Právě čtete

Culottes v hlavní roli tří jarních outfitů

16480  
Sdílet: 

Culottes v hlavní roli tří jarních outfitů

Vyzkoušet extravagantní a trendy culottes pro mě byla velká výzva. Široký střih kalhot totiž nejvíc sluší vysokým ženám se štíhlým pasem nebo drobným asiatkám. Jak nosit tento ultra aktuální kousek, když mám malou postavu s typicky slovanskými tvary?

4. 5. 2019 3 min. čtení Baba Slováková
Culottes v hlavní roli tří jarních outfitů

Co jsou culottes vlastně zač?

Culottes jsou kalhoty se širokými nohavicemi ve tříčtvrteční nebo sedmiosminové délce, a někdy jsou tak široké, až připomínají sukni. Aktivní ženy je začátkem 20. století nosily jako sportovní oblečení – jsou totiž mimořádně pohodlné. Zásluhu na tom, že se dostaly do dámských šatníků, má hlavně slavná Coco Chanel. Možná i proto mi tyto vlající kalhoty připomínají šik francouzský styl.

V posledních sezonách se culottes staly obrovským hitem. Nosí se do práce, na výlety i jako součást společenského oblečení a svědčí každému věku – jsou prostě univerzální.

Jak je nosit, když (pro ně) nemáte „ideální postavu“?

Řeknu vám to na rovinu: culottes rozšiřují a jejich délka postavu zkracuje. Na druhou stranu jsou dnes právě tyto „deformace“ velmi trendy. V módě jsou boky, větší zadky a odhalené kotníky, takže kalhotové sukně se není nutné bát.

Moje tipy:

Nemyslete na to, že jste malá (já měřím 158 cm) anebo se necítíte dost štíhlá, ale jděte na to přes triky s proporcemi:

  • Pokud se v nich chcete cítit štíhleji: vybírejte si kalhoty v tmavších barvách a vyhýbejte se velkým vzorům. Noste raději jednobarevné nebo se svislým proužkem, který umocňuje iluzi štíhlosti.
  • Pokud se na ně cítíte moc malá: kombinace barev tón v tónu bude postavu opticky prodlužovat.
  • Vysoké podpatky samozřejmě přidají pár centimetrů a zeštíhlí odhalené kotníky.
  • Abyste mohla (reálně) nosit culottes i s teniskami nebo se sandálky na klínu, myslete vždy na pravidlo zlatého řezu. V principu to znamená, že postavě nejvíc lichotí asymetrické proporce v poměru 3 : 5 nebo 8 : 13. Ale kdo by to měřil a počítal, že? Intuitivní varianta je použít různé délky oblečení tak, abyste nevytvořila nežádoucí poměr 1 : 1, to byste vypadala jako, pardon, pytel brambor. Zkuste odhadnout aspoň 1 : 2. Když nemáte vysoké podpatky, pomáhá zastrčit horní díl do kalhot. Culottes mívají vyšší pas, což vytvoří žádaný efekt.
  • Pokud máte větší poprsí, vhodnější jsou volné košile nebo blůzky než obepnutá trička.
  • Co s chybějícím štíhlým pasem? Vrstvěte. Krátké sako, svetřík či bomber jsou v tomto případě nenahraditelné.
  • Délku nohavic si vybírejte podle své tělesné výšky a tvaru lýtek. Vysoké ženy s pěknýma nohama si mohou dovolit tříčtvrteční délku, malým ženám svědčí spíše sedmiosminová. Tady připomenu i kotníky – pro silné kotníky nejsou zkrácené délky moc lichotivé, ale to dobře víte i beze mě.
  • Na výšce vám přidá i zmenšení hlavy, například stáhnout vlasy do culíku nebo schovat pod čepici.

Kam široké kalhoty nosit?

Kamkoli. Outfit s teniskami, lněným sakem, slavnostní halenkou a s metalickými doplňky jsem si oblékla na rodinnou procházku městem na velikonoční neděli. V tomto „casual chic looku“ jsem se cítila pohodlně a zároveň slavnostně. Ležérní elegance je zase v módě.

Druhá ukázka představuje volnočasové, přímo prázdninové oblečení se sandálky na klínu. Tento outfit je hravý a mě moc bavilo zkombinovat proužky různých barev a rozdílného směřování.

V třetím outfitu vidíte, jak decentní boty na podpatku změní culottes v elegantnější model. To už si můžu dovolit i klobouk. :-)

Kombinace pruhovaných kalhot s trendovou madeirou a výšivkou typu richelieu je neobvyklá, stejně jako bomber jako součást společenského oblečení (trik je v materiálu). Kombinování zdánlivě neslučitelných kousků je v módě a jsou to právě tyto hry, které mám na vymýšlení outfitů nejraději.

Jste-li mladá a máte hezkou štíhlou postavu, klidně na všechny moje rady výše zapomeňte. To pak stačí jednoduché tričko či krátký top, stylové boty, tyto moderní širokánské kalhoty… a trendová cica, ideš!

Autorka má slovenský módní blog Babie letá.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články