Právě čtete

Za moje afty a nadýmání můžou kvasinky aneb jak jsem objevila „tu druhou“ kandidózu

21374  
Sdílet: 

Za moje afty a nadýmání můžou kvasinky aneb jak jsem objevila „tu druhou“ kandidózu

Věčně popraskané koutky úst a zdánlivě bezdůvodně rozházené zažívání mě začaly přivádět k šílenství, hned potom ke googlení a pak až k nutričním specialistům. Myslela jsem, že mi chybí nějaké živiny, místo toho jsem ale zjistila, že mi přebývají kvasinky. 

12. 1. 2023 3 min. čtení Lucie Mládková
Za moje afty a nadýmání můžou kvasinky aneb jak jsem objevila „tu druhou“ kandidózu

Kvasinkové infekce můžou za spoustu zdravotních obtíží, jen málokdy nás ale napadne hledat příčinu právě u nich. Stačí přitom pár dietních změn a možná stejně jako já zjistíte, že se i vám spraví zažívání i pokožka.

Když se řekne kandidóza, spoustě žen se vybaví ta jedna konkrétní kvasinková infekce, kterou si alespoň jednou za život protrpěly. Ani o téhle kandidóze se ale moc nemluví a reklamy na krémy a čípky v televizi jsou plné eufemismů a náznaků. Jak by potom měl člověk přijít na to, že mu kvasinky můžou způsobit i spoustu jiných problémů, které se projevují všude po těle? Kvasinky jsou přitom normální součástí našeho těla stejně jako některé střevní bakterie, ale všechno je to o rovnováze. Když se přemnoží, můžou způsobit větší nepříjemnosti než jen nějaké to svědění.

„Onemocnění může mít celou řadu projevů od povrchových kožních plísní nohou až po systémové narušení rovnováhy střevní mikroflóry a související oslabení imunitního systému.“
– specialistka na zdravotní prevenci a výživu PharmDr. Margit Slimáková

salát

Podle toho, na jaký web se podíváte, najdete, že kvasinky můžou způsobit cokoliv, od klasických vaginálních infekcí přes nadýmání, průjmy i zácpy až po afty, bolavé koutky a takzvanou moučnivku (bílý povlak na jazyku). Na seznamu jsou taky plísňová onemocnění nehtů a různé ekzémy. Rovnou ale říkám – se sebediagnózou opatrně. Samozřejmě můžete zkusit navrátit tělu rovnováhu a pozorovat, zda příznaky vymizí. Pokud ale ne, pravděpodobně za vaše problémy může něco jiného a je namístě poradit se s odborníkem.

Jak se stane, že je rovnováha narušena

Osobně viním nejvíc ze všeho stres a s ním související špatné stravování.

Moc dobře už vím, že když mám v pohodě střeva, je v pohodě i imunita a psychika, jenomže problémy v práci i osobním životě svádějí prostě spíš ke zmrzlině a předpřipraveným jídlům, která nevyžadují moc energie na přípravu. Právě tohle uklouznutí u mě nejspíš způsobilo přemnožení kvasinek. Když už se to stane, je navíc vedlejším projevem neustálá chuť na sladké, protože kvasinky si tak říkají o další potravu.

Možné příčiny přemnožení kvasinek v těle

  • užívání antibiotik
  • časté popíjení alkoholu a kouření
  • hormonální antikoncepce
  • stres
  • nevyvážené stravování

Co dělat, když nemám kvasinky pod kontrolou?

Kvasinky v našem těle fungují podobně jako droždí při pečení. Když ho krmíte cukrem, bude se množit, když bude cukru nedostatek, kvasinky „vyhladoví“ a množit se přestanou.

Podle tohoto principu si dovedete určitě představit, jak vypadá protikvasinková dieta. „Doporučuji na dobu několika týdnů striktně vyřadit všechny zdroje cukrů. A nejde jen o sladkosti, cukry jsou mimo jiné schovány například v kečupech, salátových zálivkách, nakládané zelenině,“ vysvětluje specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková. Stejně tak je dobré vynechat obiloviny, bílou mouku a potraviny z ní i sladké ovoce. Nejlepší je založit na nějakou dobu jídelníček hlavně na kvalitních bílkovinách, jako jsou ryby, drůbeží maso, luštěniny, a doplnit ho o zeleninu.

zelenina

Margit Slimáková doporučuje vše si pečlivě zapisovat a sledovat, jak naše tělo reaguje. U mě trvalo pár týdnů, než jsem pocítila změnu, a nebylo to úplně jednoduché. Naštěstí jsem ale neměla žádné velké problémy, takže jsem nemusela být extrémně striktní a později jsem do jídelníčku vrátila i pečivo (ale celozrnné), bílé jogurty, sýry a ovoce. Dneska si dopřeju samozřejmě i sladké, jen prostě víc s mírou a jako součást vyváženého jídelníčku – ne jeho základ.

Můžete zkusit dietu i podpořit


„Ideálními doplňky terapie kvasinkové infekce jsou probiotika a vitamín H, označovaný jako biotin. Osvědčil se také extrakt z grepových semínek, kyselina kaprylová nebo česnek a přípravky z něj,“ radí Slimáková.

Je to klišé, ale teď se zase cítím dobře ve své kůži. Na bolavé koutky a afty mi navíc pomohl i vitamín B a upřímně – mít trávení v pořádku a necítit se konečně po dlouhé době jako balón je k nezaplacení. Kéž by bylo takhle jednoduché nastolit si rovnováhu i v životě.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články