Právě čtete

4 osvědčené způsoby, jak dětem servírovat zeleninu, aby ji milovaly

77221  
Sdílet: 

4 osvědčené způsoby, jak dětem servírovat zeleninu, aby ji milovaly

Jestli jsem jako malá nesnášela nějaká jídla, většinou v nich byla zelenina nebo luštěniny. V dospělosti jsem si k nim cestu našla, ale svoje děti bych chtěla od začátku naučit, že ani brokolice nebo fazole nejsou příšery z bažin! I kdyby to mělo být tak, že je právě jako tu příšeru naservíruju.

14. 7. 2018 4 min. čtení Jana Duffková
4 osvědčené způsoby, jak dětem servírovat zeleninu, aby ji milovaly

Snažím se našeho Tondu od malička učit, že jíst zeleninu, ovoce i luštěniny různých úprav je naprosto normální. Nejlepší by samozřejmě bylo, kdyby to věděl sám od sebe, ale děti se orientují podle kdečeho, jen ne podle pravidel zdravé výživy. Vidím to nejenom u nás doma, ale i u spousty maminek ve svém okolí.

Mám oblíbené 4 triky, jak zdravé potraviny „propašovat“ do jídelníčku tak, aby se nejen děti olizovaly až za ušima. A koneckonců, ani my dospělí se nemusíme omezovat jenom na saláty, že?

Tip 1: Přidejte zeleninu do těsta

Většinou nezmění chuť, ale pokud chcete, vykouzlí barevné kombinace!

Mám vyzkoušené, že dostat „nepozorovaně“ zeleninu do těsta je naprostá hračka. Manžel třeba nemá rád dýni v klasické úpravě, ale v těstě na brownies si jí nejdřív ani nevšiml. Trochu povařená a na pyré rozmixovaná zelenina je skvělá v těstě na palačinky, strouhaná syrová je perfektní do moučníků.

Do buchet a bábovek můžete kromě dýně nastrouhat mrkev a cuketu; obě jsou teď v sezoně a stojí pár korun. Hodně mě baví taky špenát, který téměř nezmění chuť, zato korpus zajímavě obarví – a to děti většinou hodně láká. Zajímavá je i červená řepa, která zase vykouzlí princeznovsky růžovou barvu. S oběma surovinami najdete recepty na konci článku.

Tip 2: Naučte se dělat zeleninové a luštěninové pomazánky

Ozdobené kousky pečiva s pomazánkou jsou u dětí zaručený hit.

Luštěninové pomazánky chutnají rozhodně lépe než za nás hrachová kaše ve školní jídelně. Ať už připravíte pomazánku z červené čočky nebo třeba z cizrny, nezapomeňte porci dozdobit čerstvou zeleninou. Popusťte uzdu fantazii a promítněte na chleba třeba celý příběh, nebo krajíc proměňte v divokou příšeru.

Zeleninu vykrajujte malým ostrým nožem, tu měkčí můžete nakrájet na plátky a pomoci si vykrajovačkami na cukroví.

Tip 3: Když milují přesnídávky, smoothie misky zabodují úplně stejně

Hodí se jako svačinka nebo součást snídaně.
Kouzlo přesnídávek z obchodu je, že kombinují skvělé chutě. Dobře zkombinovanou „smoothie bowl“, tedy misku mixovaného ovoce nebo zeleniny, vám děti sní klidně na posezení.

Vždy je dobré mít nějaký tekutější základ, třeba bílý jogurt, tak jako v receptu níže, ale úžasně funguje i kokosové nebo jiné rostlinné mléko. Pak většinou přidávám banán, který mix jednak zahustí a jednak zdravě osladí. Jak je v misce banán, už není třeba přidávat med, javorový sirup ani jiné další sladidlo.

Ani k banánu se nebojte přidat libovolnou „zelenou“ zeleninu a vše pak ještě přiostřit třeba bobulovým ovocem. Naši oblíbenou kombinaci najdete v receptu níže.

Tip 4: Udělejte zeleninovou pizzu bez špetky mouky

Symbol nezdravého jídla můžete změnit v dobrotu, kterou si klidně dáte s dětmi, i když držíte dietu.

Neznám snad žádné dítě, které by nemělo rádo pizzu. Na tu zdravou se „těsto“ dělá tak, že nadrobno nastrouháte/rozdrobíte povařený květák, vymačkáte z něj co nejvíce vody, vmícháte vejce, strouhaný sýr a dochutíte solí, pepřem, bylinkami anebo i česnekem, pokud vašim dětem nevadí. Když máte takový základ připravený, umačkáte ho do kulatého tvaru na plech vyložený pečicím papírem a předpečete v troubě dokřupava.

Pak už zbývá jen přidat trošku suga (rajčatové omáčky na pizzu), posypat sýrem, doplnit tím, na co máte s dětmi chuť – třeba kvalitní šunkou a kukuřicí, to děti většinou milují – a ještě krátce zapéct. Nemusíte dělat jednu velkou pizzu, klidně udělejte několik různých malinkých, abyste měli více variant chutí.

Barevné recepty, se kterými si děti zamilují červenou řepu i špenát

Abyste do začátku měli inspiraci nejen na „pašování“ zdravých věcí do jídelníčku, mám pro vás dva recepty:

Růžové palačinky pro princezny

Děti, které milují princezny a jednorožce, se do nich pustí dřív, než je stihnete položit na stůl. A nejspíš si ani nevšimnou, že jedí červenou řepu.

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 oloupanou řepu (čerstvou nebo vařenou)
  • 260 ml mléka (může být i rostlinné)
  • 1 vejce
  • 20 g rozpuštěného másla
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • ovoce na ozdobu, bílý jogurt k servírování

Jak připravit růžové palačinky

  1. Řepu nastrouhejte najemno a smíchejte ji s mlékem, vejcem, rozpuštěným máslem a vanilkou.
  2. V druhé míse smíchejte cukr, mouku, kypřicí prášek.
  3. Spojte obě části těsta dohromady a umíchejte hladké těsto. To nechte asi 5 minut odstát.
  4. Pánev potřete máslem a rozehřejte. Lžící na pánvi tvořte jednotlivé lívance a pomalu je opékejte postupně z obou stran. Lívance nepečte prudce, protože by mohly hodně zezlátnout a ztratily by tak na atraktivní růžové barvě.
  5. Hotové lívance naskládejte na sebe a proložte je bílým jogurtem, případně i nakrájeným banánem nebo jiným ovocem. Nezapomeňte vše atraktivně ozdobit.

Můj tip na princeznovské zdobení: Z jablka nožem vykrájejte tvar koruny a na její špičky přidejte naříznuté kuličky červeného rybízu.

Příšera v zelené bažině

Nezapomeňte připravit misku i pro sebe, protože určitě neodoláte. A možná si i vy poprvé doopravdy zamilujete špenát.

Na 1 misku potřebujete:

  • 1 bílý jogurt
  • 1 banán
  • velkou hrst čerstvého baby špenátu
  • ½ zralého manga
  • 1 lžíci strouhaného sušeného kokosu
  • 1 lžíci lněných semínek
  • ovoce na ozdobu

Jak připravit zelenou smoothie příšeru

  1. Do mixéru nalijte jogurt a přidejte oloupaný banán s pokrájeným mangem a špenát.
  2. Přisypte kokos a lněná semínka a vše rozmixujte do úplně hladké směsi.
  3. Smoothie nalijte do misky a ozdobte tak, aby se to právě vašim dětem co nejvíce líbilo.

Můj tip na zdobení zlobra: Zuby a obočí jsem vykrájela nožem z manga, nos je měsíček meruňky a oči jsou z plátků jablek vykrojených vykrajovačkou ve tvaru kytičky. Tu jsem po vykrojení rozdělila na dvě poloviny a dozdobila červeným rybízem. Když ze špenátových lístků přidáte uši, bude příšera trochu roztomilejší.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články