Právě čtete

7 tipů, jak být za dámu i pod stanem (v karavanu, na chalupě…)

12774  
Sdílet: 

7 tipů, jak být za dámu i pod stanem (v karavanu, na chalupě…)

Samozřejmě nikdo nečeká, že bych na čundr vyrazila s dokonalými očními linkami a loknami ve vlasech – a tím spíš, že bych ho v podobném stavu i dokončila. :-) Ale taky není nutné na základní údržbu rezignovat, i když trávím dovolenou jinde než v hotelu. Následujících 7 tipů je nenáročných na čas i na místo v tašce, a udělají velkou parádu.

23. 5. 2020 5 min. čtení Marie Háková
7 tipů, jak být za dámu i pod stanem (v karavanu, na chalupě…)

Přiznám se: když jsem na „aktivní dovolenou“ vyrážela poprvé, byla jsem čestvě v pubertě, a samozřejmě jsem si s sebou zabalila haldu blbostí, bez kterých přece nemůžu být! Táta na to koukal s mírným pobavením a nechal mě to všechno nacpat do krosny, se níž jsem měla absolvovat pětidenní hřebenovku. Jen ať se děvče poučí. Poučilo.

Dovolené na chatě, na vodě, na horách nebo na plachetnici (což je vlastně miniaturní chatička na vodě) jsou dodneška moje nejoblíbenější. A i když mám doma koupelnový arzenál slušně vybavený, na týden dva v roce ho ráda vyměním za následující zjednodušení.

1) Pleť: jeden kelímek stačí – jen do něj dát ten správný elixír

Párkrát jsem si nadějně zabalila miniaturky s denním, nočním a očním krémem. Ale popravdě: na dovolené, kdy funguju jenom s provizorní koupelnou, nemám na takové blbosti ani pomyšlení.

Místo toho jsem s sebou začala vozit bambucké máslo. Hodí se na obličej, na tělo, na suché ruce, na záděrky, a nouzově i na vlasy, když jsou přesušené od sluníčka.

Není to nic, co bych komukoli doporučila používat denně (je přecejenom docela dost mastné a těžké), ale v zápřahu na sluníčku a větru dělá pleti nesmírně dobře. A že se vstřebává o něco déle, to je ta poslední věc, co bych na chalupě řešila.

(Jen, jako vždy, když si chcete dát na obličej něco nového: nejprve ho vyzkoušejte v klidu doma, jestli vám opravdu sedne.)

2) Deodorant: znáte kamenec?

Někdo při úsporném balení nedá dopustit na sprejové miniaturky, já už rok frčím na deodorantu z kamence. Je opravdu skladný. Nesmrdí ani nevoní. (Byla to jedna z mála kosmetických věcí, které jsem nezavrhla v prvním trimestru.) Je mi sympatické, že potní žlázy stahuje, ale neucpává. A snad nikdy nedojde – mám pořád svoje první balení.

Ale hlavně: vydrží opravdu velkou zátěž. Absolvovala jsem s ním i nálož kilometrů na sluníčku, a nezklamal. V improvizovaných podmínkách se pak stačí otřít, navlčit kamenec (třeba vodou z lahve) a znovu aplikovat.

3) Co pod stanem s vlasy?

Suchý šampon – známe. Vlasy zapletené do copánků vydrží „repre“ déle – známe. Každé vrabčí hnízdo zachrání čepice nebo šátek – známe. Nicméně koruna krásy dostává během aktivní dovolené většinou pěkně na zadek. A tak zatímco my se vracíme domů nabití energií, kadeře jako by potřebovaly jet do lázní.

A ony takové lázně existují. Znáte očistnou kúru u kadeřnice, co si můžete nechat udělat, až se z „vlasově náročné“ dovolené vrátíte? Jsou totiž následky, na které jsou běžný šampon, maska a kondicionér krátké.

Ne že by vám bez podovolenkové péče hříva do Vánoc vypadala, to ani omylem. Ale vážně jsem zírala, jaký rozdíl taková procedura udělá. Asi jako když přinesete kabát z čistírny.

4) „Dámská hygiena“ se odložit nedá

Sprchu, česání se a přinejhorším i zuby můžete na pár dnů ošulit, ale tohle ne. A ze stanování nebo týdnu na chalupě si zánět nebo nepříjemné pocity nikdo přivézt nechce.

Tady je pár tipů – přidáte i svoje?

  • Vlhčené ubrousky jsou skladné a dají se použít kdykoli. Pozor ale na parfemaci. Většině žen se nejlépe osvědčily neparfémované dětské nebo základní dámské.
  • Místo vlhčeného ubrousku můžete použít vodu (třeba i z lahve) a perlan. Pokud ho neznáte, je to netkaná textilie, kterou mají snad v každé lékárně. Později ho doma můžete přeprat a použít několikrát znovu. Maminky si ho nemůžou vynachválit. :-)
  • Trpíte-li na záněty, gynekolog vám může doporučit něco preventivního s sebou. Třeba kapsle s laktobacily. Nebojte se ho zeptat.
  • Pokud se budete hodně potit (třeba na delší túře), zabalte si dvojnásobné množství kalhotek. Zas tolik látky = prostoru v batohu navíc to není.
  • Je to samozřejmě velmi individuální, ale sama za sebe můžu říct, že i v polních podmínkách to jde s menstruačním kalíškem. Nezbytností je dezinfekce na ruce (ta ve všech případech), hygienu zajistí nouzově voda z lahve a potom víc v klidu čistící tablety, voda a uzavíratelný obal, které k němu lze pořídit.
O menstruačním kalíšku

O menstruačním kalíšku

Zajímá vás, jak vlastně funguje menstruační kalíšek? Přečtěte si vše, co by vás mohlo zajímat.

Přečíst článek

5) Nebudu se malovat, ale…

Ale! :-) Však víte, na jeden večer se zastavíte v místní hospodě nebo podobně.

Taštičku se šminkama nechávám s klidem doma, a přibalím jenom hodně dobře pigmentovaný balzám na rty (samozřejmě může být i rtěnka) a jedny hodně skladné, nemačkavé šaty.

Kdyby se hodilo i něco na mobil a peněženku, mívám v nějaké šikovné malé „taštičce, co by mohla být i mini kabelka“ zabalené věci, které z ní na jeden večer vysídlím (obvykle prádlo).

6) Čočky jedině jednorázové

Docela dlouho jsem všude jezdila s měsíčními, ale jednodenní jsou prostě hygieničtější.

Co si k nim nezapomenout přibalit? Kapky do očí (ptejte se po těch, kterým nevadí vyšší teploty), dezinfekci na ruce (můžete s nimi manipulovat i na místech, kde neteče voda) a buď pidimini balení roztoku, nebo 1 pár navíc na každé 3 dny, které na dovolené strávíte (kdyby bylo s čočkou něco v nepořádku).

7) Měníte dočasně elektrický kartáček za manuální? Pak nezapomeňte na důležitou věc

Oba kartáčky fungují rozdílně. Aby byly zuby opravdu dobře vyčistěné, s manuálním je potřeba věnovat zubům více času. Přečtěte si o tom více přímo od dentální hygienistky.

Já sice na sonický kartáček nedám dopustit, ale na dovolené mimo pohodlí hotelu mi připadá přehnaný. Zato telefon s sebou mívám vždy – kdo ne, že? :-) Tak si k nudně dlouhému ručnímu čistění pouštím aspoň podcasty nebo videa, abych u toho opravdu vydržela.

Bonus: 7 dobrých nápadů, co si s sebou zabalit:

  • Rychlechnoucí ručník místo normálního (jméno nelže a navíc je superskladný)
  • Oblečení, které můžu propotit a druhý den si vzít zase na sebe
  • Zip-sáček: mám v něm zabalené veškeré oblečení, aby nepromoklo, a k tomu jeden navíc, kam odkládám to už odložené (víc jich není potřeba, s plynoucími dny se uvolní další pytlíky)
  • Nouzovou manikúru, i když vyrážím zásadně s čerstvě krátkými nehty. Náhoda je blbec a zatržený nehet může ošklivě bolet.
  • Do lékárničky si přibalite i speciální náplasti na puchýře. Na rozdíl od normální náplasti udělají dobrou ochrannou vrstvu a vydrží pár dnů i při fyzické aktivitě. Ptejte se v lékárně.
  • Velký šátek: večer si s ním přikryjete nohy, přes den poslouží jako nouzová sukně, v noci se dá zmuchlat pod hlavu místo polštáře, když se ochladí, je z něj šála…
  • Dezinfekci na ruce, i když to teď děláme všichni i na nákup, že? Hodí se na ni nezapomínat ani mimo civilizaci, hlavně tam, kde je tekoucí voda vzácnost.

Oblečte se do přírody

Oblečte se do přírody

Na Tchibo.cz najdete funkční výbavu

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články