Právě čtete

Kávou proti demenci

3626  
Sdílet: 

Kávou proti demenci

Studie, které se účastnilo přibližně 1500 zkoumaných subjektů ve věku mezi 65–84 lety, prokázala, že lidé, kteří dlouhodobě pijí jeden šálek kávy denně, jsou oproti lidem, kteří si kávu vychutnávají nepravidelně, ve skvělém mentálním stavu.

3. 11. 2015 2 min. čtení Redakce
Kávou proti demenci

Nedávno publikovaná studie „Návyky v konzumaci kávy a risk mírné kognitivní poruchy: Italská plošná studie o stárnutí“ prokázala, že pravidelným každodenním pitím přiměřeného množství kávy podstatně snižujete možnost vývoje mírné kognitivní poruchy (MCI), která je předznamenáním demence a Alzheimerovy choroby.

Nemyslete si ale, že vás nabádáme k tomu, abyste začali rychle něco dohánět nadměrnou konzumací kofeinových nápojů. Studie totiž došla závěru, že u lidí, kteří spotřebu kávy navýšili z jediného šálku denně na vyšší množství, byly příznaky mírně kognitivní poruchy až skoro dvakrát vyšší než u lidí, kteří kávu konzumovali se skálopevnou pravidelností. Podobný rozdíl studie nalezla i mezi účastníky, kteří kávu nekonzumovali nikdy či jen občas, a jejími věrnými pijáky.

Závěrem studie tedy je, tak jako u valné většiny výzkumů týkajících se kávy, že pravidelné a přiměřené pití kávy je to nejlepší, co pro svůj mozek můžete udělat, zatímco jak její přehnaná konzumace, tak abstinence od kávy jsou špatná rozhodnutí pro vaše zdraví.

Vědci, kteří za touto konkrétní studií stojí, celou věc shrnují slovy: „Pravidelná a přiměřená konzumace kávy může mít neuroprotektivní účinky…, jak potvrzují i předešlé studie na téma dlouhodobých účinků kávy, čaje a kofeinu na lidský mozek, které mají za důsledek zmírnění kognitivního úpadku a ochranu člověka vůči demenci.“

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články