Právě čtete

Jak si líčením nepřidávat zbytečné roky

215691  
Sdílet: 

Jak si líčením nepřidávat zbytečné roky

„Dneska se nalíčím tak, abych si přidala pár let,“ neřekla nikdy žádná žena nad šestnáct. Některé chyby ale nevědomky děláme. A když se všechny poskládají na jeden obličej, to je teprve něco…!

15. 3. 2019 6 min. čtení Marie Háková
Jak si líčením nepřidávat zbytečné roky

Líčit jsem se učila tak nějak porůznu a pořád je co nového objevovat. Něco mi ukázala starší sestra, něco jsem okoukala v časopisech (jsem z té generace, která z Bravíčka přešla na všechny ty možné něco-Girl čtrnáctideníky a měsíčníky, kde se to hemžilo žlutými očními stíny a hit byla modrá řasenka), hodně z YouTube. A to, co jsem si na obličeji vyráběla kolem dvaceti, za to bych se dneska styděla, ale tehdy se to asi sneslo, nebo to přebilo kouzlo osobnosti. :-)

Teď už se poctivě mažu (nejen) krémem proti vráskám a občas koukám na obrázky „moje oblíbená herečka tehdy a dnes“ a sleduju, kde všude se přibývající roky projevují… Všude, dámy, úplně všude a nemá smysl jít nějak proti tomu.

Zároveň si čím dál víc všímám, jak líčení umí všechny ty příznaky toho, že už mi není -náct, efektivně schovat, anebo hezky vypíchnout.

A když se na jednom obličeji spojí všechny ty drobné přešlapy, co se v ranním poklusu koupelnou stanou TAK snadno, vyjde vám tohle. Samozřejmě že je snad nikdo nedělá všechny najednou! Díkybohu. :-)

Na toto jsem si v líčení začala dávat pozor:

Těžký make-up a korektor vytažený až ke spodní lince

Moc těžký make-up bez vhodné podkladové báze (primeru) si vleze do každého póru a udělá ho opticky mnohem větší. Tvářičky jako broskvičky? S ním ani omylem. Přidejte si ještě nevhodný odstín, a už by snad bylo lepší nedávat si nic.

Můj tip: Podkladová báze dřív byla záležitostí dražších nákupů v parfumerii, teď už se dají sehnat slušné i v drogerii. Dobrou zkušenost mám se značkou Catrice a ráda si nechám poradit další!

Pokud se vám dělají vrásky pod okem, tak pozor – korektor si tam moc rád zaleze. A ne že by je pak zrovna dvakrát maskoval. (O pár fotek níž uvidíte, jak mi během půlhodinky zvýraznil i vrásky, které normálně přehlížím.)

Vybrat si skvělý make-up je těžký úkol. Já vím. Už jsem taky pár lahviček koupila, zkusila, a pak byla akorát naštvaná na zbytečně utracené stokoruny.

Co vám pomůže vybrat make-up bez přešlapů:

  1. Zkontrolujte, že make-up nebude na vaší pleti oxidovat (nezmění barvu). Mázněte si ho na ruku nebo ještě lépe na nenalíčený obličej a na pár hodin z parfumerie nebo drogerie odejděte. Ano. Taky mi připadá hloupé chodit po nákupním centru s make-upovým flíčkem, ale pokud jsem si vybrala správný odstín, nebude vidět, nebojte.
  2. Mrkněte na něj v denním světle nebo v co nejpřirozenějším osvětlení. A to na obličeji, jestli tedy nemáte ruku opravdu přesně v tomtéž odstínu, co tvář. Měl by vypadat co nejpřirozeněji.
  3. Testovací make-up si naneste na tu nejhorší část pleti, která nese nejvíc známek stárnutí. U mě to jsou jablíčka. Vypadáte pak lépe, nebo hůř?
  4. Tmavší make-up vás opticky neopálí. K tomu je určený bronzer. Tmavší odstín po úplně celém obličeji prostě jenom vypadá, že jste upadla do šlehačkového dortu. Oranžového.

Tvářenka, kontura, rozjasňovač…

To všechno bylo vymyšlené proto, abychom nenápadně posílily to, co nám příroda a spánek odepřely. (Rozjasňovači říkám „plus dvě hodiny spánku v tubě“.) Když se to ale vezme za špatný konec, výsledek je přesně opačný.

Můj tip: pokud si nejste vůbec jistá, nechte si od profesionální vizážistky udělat denní líčení a poproste ji, ať vám vysvětlí, jak co dělá. V parfumerii a samostatných obchodech s líčidly taková služba bývá zdarma, ale samozřejmě vám pak budou nabízet produkty, které použili – kupovat si je nemusíte, pokud nechcete, ale také tak můžete přijít k dobře vybranému produktu. Druhá možnost je pouštět si na YouTube videa o líčení a sledovat, jak to holky dělají a jak se vám pozdává výsledek. Ideální formát je na to podle mě „get ready with me“, kde se většinou autorka líčí na den. Jazyku rozumět nemusíte, ale samozřejmě je to výhoda. Jenom pozor, co je hezké na dvacetiletých kočkách, to v pozdějším věku nemusí fungovat. Ale co, přinejhorším se zase odlíčíte. :-)

Kontura

Její účel = KOUKEJTE, MÁM LÍCNÍ KOSTI, I KDYŽ JE NEMÁM. Ale příliš vystouplé lícní kosti s moc tmavým stínem pod nimi, to je pak spíš smrtka než šik kočka. Nevhodná kontura přidává roky jako máloco. Zepředu to tolik vidět není, ale vždycky si zkontrolujte, jak kontura vypadá z profilu.

Kam tedy s ní? Rybička vás navede na zbytečné protažení moc nízko (a tedy k efektu smrtky), tak to zkuste jinak. Nahmatejte si kost pod okem. Ano, teď, sáhněte si. Sjeďte níž, až ucítíte, kde končí. Tak. Těsně pod kostí chcete opticky vytvořit prohlubeň, jakože je kost vystouplá, a tedy chcete dané místo ztmavit. Začněte od uší a tah veďte ne dál než do poloviny tváře, spíš méně (pokud máte pudrový produkt), nebo rozmazávejte konturu zdola nahoru (máte-li krémový produkt). Vždycky radši méně kontury, přidat se dá vždy.

Pokud si s konturou nevíte rady a vlastně po ní netoužíte, klidně ji vynechte. V líčení nic není povinnost, a kontura už vůbec ne.

Tvářenka

V první řadě by neměla být moc studená nebo moc teplá, pak vám vždycky spíš ubere než přidá na kráse.

Druhý problém je umístění. Když se dá příliš dopředu a dolů, vypadá spíš jako zarudlost než zdravíčko. Umístění tvářenky se hodně liší podle tvaru obličeje, zkuste si s tím pohrát. Obecně: čím víc vepředu je, tím kulatější dojem dělá, a čistě na středu jablíček sluší málokomu.

Tvářenka dělá hezký zdravý vzhled, a hlavně pokud použijete dost krycí make-up, rozbije efekt masky. Pokud umět něco z trojice tvářenka ­– kontura ­– rozjasňovač, hlasovala bych právě pro zdravíčko.

Rozjasňovač

To je pro mě taková šminkovací vyšší dívčí. Lehký dotek patří na místa, odkud by se přirozeně odráželo světlo od mladé zářivé vypnuté pleti :-) Pak umí opravdu omladit.

Na co pozor:
  • Když zaleze do vrásek, je to peklíčko, protože je akorát rozsvítí.
  • Překryjete-li ho pudrem, udělá nehezké cucky.

Hranaté obočí

Hranaté obočí vypadá tvrdě a přísně. A tvrdý vzhled vám nějaké ty čárky k věku připíše. Příliš tlustá čára také – kolik je „moc“, to je individuální pro každou z nás a hodně záleží i na tom, jak se cítíte dobře vy. Není od věci nechat si aspoň jednou za čas udělat obočí od profesionála, pokud si to můžete dovolit, a pak ho udržovat.

Mimochodem, mrkněte, co mezitím nadělal moc těžký korektor ve vráskách pod okem.

Oční stíny: tmavé, špatně rozetřené a nanesené až moc k vnitřnímu koutku

Schválně jsem to trochu přehnala, ať je ta chyba vidět, ale už jsem pár takových líčení v reálu potkala. Tmavý stín umí oko hezky vytáhnout ven, ale ne když ho natáhnete až moc dovnitř, pak si spíš malujete trochu nevyspání navíc.

S přibývajícími vráskami a povolenými víčky je lepší na stínech spíš ubírat a radši nemít žádné než je šmudlat v záhybech. Krásné stíny se samozřejmě dají udělat i babičce (třeba tady), ale je potřeba to opravdu umět.

Linka, která tahá oko dolů

Linky jsou dobrý sluha, ale zlý pán. Najít si svůj ideální tvar chvilku trvá a klidně si cvičně (tedy doma a pak se zase odlíčíte) malujte ocásek různě a na každém oku jinak, ať vidíte rozdíl.

Nevhodný odstín rtěnky

Moc světlá. Moc tmavá. Moc studená. Moc teplá. Každá z nás má to „moc“ někde jinde, a bronzový odstín, který vypadá na někom jiném šik, je na mě osobně pekelný.

Jak najít správný odstín rtěnky?

Použijte ji nenalíčená a ideálně u toho mějte oblečené barevně neutrální tričko (černá/bílá). Pokud vám rtěnka něco „přidala“ a cítíte se v ní šik, je to ona! Jestli máte pocit, že vypadáte spíš nemocně, nebude pro vás.

A když se to sečte dohromady…

Snad nikdo neudělá všechny přešlapy najednou. Namalovat si jednu polovinu obličeje tak a druhou onak byla velká zábava. :-) Takhle vedle sebe je to docela rozdíl, že?

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články