Právě čtete

Jak to dělám, že v zimě nemám popraskané rty?

1360  
Sdílet: 

Jak to dělám, že v zimě nemám popraskané rty?

Zatímco v létě o svoje rty zvládám pečovat poměrně snadno, s nástupem chladnějších měsíců mě začnou trápit víc. Jsou vysušené a někdy to dojde tak daleko, že zvětrají a popraskají. Říkají si zkrátka o extra péči. Jak na to?

21. 10. 2020 3 min. čtení Jekatěrina Nagy
Jak to dělám, že v zimě nemám popraskané rty?

Péče o rty je hlavně o prevenci. Důvodů, proč se můžou rty extrémně vysušit a popraskat, jsou mraky. Dehydratace (nedostatečný pitný režim nebo špatné stravování), nedostatek vitamínů (hlavně vitamínu B a vápníku), alergie, herpes (opar) ‒ to všechno může být příčinou. S tím si ale péče o rty zvnějšku bohužel neporadí.

A pak jsou tu matné rtěnky nebo sezónní záležitosti jako sluníčko (například to horské může být dost zákeřné), přechody z tepla do zimy, topení a vlhký studený vítr. Dokonce dýchání pusou v mrazivém počasí dokáže na rtech udělat šupinatou paseku.

Základní pravidla pro prevenci popraskaných rtů jsou:

  • zbytečně si na rty nesahat
  • neolizovat si je
  • neokusovat šupinky
  • hydratovat, hydratovat, hydratovat!

Je důležité pořídit si opravdu kvalitní balzám, který bude obsahovat dostatek hydratačních a výživných složek, aby vytvořil ochrannou vrstvu na rtech. Moje nejoblíbenější balzámy jsou od značek Carmex, Blistex, Burt’s Bees, EOS, Rituals nebo Body Shop. Doporučit můžu například i značky Weleda Skin Food Lip Balm, L’Occitane Ultra Rich Lip Balm nebo Dior Lip Glow Color Reviver Balm.

Když prevenci zanedbám a rty už mám suché a popraskané, přichází na řadu těžší artilerie. Pro lepší efekt následující kroky dělám spíše během večerní předspánkové (?) rutiny, aby rty mohly přes noc regenerovat:

1. Zbavím kůži odumřelých buněk

Nejprve provedu exfoliaci ‒ zbavím kůži na rtech přebytečných odumřelých buněk (šupinek).

K tomu nejlépe poslouží peeling, konkrétně takzvaný scrub na rty. Já používám už hotový produkt, osvědčily se mi například scruby od Lush nebo Pout Prep Lip Exfoliant od Tarte. Ale poměrně jednoduše je možné si ho vyrobit i doma. Jemně scrub rozetřu po celých rtech, aspoň minutku masíruji a potom smyju vlažnou vodou.

Recept na domácí scrub na rty

Pokud se doma chcete pustit do výroby vlastního scrubu na rty, možná budete překvapeni ‒pro ingredience sáhnete totiž pravděpodobně do kuchyně. :-) Peeling je tak zároveň sladkou a chutnou záležitostí.

Co budete potřebovat:

  • malý kalíšek
  • cukr krystal
  • kokosový olej
  • med

Postup:

  1. Do kalíšku nasypte cca do ¾ výšky cukr krystal.
  2. Přidejte kokosový olej a trochu medu.
  3. Pořádně promíchejte a váš scrub je hotový.

Domácí peeling raz dva

Nemusíte si nutně vytvářet celý kalíšek scrubu, můžete ponořit ušní vatovou tyčinku do vazelíny, pak obalit v cukru a rovnou aplikovat na rty.

Ve stavu nouze, pokud nemám po ruce speciální produkt ani suroviny na výrobu scrubu, si dělám peeling jednoduše čistým zubním kartáčkem. Ale tady je opravdu potřeba dbát na to, aby na něm nebyly zbytky pasty.

2. Rty dobře hydratuji

V druhém kroku musím rty dobře hydratovat a nakonec veškerou vodu a živiny na rtech něčím uzavřít.

popraskané rty

Pokud to není ještě tak hrozné, nanesu na rty silnější vrstvu balzámu nebo použiju speciální noční masku na rty. Mám moc ráda masky od korejské značky Laneige. Pokud už je to fakt špatné a rty jsou rozpraskané do krve, nanesu masku a potom ještě vrstvu vazelíny, která nedovolí, aby maska na rtech vyschla, ale naopak jí pomůže, aby se celá vstřebala.

Nejlepší je celý tento proces udělat alespoň půl hodiny před spaním, jinak totiž všechno skončí otřené o polštář. Ráno je pak potřeba místo klasického balzámu zvolit nějaký, který má alespoň SPF30. Bude citlivou a tenkou obnovenou kůži na rtech chránit před UV paprsky a větrem. Například L’Occitane mají balzám s SPF30 a La Roche Posay má v řadě Anthelios balzám s SPF50.

Jak často se věnuji péči o rty?

Scrub a masku si dopřávám jednou týdně v rámci prevence. Když mám rty přesušené nebo popraskané, dělám to každý den, dokud se stav nezlepší, a k tomu se ještě snažím dobře hydratovat a chránit rty i přes den.

Někdy si rty mažu třeba i každou hodinu. Abych na to nezapomínala, mám v každé kabelce nějaký balzám. :-) Pokud si chci vzít matnou rtěnkou, přičemž drtivá většina z nich vysušuje rty, nanesu balzám asi 10 minut předtím, než si budu rty líčit, a během dne lehkým poťupkáváním vrstvu balzámu obnovuji přímo přes matnou rtěnku.

Doufám, že vám moje tipy pomůžou a vaše rty budou krásné po celý rok!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články