chcete pomoct, tak je například potřeba umýt dřez,“ nadhazuje majitel firmy.

IMG_7037

V ten okamžik jsme uchopili vlastní uklízecí výbavu a zamířili jsme společně do bytu, kde už operoval uklízeč Michal. Tak trochu jsme očekávali, že na místě budou nějaké speciální vychytávky, díky kterým úklid bude úplná hračka. Ale nic takového se nekonalo. Nejúčinnější věc zde představoval obyčejný hadr – myla se jím dokonce i okna – a speciální byly jen profesionální mycí prostředky. Klíčem k dokonalému úklidu tedy bylo, že se byt o velikosti 3+1 uklízel zhruba 4 až 5 hodin, a po ukončení prací si vše ještě prošla supervizorka.

My sami jsme přiložili ruku k dílu v kuchyni, konkrétně u dřezu a indukční desky. Se dřezem jsme to zvládli ještě docela solidně, ale za indukční desku nás náš dozor úplně nepochválil. Jak se ukázalo později, neměli jsme na ni správný mycí prostředek. Takže to naštěstí nebyla naše chyba. ☺

S vlastním zážitkem z úklidu jsme se však nespokojili a nakonec jsme ještě vyzpovídali supervizorku o celém fenoménu profi uklízení.

Kolik uděláte úklidů za jeden den?

Přibližně 20 až 30. Máme na to samozřejmě více lidí. Ráno od 7 hodin děláme většinou kanceláře, přes den byty a večer opět kanceláře.

IMG_6910

Co vlastně uklízíte? Děláte běžný úklid, nebo si vás pronajímají na věci, které se uklízejí jednou za čas?

Záleží na klientovi. Stálí zákazníci, ke kterým chodíme tak dvakrát týdně, chtějí běžný úklid, a pak máme nepravidelné zákazníky, jako je ten dnešní. Ti jednou za čas zavolají a my jim uklidíme komplet celý byt. Někde i žehlíme a podobně. Máme i klientku, ke které chodíme sedmkrát týdně.

Jak vypadá klasický profil vašeho zákazníka?

Jednu půlku tvoří rodiny s dvěma, třemi dětmi, kdy je ráno máma odveze do školy a jde do práce a my jim během dopledne a odpoledne uklidíme. Druhou půlku tvoří zahraniční studenti.

IMG_6955

Stává se někdy, že přijedete uklízet a narazíte na takový nepořádek, že to vzdáte?

Taky se to někdy stane. Jednou jsem si myslela, že si budu muset nandat plynovou masku, ale nakonec to padlo. To se opravdu uklidit nedalo. Ale nejhorší jsou studenti. Ti mají často poházené prádlo po zemi. Neodnášejí odpadky do koše. Nechávají je úplně všude. Sice mají koše, pračku, sušičku a myčku, ale neumí je používat, takže jim pereme a myjeme nádobí. Ti mají kompletní servis.

Jak to je s důvěrou? Klienti vám věří od začátku, nebo to chvilku trvá?

Pokaždé to je jiné. Většinou nám dají hned klíče a věří nám, ale jsou i klienti, kteří jsou při úklidu doma. Ale spíš nám věří a dají nám klíče, takže si připadám jako klíčník z pevnosti Boyard.

A co důvěra k vašim zaměstnancům? 

Ti prověření mají klíče od svých stálých klientů, takže tam děláme jen namátkovou kontrolu, a s těmi novými jezdíme, abychom jim ukázali co a jak, a kontrolujeme to, takže si musí projít určitým procesem. Ale nikdy se nestalo, že by se něco ztratilo nebo něco podobného.

IMG_7058

Stalo se někdy, že by vám klient pomáhal s úklidem?

To ne. To se nám ještě nestalo. Spíš nám pak někdy pošlou stížnosti, že jsme někde na něco zapomněli, ale to jsou už opravdu punktičkáři. Hlavně Němci kontrolují každý kout a přijdou na každý drobek, a pak nám píšou, že to nebylo v pořádku.

Musí mít člověk uklízení v krvi, aby tuhle práci mohl dělat profesionálně?

Úplně nemusí. Dá se to naučit. Ale jsou holky, které jedním pohledem oskenují celou místnost a hned vědí, co je ještě potřeba. Na nic nezapomenou, všechno mají v naprostém pořádku a dokáží uklidit naprosto precizně. Ty mají k pořádku opravdu vlohy. Ostatní se to musí holt naučit.

Uklízejí si někteří zákazníci před vaším příchodem, aby si neudělali ostudu?

Máme klienty, kteří mají naklizeno, ale když se na to pak podívá profík, vždycky najde něco, co je potřeba umýt. Ale že by vyloženě uklidili a my pak neměli co dělat, to se nám ještě nestalo.

IMG_7065

Koho nejčastěji zaměstnáváte?

Většinou to jsou maminky ve středním věku, které si potřebují vydělat, a mají to jako hlavní pracovní poměr. Často to jsou i Ukrajinky, které sem přijedou a posílají peníze svým dětem domů na Ukrajinu. Dál ještě hodně zaměstnáváme studenty, ale většinou to jsou ty maminky.

Myslíte si, že služeb profesionálních uklízečů bude časem využívat čím dál tím víc lidí?

Vím, že šéf začínal s pár klienty, a teď děláme až 30 úklidů za den. A stále se nám ozývají noví klienti. Ale ještě jich nemáme tolik, abychom je odmítali. A jelikož máme opravdu dost práce, tak si myslím, že ano. Bude to čím dál tím větší trend.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články