Právě čtete

Recept na domácí broskvová povidla

5310  
Sdílet: 

Recept na domácí broskvová povidla

Recept na broskvová povidla pochází od Marie Satské, která ochucovala povidla až při použití – hřebíčkem, strouhanou citronovou kůrou a muškátovým oříškem, což jsem já udělala rovnou při vaření, a musím říct, že dopadla skvěle.

25. 8. 2017 2 min. čtení Kateřina Winterová
Recept na domácí broskvová povidla

Recept na domácí broskvová povidla jsem našla v Národní domácí kuchařce česko-americké, kterou sestavila Marie Rosická, manželka novináře a vydavatele časopisu Hospodář. Ten vycházel od roku 1890 v Omaze pro krajany, kteří se rozhodli v Novém světě farmařit. Marie Rosická sbírala recepty uveřejněné od ostatních hospodyněk v rubrice Besídka Hospodáře, aby poučila ženy o americkém způsobu vaření a dívky vyrostlé v Americe o československých kořenech.

Píšu z Chorvatska, zavalená broskvemi. Škoda, že u nás spousta stromů pomrzla. Tady by se vařila povidla jedna báseň. I ze švestek a fíků. Však to znáte. A jelikož s sebou máme kupu dětí, které si žádají i přes hejna vos každý třetí den palačinky, určitě by se tahle broskvová pochoutka šikla. Tak snad příští rok bude broskví u nás v zahradách víc. Jsou výborné na srdce a na hubnutí. Dobře vás totiž zasytí, a přitom neobsahují skoro žádné kalorie a tuky. Čím víc jich sníte, tím líp. A když vám přece jen nějaké zbydou, zavařte je do povidel. Sklenka v zimě, nebo třeba u moře, přijde i v Americe a Chorvatsku k duhu. A protože budete už hubení, takhle pochoutka vám pro změnu prospěje na nervy ?.

Suroviny

1 kg zralých broskví (můžou být i různé druhy)
300 g krupicového cukru (může být i třtinový)
špetka mletého hřebíčku
špetka muškátového oříšku
strouhaná kůra z 1 citronu, nechemicky ošetřeného

Postup

Troubu předehřejeme na 220 °C. Broskve oloupeme, pokud chceme opravdu jemná povidla, a zbavíme pecek. Rozprostřeme na pekáček, přiklopíme a pečeme doměkka až 25 min. Vyjmeme z trouby, v pekáčku rozmačkáme a promícháme s cukrem, kořením (množství podle chuti) a citronovou kůrou. Přiklopíme a znovu pečeme dalších 25 minut, až krásně ztmavnou. Broskvová povidla plníme horká do čistých, suchých sklenic. Zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout a uložíme do komory. Otevřená uchováváme v lednici.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články