Právě čtete

Padání vlasů po porodu: Dá se vyhnout holým koutům?

13941  
Sdílet: 

Padání vlasů po porodu: Dá se vyhnout holým koutům?

Vlasy jsou pro většinu z nás velkou chloubou a věnujeme jejich péči spoustu času. Je to jedna z věcí, kterou na nás mají muži rádi, takže pro spoustu z nás jsou vlasy něčím, do čeho chceme investovat nejen svůj čas, ale i peníze. Jak je to ale s vlasy během těhotenství a po porodu?

1. 2. 2023 6 min. čtení Romana Böhmová
Padání vlasů po porodu: Dá se vyhnout holým koutům?

Já jsem s padáním vlasů neměla nikdy problémy. Maximálně jsem pocítila, že přichází podzim – při česání jsem pak přišla o pár vlasů. Vždy se to ale po měsíci vrátilo do normálu. Moje kamarádky, které měly děti dříve než já, mě ale varovaly, ať se připravím na těhotenství a měsíce po porodu.

Každá měla jinou zkušenost, ale mnoho z nich se shodlo, že kvalita vlasů v těhotenství byla skvělá. Ke zhoršení došlo pár měsíců po porodu, kdy začaly vlasy vypadávat (nejčastěji se to děje mezi třetím a šestým měsícem po porodu dítěte).

Když žena otěhotní, tak v prvním trimestru dojde k lehké nerovnováze hormonů a může se narušit růstový cyklus vlasů. Ty pak přirozeně více vypadávají. Po třetím měsíci se to ale často zlepší – vlasy naopak začnou posilovat, dostávají se do růstové fáze a od žen slýchám, že jsou s vlasy mnohem spokojenější. Mají je silnější, zdravější a už tolik nepadají. Děje se to díky opětovnému návratu růstového hormonu ve větším množství.

– Lukáš Rossbach, Institut zdravých vlasů

Vše mají na svědomí hormony a fyzická a psychická zátěž. Tyto měsíce po porodu jsou pro všechny z nás náročné, takže se to projeví i na zdraví našich vlasů. Ničeho se ale nebojte, mně i mým kamarádkám se vše vrátilo po několika měsících do normálu a vlasy začaly opět dorůstat. Pokud se tak nestane, je dobré se objednat na krevní rozbor u vašeho praktického lékaře, případně zajít přímo k odborníkovi na vlasy a vlasovou pokožku – trichologovi.

Druhá vlna vypadávání vlasů většinou nastává po porodu. Porod sám o sobě je fyzicky náročný proces a navíc potom přichází kojení, které s sebou nese ztrátu nutričních látek, které by jinak mohly pracovat na stavbě vlasu. Největší roli hraje hormonální nerovnováha, která růstový cyklus naruší a na základě toho klidně i 20 % vlasů postihne výpadková fáze, což klientky často vyhodnocují slovy, že jim „půlka vlasů vypadala“.

– Lukáš Rossbach, Institut zdravých vlasů

I když se vám pár měsíců po porodu může zdát, že vám snad žádné vlasy na hlavě ani nezbydou, nezoufejte, vše se po pár měsících srovná a vrátí do normálu.

Co podle mě ovlivnilo padání mých vlasů?

I když se každá z nás snaží dělat pro miminko první poslední, naše spokojenost je velmi důležitá a odráží se to i na spokojenosti miminka. Snažte se proto dostatečně odpočívat a zaměřte se na váš jídelníček.

  • JÍDLO: Velmi důležitá je správná životospráva. Všude se dočtete, že i když je období po porodu velmi náročné, musíme myslet i samy na sebe. Snažila jsem se mít proto vyvážený jídelníček a také dostatek zinku, který je pro vlasy důležitý.
  • SPÁNEK: Pokud to jen šlo (moc často se tedy nezadařilo), odpočívala jsem. Spousta maminek se v noci pořádně nevyspí a já na tom nebyla jinak. Naučila jsem se ale nestydět se a využívat chvilek, kdy syn spal, a odpočívat s ním. Úklid bytu mi (bohužel) nikam neutekl.
  • STRES: Stres kvalitě a hustotě vlasů nepřidává. Říct někomu „nestresujte se“ je snadné, ale sama vím, že provést to pak v praxi už taková brnkačka není. Ale vědomě jsem se snažila sama sebe ve stresových situacích uklidňovat a pracovat se svou psychikou (nejen kvůli vlasům).

Klíčový je první půl rok po porodu. To je zhruba doba, kterou zabere stabilizace hladiny hormonů. Pak se růstový cyklus zpravidla znovu začíná obnovovat. Osobně nedoporučuji používat v tomto období přípravky na podporu růstu vlasů. Nechtěně se jimi může pokožka hlavy ještě více vysušit, a problém se tak může táhnout mnohem delší dobu, klidně i několik let.

– Lukáš Rossbach, Institut zdravých vlasů

Jak jsem po porodu změnila péči o své vlasy?

Na doporučení kadeřnice jsem začala používat kvalitnější šampon a kondicionér a hlavně přípravky pro usnadnění rozčesávání vlasů. Už dlouho také používám kvalitní a šetrný kartáč na vlasy, který je tolik netahá.

Když už jsem s kadeřnicí řešila přípravky na vlasy, vzala jsem si k srdci i rady ohledně účesů na doma. Když něco dělám, automaticky si vlasy stáhnu do nedbalého drdolu. Ten ale vlasy ničí mnohem více, než kdybych si udělala culík a použila na něj vhodnou gumičku. Toto jsem se tedy naučila dělat správně. Zároveň jsem vlasy nechala odpočinout od kadeřnických procedur, jako je třeba barvení. To by jim v tomto náročném období moc nepomohlo.

V neposlední řadě jsem co nejvíce omezila žehlení i natáčení vlasů a opatrněji než kdy jindy jsem zacházela s horkým vzduchem fénu.

Další hormonální výkyv nastává v době, kdy žena ukončuje kojení. V tomto období hormony startují a vlasům vznikají mnohem lepší podmínky pro jejich růst.

– Lukáš Rossbach, Institut zdravých vlasů

Jak to měly ostatní maminky v mém okolí?

Na zkušenosti s vypadáváním vlasů jsem se zeptala maminek v mém okolí. Jak se ukázalo, všechny jsme na tom byly podobně.

Během těhotenství jsem měla vlasy kvalitní, husté, lesklé a nezaznamenala jsem žádné vypadávání. Těsně po porodu byly vlasy stále kvalitní. Změnu jsem začínala pociťovat od třetího měsíce, kdy mi začaly četně vypadávat. Každé česání a mytí hlavy znamenalo, že přijdu o další. Vlasy padaly i bez česání, byly naprosto všude. Tento stav trval asi do roku dítěte. Petra, 35 let

Vypadávání vlasů mě potkalo s oběma dětmi ve čtvrtém měsíci věku dítěte, tedy po čtyřech měsících plného kojení. V těhotenství mi vlasy nepadaly vůbec, byly stále krásné a zdravé. Při prvním mateřství mě vypadávání trošku vyděsilo, avšak po pár měsících se vše zastavilo a hustota vlasů se zase obnovila. Při druhém miminku jsem už byla úplně v klidu, věděla jsem, že vypadávání nevyhnutelně nastane a nedá se s ním nic dělat, protože jsem všemožné tipy a triky a rady zjišťovala od mnoha kadeřnic. Dozvěděla jsem se od nich, že jde o hormonální záležitost a nemohu s ní tudíž dělat nic, jen čekat, než se vypadávání opět zastaví a vlasy dorostou. Eva, 34 let

Vlasy mi začaly při prvním dítěti vypadávat až tak po pěti měsících kojení. Nejprve trochu, s tím jsem i počítala, ale pak mě denně strašily spadlé vlasy úplně všude (po celém bytě, na oblečení atd.). Skončilo to oplakáváním obrovských chomáčů vlasů po každém mytí hlavy a po česání. Nakonec se to ze dne na den hodilo do normálu a naštěstí se nevyplnila moje noční můra, že snad budu úplně plešatá. U druhého dítěte už to bylo lepší.“   Lenka, 34 let

Pomáhá s růstem vlasů užívání antikoncepce?

Spousta žen užívá hormonální antikoncepci. Do těla se pak uměle vyplavuje růstový hormon, vlasy tedy více rostou. Zároveň tím ale uměle vyčerpáváme růstový potenciál, který má být rozložený na celý život

Nedoporučuji proto užívat hormonální antikoncepci primárně jako způsob obnovení růstu vlasů. Po zhruba 56 letech užívání se může stát, že vlasy začnou lehce ubývat a následně se při případném vysazení antikoncepce může narušením hladiny hormonů dostavit vyšší míra vypadávání a pomalý růst vlasů.

Lukáš Rossbach, Institut zdravých vlasů

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články