Právě čtete

Připravte ten nejlepší grilovaný hermelín. Tipy, jak ho ochutit a s čím ho podávat

18843  
Sdílet: 

Připravte ten nejlepší grilovaný hermelín. Tipy, jak ho ochutit a s čím ho podávat

Hermelín je podle mě výborný sám o sobě, ale v grilované podobě je přece jenom tak trochu legendární. Jen málokdo odolá balíčkům roztékajícího se sýra! Zkuste grilovaný hermelín vylepšit a pozvednout chutě mnohem výš, než je univerzální koření z balení kupovaných hermelínů.

18. 8. 2021 2 min. čtení Inspired Kitchen
Připravte ten nejlepší grilovaný hermelín. Tipy, jak ho ochutit a s čím ho podávat

Jaký sýr je na grilování nevhodnější? Jako vždy se vyplatí sáhnout po kvalitě. Nekvalitní plísňové sýry už během grilování vytečou, budou olejovité a chuťově nemastné neslané. Pokud chcete ten nejlepší chuťový zážitek, místo hermelínu kupte camembert. Ten má díky delšímu zrání plnější, máslovou chuť a je také měkčí, takže se po ogrilování krásně roztéká. Speciálními balíčky určenými pro grilování také rozhodně nešlápnete vedle, hermelíny v nich obsažené jsou vhodné pro úpravu při vysokých teplotách.

Jak ochucuji hermelín na grilování?

Výhodou kupovaných balíčků je připravené koření a omáčka, ale osobně je používám jen v tom případě, kdy není nic jiného na výběr.

Je totiž tolik možností, jak grilovaný hermelín ochutit! Připravuji vlastní marinády z koření a bylinek, ale i marmelády, omáčky nebo různá chutney. Z koření dobře funguje sladká mletá paprika, směs provensálských bylinek, čerstvě namletý černý nebo barevný pepř, nadrcený česnek, z bylinek pak tymián a rozmarýn. Můžete použít čerstvý i sušený. Když chci pálivou verzi, nezapomenu na chilli.

Základem každé marinády by měl být kvalitní olej. Vše promíchejte a sýr marinádou ze všech stran potřete. Kůrka díky tomu bude krásně vláčná. Pokud chcete ještě výraznější chuť, nechte sýr marinovat přes noc.

Tipy pro snadnější grilování

  • Hermelíny před grilováním nerozkrajuji a nepropichuji, mohly by pak popraskat a vytéct.
  • Balím je do silnějšího alobalu, nejlepší je ten určený pro grilování. Když mám po ruce jen slabý alobal, pro jistotu používám dvě vrstvy.
  • Původní obal od hermelínu na gril nepoužívám, pokud to není takový, který je určený do trouby nebo na gril. 

S čím grilovaný hermelín podávám?

Ke grilovanému hermelínu se perfektně hodí sladkokyselé omáčky a chutney.

Nezaměnitelnou chuť vyzdvihnou nejen oblíbené nakládané brusinky, ale i švestková povidla, barbecue i pikantní chilli omáčka. Bát se nemusíte ani ořechů a čerstvého nebo sušeného ovoce. Velmi oblíbená je kombinace s cibulovým chutneya vlašskými ořechy. Grilovaný hermelín nezapomeňte doplnit kvalitním chlebem nebo jiným, vámi oblíbeným pečivem.

Jezte hermelín tak, aby netekl po talíři


Jednoduchý trik! Až budete mít hotový hermelín na talíři, pomocí nože opatrně vyřízněte velký otvor do vrchní části. Dostanete se tak k roztavenému sýru, ve kterém si můžete máčet pečivo nebo třeba brambory. Také tudy můžete vmíchat něco na dochucení – já mám ráda křupavé kousky ořechů a trochu chutney.

Recept na grilovaný hermelín s brusinkami

Klasika, která nikdy neomrzí. Sladkokyselá chuť brusinek a sýra se skvěle doplňuje. Z uvedených ingrediencí připravíte dvě porce.

Ingredience:

  • 2 hermelíny
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžička nakrájeného rozmarýnu
  • 1 lžička lístků tymiánu
  • brusinkový džem

Postup:

  1. V misce smíchejte olej, papriku, pepř a bylinky.
  2. Marinádou potřete hermelíny z obou stran. Zabalte je do alobalu a grilujte 5 minut z každé strany.
  3. Podávejte s brusinkovým džemem, čerstvým tymiánem a pečivem.

Čtěte také: Máte rádi sýry? Vyzkoušejte dva recepty na ty nakládané

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články