Právě čtete

7 užitečných tipů, aby se vám kouřovky vždycky vydařily

50189  
Sdílet: 

7 užitečných tipů, aby se vám kouřovky vždycky vydařily

Kouřové líčení asi nikdy nevyjde z módy a já se k němu každý podzim ráda vracím. Líbí se mi, jak dokáže zvýraznit oči a že se hodí skoro pro každou příležitost. Prozradím vám svoje triky, aby vždycky vypadalo perfektně.

20. 10. 2018 3 min. čtení Alex Fráňová
7 užitečných tipů, aby se vám kouřovky vždycky vydařily

Kouřové líčení podle mě nemusí být jenom šedočerné. Tuto techniku ráda používám s přirozenou paletkou, se kterou vytvoří výrazné, přesto nekřiklavé líčení. Tělové, narůžovělé a světle až středně hnědé stíny vytvoří hezké líčení na den, trochu tmavší potom na večer. Když mě čeká večerní akce rovnou po odpoledním programu, stačí jenom lehce ztmavit původní jemné denní líčení.

Aby vypadalo dobře, ať už na kteroukoli příležitost, dodržuju těchto sedm kroků:

1. Vždy používám podkladovou bázi

S kvalitní bází se nemusím bát, že by se mi stíny rozmazaly, slily do nevzhledných linek nebo popadaly pod oči.

Tenkou vrstvu dávám nejen na pohyblivé víčko, ale rozmažu ho až pod obočí. V technice kouřových stínů jde totiž o rozetření do ztracena, a i když to není na první pohled vidět, se stíny pracuji právě až k obočí.

2. Nezapomínám na korektor pod oči

Protože je líčení kolem očí tmavší než obvykle, umí opticky „vytáhnout“ i ty kruhy pod očima, o kterých bych jinak skoro nevěděla.

Používám kvalitní krémový korektor, který jemně vklepu do očního okolí, a to až poté, co nanesu make-up. Já používám prsteníček, ale možná máte jinou svoji osvědčenou metodu – to už je na každé z vás. Jenom doporučuju pohlídat si, aby byla vrstva raději tenčí než silnější. Pak totiž mívají korektory tendenci zalézat do drobných vrásek, a tím je zdůraznit.

3. Používám dva triky okoukané od profesionálů

Ten první se vám bude hodit, pokud také nanášíte nejdříve make-up a pak až se pouštíte do líčení očí. Než se dám do vytváření kouřovek, nanesu si pod oči větší vrstvu transparentního pudru. Pokud mi pak nějaké pigmentované stíny popadají pod oči, nevadí. Jakmile mám hotovo, velkým čistým štětcem přebytečnou vrstvu pudru společně se stíny setřu pryč. Místo štětce se dá použít i papírový kapesníček nebo ubrousek.

Ten druhý je pro vás možná už úplně samozřejmý, ale raději to zdůrazním: protože kouzlo hezkých kouřovek je v dobře prolnutých barvách, vytvoříte je mnohem lépe pomocí štětců než pěnovým polštářkem nebo dokonce prstem.

Budou se vám hodit:

  • větší pevnější štětec na základ stínů
  • menší pevnější štětec na ztmavování
  • tenký štětec s kulatou špičkou pro tahy na menší ploše
  • větší chlupatější štětec na rozetření stínů do ztracena

Dobré štětce jsou investice, která začíná na několika stovkách, ale vydrží vám velice dlouho a rychle si zvyknete, jak hezky pak vypadá výsledek.

4. Když se líčím, začínám od světlých stínů a přidávám tmavší

Když na to přijde, dají se kouřové stíny udělat i s jednou barvou (jen je potřeba postupně přidávat na intenzitě), ale mnohem lépe se pracuje s paletkou s různou tmavostí stínů.

Začínám se světlým stínem, který nanesu přes celé pohyblivé víčko a dělá jakýsi základ celého líčení.

Pak menším štětcem přidám tmavý stín do vnějšího koutku oka od linie řas směrem k obočí. Nenanáším ho přes celé víčko, ale nanejvýš do jedné třetiny. Pro ještě pronikavější pohled použiju stejný stín i pod spodní řasy, kde ho nanesu tenkým kulatým štětcem zakončeným špičkou. Je přesnější a lehce s ním stín rozetřu jen těsně pod oko.

V této fázi je prostor pro hraní a dá se pracovat i s více postupně ztmavujícími se odstíny. Jakmile vám kouřovky přejdou trochu „do ruky“, můžete začít dělat další a další pokusy. Vždyť v líčení se meze nekladou!

Čistým „chlupatým“ štětcem pak vše důkladně rozetřu do ztracena, jak pod obočím, tak mezi jednotlivými odstíny. Důkladné „rozblendění“ stínů (od angl. blend = smíchat) je klíčem k dokonalému kouřovému líčení, tak si na něm dejte záležet.

5. Když chci výrazný pohled, přidám linku

K přirozeným kouřovkám, jako mám na fotkách, mám nejraději linky tužkou. Dávám přednost tmavě hnědé před černou, která působí tvrdě a zvlášť na světlých typech už je hodně výrazná.

Čtěte také: Jak na oční linky – návod pro začátečníky

Pokud chci jenom „víc definovat“ tvar oka, linku udělanou tužkou pak rozetřu do ztracena tyčinkou do uší nebo menším kulatým štětcem.

6. Přidávám světlý, jemně třpytivý stín

Kouřové líčení může někdy působit trochu unaveně a těžce. To krásně vyřeší světlý stín s jemným třpytem, který nanesu těsně pod obočí a do vnitřního koutku oka. Malý krok, který umí velké změny.

7. Třešnička na dortu

Co by to bylo za líčení očí, kdybychom ho nezakončily pořádnou vrstvou řasenky? Pokud jsou vaše řasy rovné, povolejte do zbraně kleštičky, které vám vykouzlí otevřenější pohled.

Kouřové líčení zakončuji dvěma vrstvami řasenky, jemnou tvářenkou a přirozenější rtěnkou. Co na to říkáte?

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články