Právě čtete

12 tipů, co dělat, když se zapomenete na sluníčku

15132  
Sdílet: 

12 tipů, co dělat, když se zapomenete na sluníčku

Že jsem opálená, obvykle poznám podle toho, že se mě lidi konečně přestanou ptát, jestli je mi špatně. S tím bohužel souvisí i to, že když si nedám pozor, ze Sněhurky na Červenou Karkulku to zvládnu lusknutím prstu.

22. 6. 2018 5 min. čtení Marie Háková
12 tipů, co dělat, když se zapomenete na sluníčku

Když se spálíte, je to ve skutečnosti akutní a samozřejmě neinfekční zánět kůže. Pokožka je červená, napjatá, svědí a bolí. Za to všechno může poškození UV zářením – nejčastěji od sluníčka, ale když na to přijde, můžete se spálit i zářivkou v soláriu. V hodně extrémním případě se udělají i menší nebo větší puchýřky.

Jak vážné to je?

Věděli jste, že plný rozsah škod se projeví až po 6–24 hodinách (zdroj)?

Červená kůže a mírná bolest: za 3–5 dnů to přejde. Nejspíš se trochu sloupnete. Chlaďte, používejte prostředky po opalování a sluníčku se spíše vyhýbejte.

Opuchlost, horkost na dotek i po několika hodinách: tohle bude pryč zhruba za týden. Sloupnete se určitě. Kromě chlazení a mazání si určitě dopřejte i klidnější režim, tělo bojuje se zánětem, a sluníčko opravdu poctivě vynechejte.

Puchýřky, silná bolest: bude to trvat několik týdnů. Kůže je hodně poškozená, měli byste navštívit lékaře. A i když to láká, puchýřky nestrhávejte, kůže se pod nimi hojí rychleji.

Kromě toho se k lékaři určitě vydejte, pokud máte slabý puls, zimnici, horečku, je vám nevolno nebo zvracíte.

Chladit, chladit, chladit!

Ještě než začnete spáleniny hojit mazáním, je dobré z kůže „vytáhnout“ co nejvíc horka.

1) Dejte si studenou sprchu

Chladivá sprcha je nejvíc, co tělo snese – ledová vana by mohla způsobit teplotní šok.

2) Místo mokré utěrky zkuste utěrku z mrazáku

Utěrka nebo ručník namočené do studené vody pomáhají na mírnější případy. Pokud hledáte silnější kalibr na kůži sálající vedrem, vrazte mokrou látku do mrazáku, nejlépe hned v několika kusech. Můžete pak rychle měnit jednu utěrku za druhou.

Vyzkoušela jsem je naštěstí jenom jednou, ale budu jim vděčná navždy. :-)

3) Oloupejte okurku

Studené okurkové slupky jsou opravdu hodně příjemné a na mírnější spálení fungují skvěle.

Méně se ví, že podobně umí horkost vytáhnout i brambora. Nastrouhané brambory mi babička dávala na spálenou ruku, když jsem jako malá sáhla na žehličku, a stejně tak fungují i na sluneční spáleniny.

4) Pohotovost v kabelce: termální voda

Když se termální vody ve spreji před pár lety objevily, upřímně jsem se jim trochu smála – tolik peněz za stříkátko s vodou? Na osvěžení během dne jsou možná opravdu přehnaně drahé, ale když mimo domov najednou zjistíte, že začínáte rudnout, vážně fungují. Doporučuju varianty s příměsí panthenolu nebo jiných látek na spáleniny (třeba to moje milované aloe).

Sáhněte po mazání

Spálené pokožce můžete v hojení pomoci:

5) Prostředky po opalování na mírné zarudnutí

Jsou navržené tak, aby kůži regenerovaly a prý bychom se jimi měli mazat po každém slunění. Kromě toho pomáhají, když se venku mírně zapomenete.

6) Panthenol, když to přeženete víc

Zázračný krém je skvělý nejenom na spáleniny od sluníčka, ale na jakékoli zranění způsobené teplem.

Zvykla jsem si mít ho v lednici a beru ho jako součást pohotovostní sady léčiv. Neopatrné sáhnutí na kulmu, opaření v kuchyni apod. řeší stejně skvěle jako opalovací lapsy.

7) Protizánětlivé krémy na předpis

Dostanete je od lékaře v těžkých případech.

8) Tajná zbraň babiček: jogurt/podmáslí/tvaroh

Doporučovala je už Chůva svojí svěřenkyni Scarlett O’Harové v románu Jih proti Severu. Dlouho v sobě drží chlad, ale také podporují hojení kůže. Nechávají se působit asi 15 minut; to ostatně odhadnete právě podle toho, že po čtvrt hodině pomalu přestávají chladit.

Druhá varianta je přidat podmáslí do vlažné koupele a přihodit pár hrstí ovesných vloček, ale přiznám se, že tohle jsem se nikdy neodvážila vyzkoušet.

9) Moje tajná zbraň: mazání z aloe vera, tea tree a olivového oleje

Svojí mamince vděčím za spoustu skvělých věcí a tahle je jedna z nejlepších: naučila mě používat gel z těchto tří zázračných surovin. Na dovolenou bez něj nejezdím a používám ho místo jiných prostředků po opalování.

A když to nechtěně na sluníčku přepísknu, tohle je zaručená záchrana. Aloe a tea tree jsou totiž protizánětlivé a olivový olej je na sluncem vysušenou pokožku opravdu příjemný.

10) Pomoci mohou i protizánětlivé léky

Celkovou reakci těla zmírníte ibuprofenem nebo acylpyrinem.

11) Nezapomínejte pít

Ono je to asi logické, ale neškodí si to připomenout: když se spálíte, tělo potřebuje vodu. Hodně vody. V těžších případech můžete zkusit nápoje pro sportovce (chutné, ale pokud držíte dietu, nic moc) nebo rehydratační roztok z lékárny (slaný a hnusný, ale není to kalorická bomba). Obojí tělu poskytuje potřebné elektrolyty.

Já jsem si oblíbila i studený heřmánkový čaj s citronovou šťávou. Heřmánek je přirozeně protizánětlivý a tohle „domácí ice tea“ mi moc chutná.

12) Sprchujte se opatrně

Až se budete pár dnů hojit, možná jako já zjistíte hodně nepříjemnou věc: ve sprše to bolí!

Tak na to je řešení sprchový gel s neutrálním pH (5,5, jak si možná ještě pamatujete ze staré profláklé televizní reklamy), případně přírodní sprchový olejíček.

Oblíbený mýtus: „Když se trochu opálím, sluníčko už mi neublíží“

Ne zas tak dávno jsem měla výborný nápad vyrazit na půldenní výlet v kraťáskách, tílku a bez opalovacího krému. Byla jsem totiž uprostřed dovolené a nějakou barvu už jsem přece chytla, takže jsem se nechala ukonejšit, že se nespálím, ale třeba konečně chytnu lepší barvu než trochu zralejší sýr.

Protože ale přece „nejsem blbá“, opalovák jsem si přihodila do batůžku, abych se mohla namazat, kdyby to bylo potřeba. Blbá jsem nebyla, neznalá ano: to, že spáleniny od sluníčka se objevují asi po 6 hodinách a opravdu plný rozsah škod až po 24 hodinách, vím až dneska.

Pohroma se tím pádem projevila, až když jsem se z výletu vracela. Kromě rudých stehen, která už jsem na sluníčko nemohla vystavit po zbytek dovolené, jsem si vysloužila taky bolest hlavy a takovou slabost, že jsem se vyřadila z provozu až do rána. Kdybych k tomu měla i horečku nebo mi bylo silně nevolno, byl by to úpal jako vyšitý.

Proč se to stalo:
Slabší fototypy jsou ke slunci tak vnímavé, že pověstnou „ochranu opálením“ nezískají skoro nikdy. Kromě toho se spáleniny neprojevují hned, a tak si problému, na který si zaděláváte, nemusíte všimnout.

Co s tím:
Protože jak už tady zaznělo, spáleniny jsou zánět kůže, takže tělo může vyžadovat opravdu hodně prostoru na regeneraci. Kromě léčení spálenin je vhodné zvýšit pitný režim, odpočívat a odlehčit jídelníčku. Den na ovoci a zeleninových salátech je v takovém případě lepší než na suchém pečivu. :-)

Znáte svůj fototyp?

Fototypy jsou dané tím, kolik máte v kůži melaninu. Orientačně se určují podle reakce na vystavení prvnímu sluníčku.

Fototyp 1: Na sluníčku vždycky zrudnete, ale v podstatě nikdy to neproměníte v opálení. Pravděpodobně máte bledou pleť a světlé vlasy do zrzava.

Doporučená ochrana: SPF 20–30, u moře SPF 50+

Fototyp 2: Na sluníčku chytíte spíše červenou barvu, která někdy může přejít do hněda. Vaše pleť je světlejší a vlasy máte blond nebo světle hnědé.

Doporučená ochrana: SPF 20–25, u moře SPF 30–40.

Fototyp 3: Do červena to moc nejde, a když, tak stejně nakonec zhnědnete. Nikdy se vám nedělají pihy a máte spíše tmavší vlasy.

Doporučená ochrana: SPF 15, u moře SPF 20.

Fototyp 4: Jak vyjdete na sluníčko, už to jde do hněda. Kromě toho máte rozhodně tmavé vlasy a olivovou pleť.

Doporučená ochrana: SPF 5–10, u moře SPF 15-20.

Věděli jste, že existují i fototypy 5 a 6? Ty se nespálí nikdy.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články