Právě čtete

Ikonický žlutý pršiplášť proti větru, dešti i na parádu

6242  
Sdílet: 

Ikonický žlutý pršiplášť proti větru, dešti i na parádu

Pršipláště jsou aktuálně velký módní hit, a to nejen během deštivých dnů. Nosí se jako trendy kousek i jako součást „městských outfitů“. Při výběru žluté pláštěnky jsem tedy i já myslela víc na módu než na to, že je to původně funkční ochrana do deště. Jak nosím tento legendární nepromokavý plášť, i když zrovna svítí sluníčko?

15. 2. 2019 3 min. čtení Baba Slováková
Ikonický žlutý pršiplášť proti větru, dešti i na parádu

Během nadcházejícího jara bude žlutá, slunečná barva jednou z královen a samotný žlutý pršiplášť se objevil v různých variacích i na světových přehlídkových molech. Žádný jiný není tak kultovní jako právě on. Sáhla jsem po klasickém střihu, zalovila trochu v jeho historii a inspirovala se i současnými trendy. Pokud nemrzne, dá se nosit i v zimě, navrstvený přes teplé oblečení.

Deštník, parka a nízké holinky: Tchibo.cz

Britské pobřeží

Pokud vám barva pláště připomíná rybářský oděv, je to trefa do černého. Nejstarší voděodolné oblečení vzniklo ve Skotsku, kde si rybáři své oblečení zpočátku napouštěli lněným olejem. Ten pak časem, vlivem povětrnostních podmínek na moři, zežloutnul. A i když později přišly nové, odolnější tkaniny, žlutá barva už jim zůstala. Ukázala se totiž jako velmi praktická: rybáři byli lépe viditelní i v nepříznivém počasí.

Deštník, parka a nízké holinky: Tchibo.cz

Nepřehlédnutelná jsem byla v sychravém a studeném počasí i já. Vrstvím plášť na vlněný kabát, který bych si jinak určitě do deště neoblékla, a přidávám i vlněnou „námořnickou“ čepici se vzorem Prince of Wales. Tento městský outfit je vhodný na procházku, na nákupy i na cestu do práce. A „funguje“ i při postupném odkládání jednotlivých vrstev. To kdybych si sedla někam na kávičku.

Můj tip: Pravé ořechové je spojení pláště s gumáky. Už dávno neplatí, že se nosí jen na ryby a na houby, blýsknout se jimi můžete i ve městě. Hodí se k úzkým kalhotám, sukním i šatům. Kotníkové mi připadají víc šik než ty vysoké.

Zpívání v dešti

Inspirovala jsem se plakátem k jednomu z nejlepších muzikálů, který kdy přišel na stříbrné plátno. Film je ztělesněnou radostí ze života a spojení červeného deštníku se žlutou pláštěnkou na plakátu je hravé a optimistické. Během letních přeháněk si k němu umím představit květované retro šaty, teď je ale ještě zima. Ve studeném dešti jsou nepraktičtější úzké džínsy.

Můj tip: Není červená jako červená. Vyberte si odstín podle svého barevného typu. Já jsem teplý podzim, proto jsem zvolila sytý odstín barvy roku 2019 – korálovou červenou. Studeným typům bude sedět čistá červeň, krásná je i kombinace s tmavou vínově červenou. Mimochodem: deštník je výrazný módní doplněk, v mém šatníku se jich nasbíralo už úctyhodné množství v různých barvách.

Francouzsky šik

V tomto případě jsem po vzoru Francouzek použila pláštěnku jako prvek, který oživuje městský model v neutrální bílo-čierné kombinaci – jak vidíte, vypadá moc dobře i a za slunečného počasí. Ke klasickému francouzskému stylu neodmyslitelně patří námořnické pruhy či malé šátky kolem krku. Trendy je i monochromatické minimalistické oblečení. Outfit v jedné barvě od hlavy k patě jednoduše rozzáříte právě tím zdánlivě nesourodým prvkem – žlutým pršipláštěm.

Ukázalo se, že plášť je hodně praktický i za slunečných zimních dnů. Byla zarovna obleva, ze střech všude vytrvale crčela voda a auta rozstřikovala špinavou břečku. I proti tomu plášť ochrání.

Můj tip: Kromě klasické kombinace žluté s tmavomodrou nebo černou vyzkoušejte i méně kontrastní spojení se šedivou. Absolutním hitem je neokoukaná kombinace žluté s odstíny hnědé.

Deštník, halenka a nízké holinky: Tchibo.cz

Žluté pršipláště nejsou tedy jen pro rybáře a pro děti. Dnes patří do šatníku stylových žen a toto jaro dokonce i mužů. Zvednou vám náladu víc, než si myslíte. Chcete důkaz?

Když jsem poprvé vycházela z bytu jako žluté kuřátko, moje mladá sousedka, velká milovnice módy, zapomněla, že má nejdřív uctivě pozdravit. Dostala ze sebe jen obdivné: Jééé!

Autorka má módní blog Babie letá.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články