Právě čtete

Letní úrazy dětí: 7 věcí, které byste o nich měli vědět

2654  
Sdílet: 

Letní úrazy dětí: 7 věcí, které byste o nich měli vědět

Jsem lékařka a jsem také máma. Moc dobře vím, kolik nepříjemností může děti zvlášť během léta potkat, ale když jste na ně připravení, zvládnete je s přehledem.

19. 5. 2018 4 min. čtení Michala Knězková
Letní úrazy dětí: 7 věcí, které byste o nich měli vědět

Většinu letních příhod lze vyřešit poměrně jednoduše. Myslím, že největší komplikací bývá neutišitelný pláč šokovaného dítěte, a tak se kromě ošetřovatele musím proměnit taky v psycholožku a kouče, který co nejrychleji odvede pozornost jinam. A pak už to jde hladce.

Na výlety berte aspoň malou lékárničku

Když vyrážíte na delší dobu ven, je dobré mít s sebou několik základních věcí. Samozřejmě úplně nejlepší je, když je vůbec nebudete potřebovat, ale znáte to: kdo bývá připraven, nebývá překvapen.

Co patří do základní lékárničky?

  • Náplasti (klasické, kloubní čtvercová a obdélníková)
  • Obinadlo ve střední šířce
  • Dezinfekce, která při styku s pokožkou nepálí
  • Antihistaminika proti alergické reakci
    • Gel na bodance
    • Kapky na celkové zklidnění, pokud se dítko osype od slunce nebo třeba proběhne vosím hnízdem a bodnutí je deset místo jednoho
  • Několika vatových tampónků do uší, kterými můžete velice elegantně vyndat klíště ihned, jak ho na dítěti najdete.

Suvenýr z lesa: jak se rychle zbavit klíštěte?

Pokud klíště vyndáte do dvou hodin od přisátí, je velká šance, že nezanechá žádný následek. Místo, kde je klíště přisáté, navlhčete a vatovým tamponkem přes něj přejíždějte vlevo a vpravo do té doby, než se z kůže pustí. Ránu pak přestříkněte dezinfekcí.

Do kalendáře si napište, kde na těle dítě klíště mělo. Následujících to 14 dní hlaste u lékaře, pokud vás k němu něco dovede.

Můj tip na klíštěcí prevenci:

Víte, že klíště vyhledává zářivé barvy? Takže rozhodně do lesa neposílejte děti v bílých botech či ponožkách, jinak klíště uloví jen co proběhne trávou.

Pokud budete děti stříkat repelentem, vždy vybírejte takový, aby byl šetrný a vhodný i pro nejmenší.

Jak poznat, který dětský pád vadí?

Od prvního sedu, přes první krůčky až po zdolávání nejvyšších prolézaček prostě děti padat budou. Jako lékařka to vím, ale jako máma jsem se s tím musela trochu srovnat a doteď to beru trochu hůř než děti.

Většina dětských pádů je nevinných, děti jsou na ně připravené a přizpůsobené. Rudým vykřičníkem je zvracení po pádu. Po ošklivém pádu si na pozorování dejte klidně celý den. Pokud dítě zvrací, je malátné nebo se chová výrazně jinak než obvyke, měli byste s ním co nejdříve vyrazit k lékaři.

Co dělat, když bodne včela nebo vosa?

Jak nejspíš víte, včelí žihadlo zůstává v ráně. Čím dříve ho vyndáte, tím menší bude reakce. Vosa žihadlo nezanechá, takže ani nic nevyndáváte, ale další postup už je pak stejný.

Dítěti po bodnutí dopřejte klid a zajistěte mu dostatek tekutin. Ránu je vhodné ledovat a potřít lokálním antihistaminikem („gelem na štípance“). Dobrým pomocníkem může být i ocet či citrón, které pomohou rány hezky zklidnit.

V případě, že doma máte alergika nebo se dítěti špatně dýchá, cítí nevolnost, zvrací nebo má kopřivku po celém těle, sáhněte po celkových antihistaminikách (kapky z vaší lékárničky) a dítě dopravte k lékaři.

Otrava dítěte

Hlavně na výletech se něco takového může stát raz dva. Máte-li podezření, že vaše dítě snědlo nebo olízlo cokoli, o čemo nevíte, co s jeho organizmem udělá, zavolejte na Toxikologické informační středisko (TIS).

Na telefonu 224 919 293 případně 224 915 402 vám lékaři poskytnou veškeré informace stran otrav a intoxikací nejen dítěte, ale i dospělých či dokonce zvířat.Důležitým údajem vždy bude váha dítěte a činidlo, které dítě pozřelo.

Křupnutí a pláč. Je to zlomené, nebo jenom naražené?

Říká se, že naražená kost bolí více než zlomená, ale těžko to chtít srovnávat od šokovaného dítěte, které právě nešikovně spadlo z kola nebo ošklivě došláplo.

Lepším navigátorem je hybnost: pokud je kost zlomená, ať částečně nebo úplně, při pohybu to bude bolet. Kromě toho začne místo natékat a bude čím dál citlivější. Žádné domácí diagnostiky bych ale nedoporučila. Finální slovo tady má rentgen na chirurgii nebo pohotovosti, kam se vydejte rozhodně co nejdříve.

Pokud lékař rozhodne o fixaci sádrovou dlahou, dodržte doporučenou dobu léčby a sádru nesundávejte dětem dříve. Právě na důkladném zhojení kosti závisí, aby se v budoucnosti nelámala znovu.

Čtěte také: První pomoc podle našich babiček – co na odřeniny, bolavou hlavičku a další?

Když se dítě spálí nebo popálí

Kůže dětí je nesmírně citlivá a bohužel popáleniny jsou častým a velmi závažným úrazem dětského věku.

Kromě letních spálenin od sluníčka dávejte celoročně pozor na popálení vodou (pákové baterie můžete nahradit kohoutkem nebo baterií s termostatem), od žehličky, trouby, grilování…

Které popálení vyžaduje lékaře?

Za závažnou popáleninu se považuje taková, která je větší než dlaň popáleného dítěte. Pokud je rozsah popáleniny menší a jedná se o zarudnutí, můžeme se o ránu u dětí starších 1 roku postarat doma. Pokud by se ale objevil velký puchýř, s dítětem míříme k lékaři.

Popálené místo dítěte je v první řadě třeba začít chladit proudem tekoucí vody. Děti často nezvládají vodu úplně ledovou, takže začněte na střední teplotě a vodu ochlazujte, až jak to půjde. Pozor, pokud je popálená plocha velkého rozsahu, nikdy nesmíte chladit dítě celé najednou. Hrozí, že ho dostanete do závažného podchlazení.

Pokud bylo dítě v okamžik, kdy se popálilo, oblečené, hrozí, že je oblečení přiškvařené do kůže. V takovém případě nikdy z dětí nesundavejte oblečení a první pomoc podávejte přes oblečení.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články