Právě čtete

Když chci zazářit, sáhnu po rozjasňovači. Jak rozsvítit denní i slavnostní líčení

6515  
Sdílet: 

Když chci zazářit, sáhnu po rozjasňovači. Jak rozsvítit denní i slavnostní líčení

Pro některé z nás se jedná o nezbytnou součást kabelky, pro jiné možná o postradatelný produkt vhodný pouze na focení pro modelky a influencerky. Prozradím vám, k čemu rozjasňovače přesně slouží a jak je šikovně použít na denní nošení. Když totiž víte, jak na to, rozjasňovač je malý zázrak.

30. 3. 2023 4 min. čtení Juliána Šoleová
Když chci zazářit, sáhnu po rozjasňovači. Jak rozsvítit denní i slavnostní líčení

Nejdřív je potřeba si vysvětlit, jak vybrat ten správný podle typu pleti, až potom budeme řešit, jak a kam jej aplikovat.

Co je to vlastně rozjasňovač?

Jednoduše řečeno se jedná o produkt, který září a je velmi lesklý. Dostupné odstíny jsou obvykle stříbrné, zlaté, bronzové a růžové. Nejsou dána striktní pravidla, kterou barvu vybrat, ale záleží, čeho chcete vlastně dosáhnout. Teplé odstíny, tedy zlatá a bronzová, zajistí opálenější sluníčkový efekt oproti studené stříbrné a růžové. 

Rozjasňovač by měl ale splynout s celým líčením a nebýt sám o sobě na první pohled patrný. Kdybych tedy měla přeci jen nějaké pravidlo stanovit, bylo by to takhle: pro tmavovlásky a opálenou pleť se žlutými či oranžovými podtóny bych vybírala teplé odstíny, pro blondýnky a bledou pleť s růžovými a zelenkavými podtóny zase ty studené.

Pudrový, nebo tekutý?

Prakticky existuje rozjasňovač ve všech formách, v jakém známe ostatní líčidla na trhu. V drogerii nebo parfumerii ho najdete jako presovaný pudr, sypký pudr, tuhý mastný produkt, jako bývá rtěnka nebo krémová tvářenka, ale může být klidně i úplně tekutý jako make-up.

Pokud jste v líčení obvykle spíš minimalistka a chcete se rozjasňování teprve učit, vyberte si především to, s čím se vám bude dobře pracovat. Máte zkušenosti se štětcem a pudrem? Super, pak bude pudrová varianta přímo pro vás. Jestli jste si jistější při aplikaci prstem, tak volba padne na krémový rozjasňovač.


Pro mastnou pleť je obecně lepší používat pudrové produkty a platí to i pro rozjasňovač. Sušší a smíšená pleť ocení spíš krémový rozjasňovač. Při dodržení tohoto pravidla výrobek lépe splyne s pletí a během dne neudělá neplechu.

Štětec volte malý kulatý, o průměru tak 2 cm, výjimku můžete udělat při aplikaci na tváře, tam si můžete dovolit i větší štětec na tvářenku, a to zkosený nebo kulatý. Prozradím vám tajemství kosmetiček a make-up artistek – pokud se rozhodnete pro prsty, vyměňte ukazováček za prsteníček. Je daleko citlivější, a tak bude aplikace přesnější a jemnější, což je u rozjasňovače důležité.

Kam s ním?

Líčení je obecně o hře světel a stínů. Zásadním a jednoduchým pravidlem je zastínit tmavší barvou to, co chcete spíš schovat, a světlou barvou rozjasnit svoje přednosti. Jinými slovy, rozjasněná místa upoutají pozornost lidí. Rozjasnění a konturování jsou dvě kouzelné techniky, díky kterým můžete opticky změnit dispozice svého obličeje a hrát si s lidskou pozorností.

MEZI OBOČÍ: Umístění tečky o průměru přibližně jednoho centimetru do oblasti mezi obočí zajistí, že pozornost lidí bude upřena na oči. Pokud máte rádi svůj pohled a chcete ho ještě zvýraznit, tohle bude to pravé místo. Dá se to ještě umocnit tím, že dáte trošku rozjasňovače přímo na oko, do vnitřního koutku.

NAD HORNÍ RET: Jestli chcete zvýraznit své rty a jejich tvar, použijte trochu rozjasňovače do středu nad horní ret. Hodí se to dobře k nalíčeným i nenalíčeným rtům, vždycky by ale měly být hezky upravené a hydratované. Ideální je tento efekt na rande, do baru, ale ani běžně v práci se to nemine účinkem.

NA NOS: Tohle je trochu zákeřné, protože při špatné aplikaci může být rozjasňovač moc výrazný a vzhledem k tomu, že nos je ve středu obličeje, mohl by zbytečně začít přitahovat pozornost. Je to samozřejmě na osobním rozhodnutí, ale větším a křivým nosům tohle prostě nijak neprospěje. Rozjasňovač se nanáší po celé délce na hřbet nosu, někdo ho přidává ještě na špičku, ale to já osobně vynechávám.

TVÁŘE: Obvykle se rozjasňovač umisťuje nad konturu tváří, částečně na nebo případně nad oblast tvářenky. Je to jediné umístění, které je vidět hlavně z profilu. Jedná se o nejoblíbenější místo k rozjasnění, možná i proto, že je zároveň nejnápadnějším. Pokud tedy s rozjasňováním začínáte nebo se moc nemalujete, toto líčení tváře bych zatím na denní nošení vynechala a nechala si ho jen na slavnostnější plesové a foto příležitosti. 

Tip na závěr: Méně je někdy více, a to platí obzvlášť v líčení. Nechcete předvádět, že jste dnes použila něco navíc, spíš naopak. Fikané a precizní použití rozjasňovače zajistí, že všichni budou jen žasnout, jak je možné, že dnes tak záříte!



Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články