Právě čtete

10 tipů pro lepší organizaci vašeho šatníku

11917  
Sdílet: 

10 tipů pro lepší organizaci vašeho šatníku

Taky máte někdy pocit, že si vaše šatní skříň žije svým vlastním životem? Že kdykoliv ji uklidíte, je v ní za pár dní zase nepořádek a nikdy v ní není dostatek místa, a i přestože přetéká oblečením, vy nemáte co na sebe? Pojďte si přečíst mých 10 tipů, které zachrání váš šatník a vaše nervy.

11. 2. 2015 5 min. čtení Simona Švarcová
10 tipů pro lepší organizaci vašeho šatníku

1) Jeden kus dovnitř, jeden kus ven

Základní pravidlo, které by si měli všichni, kdo bojují s přeplněnou skříní, zapsat za uši. Je to vlastně naprosto posvátné pravidlo, které by se mělo tesat do kamene. Jeden kus dovnitř, jeden kus ven. Je třeba ještě něco víc vysvětlovat? Já se tímto pravidlem řídím již několik let a nemám problém s přetékající skříní. Prostě a jednoduše, za každý nový kousek, který do skříně přidáte (a je jedno, jestli jste si ho koupili, nebo ho dostali), jeden starý vyřadíte. Zachováte tím rovnováhu a už nikdy se vám nestane, že byste měli přeplněný šatník. Je to také skvělý způsob, jak se elegantně zbavit věcí, které si v šatníku necháváte spíše ze setrvačnosti či ze sentimentu.

bod_1

2) Úložné boxy do zásuvek

Pořiďte si úložné boxy do zásuvek a rozdělovníky na poličky. Úložné boxy se hodí hlavně pro spodní prádlo, ponožky, podprsenky a punčocháče. Vytvořte si v jejich ukládání systém.  Rozdělte podprsenky na ty na běžné nošení a na sport, ponožky na bílé, černé a krátké sportovní. Punčocháče na černé, tělové a barevné.

Já jsem k tomuto systému přešla z nouze, protože vstávám dřív než manžel, a hlavně v zimě za tmy, když nechci v ložnici svítit, mi tento systém vyhovuje tím, že mohu poslepu sáhnout do boxu a vytáhnout, co potřebuji. Odpadá mi tak několikaminutové hledání krátkých černých ponožek na sport mezi desítkami těch, které zrovna nepotřebuji.

bod_2

3) Tenká ramínka

Pokud bojujete s prostorem, pořiďte si tenká ramínka na oblečení. Já dávám přednost veselým barevným ramínkám, která jsou potažena semišem, a oblečení z nich tak neklouže a jako bonus i hezky vypadají. Pokud si pořídíte do celého šatníku stejná ramínka, bude vaše skříň vypadat na první pohled upravenějším dojmem, než když budete mít ramínka „každý pes jiná ves“.

4) Chytrá ramínka

Místo můžete ušetřit i zakoupením chytrých ramínek na kalhoty a košile. Je to vlastně jedno ramínko, na které se vám díky jeho konstrukci vejde několik kalhot a košil. Pro mě jsou tato ramínka nepostradatelnou součástí šatníku.

bod_4_varianta_2

5) Kreativní úložné prostory

Nebojte se být kreativní. Potřebujete někam zavěsit kabelky? Co takhle dlouhý řetěz s háčky, které si můžete sami posouvat dle potřeby? Zavěsit na ně můžete nejen kabelky, ale třeba i pásky, šátky anebo džíny za zadní poutka. Fantazii se meze nekladou.

bod_5

6) Sezónní oblečení – vakuové pytle

Střídání ročních období je nikdy nekončící koloběh, kterému bychom měli podřídit i obsah naší skříně. V zimě nám budou letní topíky a šatičky ve skříni zbytečně zabírat místo a v létě asi kožichy či kozačky moc neunosíme, tak není žádný důvod je mít na očích. Na boty si pořiďte boxy, do kterých je uložte, a schovejte je třeba do úložného prostoru v posteli a vytáhněte je, až přijde jejich čas. Sezónní oblečení můžete schovat do vakuových pytlů, z nichž za pomoci vysavače odsajete vzduch a nebudou vám tak zabírat skoro žádné místo. Nevýhoda tohoto postupu ale je, že se tím oblečení zmačká, a já proto dávám přednost krabicím, do kterých sezónní oblečení pěkně pečlivě poskládám a uložím je buď na nejvyšší polici ve skříni anebo je přidám ke krabicím do úložného prostoru pod postelí.

7) Připravte si oblečení den předem

Pokud se chcete vyhnout rannímu stresu, připravte si oblečení již den předem na ramínko, dámy včetně spodního prádla a kabelky. Vyhnete se tak tomu dobře známému pocitu, že nemáte co na sebe, po kterém následují minimálně dvě kompletní změny outfitu, abyste si nakonec na sebe vzali to, co jste na sobě měli původně. Čas vám ušetří i příprava ladícího spodního prádla a výběr kabelky – to se týká hlavně nás žen, zejména těch, které mají více než jednu kabelku, takže vlastně všech.  Není totiž nic horšího, než ráno ve spěchu vzít jinou kabelku, do které jste si ale zapomněli dát vše potřebné. Pánové, vás se toto sice moc netýká, ale mějte pro nás prosím pochopení.

8) Veďte si fotodeník / inspirační album

V dnešní době, kdy mají již téměř všichni telefon s fotoaparátem, není problém vést si „fotodeník“ outfitů, který budete mít vždy po ruce. Já si své oblíbené outfity, ve kterých se cítím dobře, ukládám do speciálního alba na Pinterestu, kam se podívám vždy, když zrovna nemám inspiraci nebo se probudím s pocitem, že nemám co na sebe. Kolikrát mě při pohledu na nějaký svůj starší outfit napadne i zcela nová kombinace s nějakým novým kouskem, který jsem tehdy ještě v šatníku neměla.

bod_8

9) Kupujte si oblečení, které vám sluší

Víte, že vám sluší pouzdrové sukně? Kupte si jich několik, v různých barvách a vzorech a nenechte se ovlivnit tím, že je teď trendy něco naprosto jiného. Kupujte si zásadně to, v čem se cítíte dobře a sebevědomě, klidně hned v několika barvách, pokud víte, že je unosíte. Já mám třeba docela velkou sbírku sak různých barev a střihů, protože vím, že mi sluší, cítím se v nich dobře a hodí se naprosto ke všemu.

Pánové, cítíte se dobře v obleku? Pak si kupte jeden modrý, jeden hnědý a další šedý a noste to, v čem se cítíte dobře co nejčastěji.

10) Základních kusů v šatníku není nikdy dost

Nebojte se investovat do základních kusů šatníku a sezónní trendy kupujte co nejlevněji, nebude vám pak líto je na konci sezóny vyřadit.

bod_9

A jaká jsou vaše základní pravidla pro organizaci šatníku?

Článek vznikl ve spolupráci s blogem Style Cookbook, který vede nadšenkyně do módy, kosmetiky a zdravého životního stylu Simona Švarcová.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články