Právě čtete

Nevyhazujte staré oblečení, když si kupujete nové

4303  
Sdílet: 

Nevyhazujte staré oblečení, když si kupujete nové

Jistě už jste slyšeli o tom, že šatník si zaslouží párkrát do roka očistu. My tomu vášnivě fandíme a dáme vám hned pár důvodů, proč byste měli taky.

26. 2. 2016 3 min. čtení Redakce
Nevyhazujte staré oblečení, když si kupujete nové

1) uděláte si místo na nové přírůstky a rychleji se ráno zorientujete, co na sebe
2) zabráníte hromadění zbytností ve svém domově, jak radí feng-šuej
3) pokud to chytře promyslíte a zbavíte se nepotřebných věcí správně, uděláte dobrý skutek a ještě přispějete k ochraně přírody

Právě třetímu bodu se nyní budeme více věnovat. 97 % textilu totiž končí na skládkách. Přitom možností, jak se starými kousky naložit, máte hned několik. Slibujeme, že vám to zabere jen pár minut a dobrý pocit bude k nezaplacení.

1) DEJTE HO DO DRUHÉ RUKY

Secondhandy se začínají těšit stále větší oblibě. Lidé totiž začínají chápat, že opravdová cena trička je často vyšší než pár stovek na cenovce a ekologická stopa může být obrovská. Pošlete staré kousky dál, někdo je určitě ještě ocení a navíc si můžete vydělat pár korun. Pokud se vám nikam nechce, nafoťte nechtěné modely doma a zkuste je prodat na internetové aukci. Asi nejznámější je www.vinted.cz, dříve známý jako VotočVohoz. Zkuste ale klidně i prodejní sekce velkých webů jako je eBay nebo sBazar.

satnik 3-8

2) DARUJTE HO ZA DOBRÝM ÚČELEM

V každém městě funguje alespoň jedna charitativní organizace, která sbírá oblečení pro azylové domy. Různé projekty pomáhají lidem, kteří to mají z nějakého důvodu těžší. Mrkněte do vyhledávače a zjistěte, komu pomůžete darováním oblečení u vás. Můžou to být matky v těžké životní situaci, lidi bez domova anebo třeba obyvatelé méně šťastných koutů světa. Zkuste nabídnout pomoc v Armádě spásy nebo najděte nejbližší organizaci s charitním šatníkem. Určitě vám poradí, jak postupovat.

3) PŘISPĚJTE K RECYKLAČNÍMU KOLOBĚHU

Není-li už vaše oblečení v nejlepším stavu na nošení, pořád ho můžete poslat na recyklaci. Starý kousek projde procesem zpracování textilu a ve finále mu bude vdechnut druhý život za jiným účelem. Oblečení, které by jinak skončilo na skládce, se tak může stát třeba hadrem, čalouněním, izolací, náplní polštáře nebo přikrývkou.

Svůj nejbližší kontejner, kam oblečení můžete vhodit, snadno najdete zde anebo zde. Tyto organizace kontejnery protřídí a podle stupně obnošení pošlou oblečení buď dále do světa, anebo právě na recyklaci.

satnik 3-2

4) NAJDĚTE SI SVŮJ BLEŠÁK

Spojte příjemné s užitečným a zúčastněte se módního bazaru ve vašem městě. Mrkněte se online, jestli a kdy se nějaký blízko vašeho bydliště pořádá. Anebo rovnou uspořádejte svůj vlastní a pozvěte své přátele a známé. Dáte si drink, pokecáte a ze zbavování oblečení bude nakonec fajn víkendové odpoledne.

satnik-7

5) ZAPOJTE SVOU FIRMU

Recyklační akci můžete uspořádat i ve vaší práci. Získáte plusové body za aktivitu a zapojíte i kolegy, kteří by se k tomu třeba jinak nedostali. My v Tchibo spolupracujeme s českou organizací Forewear. Z darovaných kousků tak ve chráněných dílnách vznikají zajímavé předměty jako obaly na mobily, knihy, tablety anebo zajímavé zápisníky.

Více informací pro šéfa najdete zde.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články