Právě čtete

4 způsoby, jak obměnit jednoduché šaty

161884  
Sdílet: 

4 způsoby, jak obměnit jednoduché šaty

Umění vlastního stylu nespočívá v tom, jak plnou skříň máte a kolik jednotlivé kousky stály, ale jak je dovedete kombinovat a vytvořit tak zajímavý celek.

19. 3. 2019 3 min. čtení Katarína Ligačová
4 způsoby, jak obměnit jednoduché šaty

Základní (basic) šaty jsou přesně takové, jak se jim říká – prostě základní. Můžete je samozřejmě nosit jen tak, anebo z nich pomocí pásků, doplňků či jiných kousků oblečení vytvořit pokaždé jiný model. Otestovali jsme různé způsoby, jak na to.

Hlavní roli v tomto testu nemá jen skvělá Klára, která si „zahrála na modelku“, ale také jednoduché šaty z Tchiba. Jsou bavlněné, nad kolena a rovnějšího střihu, zdobí je drobné puntíky, mají krátký rukáv a kapsičky, které jistě oceníte. Ideální kousek na jaro.

Klára měří 172 cm a běžně nosí konfekční velikost 40. Na sobě má šaty ve velikosti 36/38.

Způsob první: základní šaty jsou jiné podle toho, jaký vršek zvolíte

Basic šaty mají tu skvělou vlastnost, že přebírají styl toho, čím je doplníte. Tři proměny, které zvládnete skoro s každým šatníkem, vykouzlí džínová bunda, kožená/koženková bunda a propínací svetr (kardigan).

Jednobarevný kardigan je elegantnější, umírněnější. Oceníte ho, zejména pokud potřebujete působit seriózně.

Džínová bunda je ležérní a perfektně poslouží, když chcete vypadat méně formálně. Přidejte  tenisky a celkový dojem je svěží a dívčí, a to i když už dívka dávno nejste. ;-) To, že k šatům tenisky nepatří, už dávno není pravidlo. Výjimku samozřejmě tvoří šaty společenské a formální.

Kožená bunda dá každému modelu „drsnější“ tón a rozbije přílišnou romantiku. Zkuste k ní tmavší líčení. Nemusí to být hned kouřové oči, stačí výraznější rtěnka v odstínu, který vám sedí.

Způsob druhý: jiné doplňky = jiný model

K základním šatům si můžete vzít skoro jakékoli doplňky a tím úplně proměnit, na jakou příležitost se hodí. Mít různé šperky a kabelky je tajná zbraň, které se nikdy nezmění konfekční velikost. :-) Jsou to právě doplňky, které dodávají každému oblečení vaši „osobní značku“.

Podívejte se, jaký rozdíl udělají s basic šaty minimalistické vs. extravagantní doplňky:

Pokud to se šperky na denní nošení nechcete přehnat, zapamatujte si jednoduché pravidlo – jeden výrazný šperk u obličeje většinou vypadá lépe než kombinace. Pokud zvolíte masivní náušnice, vyhněte se výraznému doplňku na krku, více se bude hodit náramek. Pokud máte masivní náhrdelník, zvolte jen jednoduché či žádné náušnice nebo jemný náramek.

Způsob třetí: pásky pro tvarování postavy

Opasek je cenným doplňkem nejen ve chvíli, kdy jsou vám vaše oblíbené kalhoty volné. Přepásat jím šaty nebo zavinovací svetr vypadá velmi dobře! Pokud žádný nevlastníte nebo je ten váš už obnošený, pohrajte si. Dobře může vypadat i hrubší hezký provázek nebo stužka.

Vyzkoušejte různé barvy a tloušťky pásku a najděte si styl, ve kterém se cítíte nejlépe:

Zejména pokud máte postavu typu hruška (tzn. máte spíše širší boky a útlejší ramena), pásky vašemu šatníku prospějí. Opticky předělí postavu, vytvoří pas a zdůrazní ho. Záleží na vás, jak se s páskem cítíte. Ale sundat ho můžete vždycky. :-)

Čtěte také: Jak zakrýt kila navíc

Způsob čtvrtý: přidejte vzory a barvy

Nejčastější způsob, jak oživit jednoduchý outfit, je dodat mu barvu nebo ho oživit vzory.

Barvu přidáte mnoha způsoby: od líčení přes doplňky, vršky a punčochy až po boty. Často i barevné tkaničky vytvoří tu správnou tečku. Nenáročný způsob, který můžete často střídat, je šátek s akcentem oblíbené barvy. Na začátek jara je to úplný ideál – ochrání krk před chladným větříkem.

Trošku odvážněji může vyznít kombinování vzorů. I když se ho hodně žen bojí, za sebe můžu říct: nebojte se experimentovat a zkoušet, které vzory se k sobě hodí a co vám sluší. Každému se líbí něco jiného a v čem jedna žena vypadá sebevědomě a šik, to druhé prostě nesedne.

Šance, že k sobě vzory budou vzájemně ladit, se zvyšuje, když:

  • … se barva, která je na jednom ze vzorů výrazná, opakuje i na druhém z nich.
  • … mají podobný styl, například jsou oboje strohé, oboje geometrické nebo oboje měkké a spíše impresionistické.
  • … je nejméně jeden ze vzorů klasický (proužek, puntík, káro).
  • … jsou vzory podobně velké/výrazné, tedy ne třeba kombinace drobných kvítků a velké kostky.

Nebojte se kombinování, vymýšlení a zkoušení, co se k čemu hodí. Móda je, byla a bude vyjádřením vašeho vkusu a toho, co máte ráda a v čem se cítíte dobře!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články