Právě čtete

Věčné dilema: Jak oblékat děti do fusaku? A podle čeho jsem fusak vybírala?

74656  
Sdílet: 

Věčné dilema: Jak oblékat děti do fusaku? A podle čeho jsem fusak vybírala?

Kdybych jako máma měla vypíchnout jednu věc, kterou mám nejradši na létě, bylo by to (ne)oblékání dětí. Jakmile totiž začne přituhovat, přichází každoroční rodičovské dilema – kdy dát do kočárku fusak a co by v něm mělo mít dítě na sobě? Tyhle tipy mi pomohly se jednou provždy zorientovat.

19. 10. 2023 5 min. čtení Barbora Henelová
Věčné dilema: Jak oblékat děti do fusaku? A podle čeho jsem fusak vybírala?

Kdy je správný čas vytáhnout fusak? Je to trochu jako s čepicemi u dospělých – někdo je nosí už koncem léta, jiný čeká na ranní mrazíky. Děti jsou, stejně jako my, každé originál, a tak záleží jen na vašem pocitu a na tom, kdy se vám bude zdát, že přišel čas se v kočárku víc zachumlat. Nejvíc se mi osvědčilo pravidlo dvou dek: pokud je dítě v kočárku a já mám tendenci ho přikrýt víc než jednou dekou, je čas na fusak. Lehčí mívám v kočárku klidně už od září, po teplejším sáhnu většinou během listopadu nebo prosince, jakmile zima nabere na síle.

Jak vybrat fusak? Stejně pečlivě jako kočárek

I když je docela lákavé pořídit fusak jako designový doplněk ke kočárku, myslete na to, že se vám fusak musí nejen líbit, ale hlavně by měl splňovat svůj účel – zahřát dítě a chránit ho před nepříznivým počasím.

Fusaky nabízejí přímo výrobci kočárků, a i když pak do nich perfektně sedí a ladí s designem, ne vždy se jedná o nejlepší volbu. Já hledala raději u firem, které se zabývají výhradně fusaky, protože ty se většinou vyznačují výrazně vyšší kvalitou materiálů i zpracování.

Na velikosti záleží

Nejdůležitější je, do jakého kočárku a pro jak staré dítě fusak pořizujete. Pokud miminko teprve čekáte, můžete se poohlédnout po rostoucím fusaku, u kterého jde spodní část odepnout. Tím se fusak zkrátí, a bude tak perfektně pasovat do hluboké korby a autosedačky. Jakmile dítě povyroste, fusak zase jednoduše prodloužíte, a vydrží vám tak od narození asi do tří let dítěte. Pokud už děťátko máte, doporučuji koupit menší fusak do hluboké korby nebo větší do sportovního kočárku.

Nekupujte zbytečně velký fusak

Nikdy nepořizujte velký fusak pro malé miminko s tím, že „do něj časem doroste“. Ve fusaku s přebytkem prostoru trvá miminku mnohem déle, než se zahřeje.

Uvnitř hřeje, zvenku nepromokne

Kvalitní materiál je gró! Abyste neměli fusak jen na ozdobu, měl by být z materiálů, které zajistí uvnitř teplo a zvenku chrání proti větru, dešti a sněhu. Uvnitř mohou být fleecové, vlněné nebo třeba s beránkem. Vnější vrstvu by měl tvořit syntetický materiál s nepromokavou úpravou.

Výběr podle období

Nejčastěji se fusaky prodávají jako jarní/podzimní (lehčí verze) nebo zateplené/zimní (teplejší verze). Já mám ráda celoroční – složené z několika vrstev, které se dají různě odepínat podle potřeby a počasí.

Fusak přesně podle vašich potřeb

Dobrá zpráva! Fusaků je tolik druhů, že určitě najdete ten, který se bude perfektně hodit k vašemu životnímu stylu. Jiný fusak využije rodina s jedním dítkem, která žije ve městě, a jiný zase rodina se třemi malými dětmi, která žije v horách a sněhové závěje jsou pro ni denním chlebem.

Myslete na pásy

Promyslete, jestli nepotřebujete otvory pro bezpečnostní pásy (ne všechny fusaky je mají). Menší fusak s nimi využijete i v autosedačce, u větších jsou nutností kvůli upevnění do sportovního kočárku, aby fusak nesjížděl.

Jak dítě správně obléct do fusaku?

Pomáhá mi babská rada, že by malé dítě mělo mít o vrstvu oblečení víc než já (fusak se také počítá jako vrstva). Šlápnout vedle s ní asi úplně nemůžete, ale je opět – každé dítě je jinak otužilé. A mimochodem, vyrážíte vy i váš partner ven vždy ve stejném počtu vrstev? ;-)

Na tělo kvalitní přírodní materiály

Když je chladno, jde o to dítě nejen zahřát, ale v teple ho i udržet. Při výběru oblečení dávám přednost kvalitním přírodním materiálům, jako je bavlna nebo biobavlna. Mají dobré a stabilní termoregulační vlastnosti, jsou měkké, prodyšné a hřejí. Při nižších teplotách sáhnu po funkčních materiálech, jako je například merino – skvěle odvádí pot a zabrání prochladnutí. Přímo na tělo nikdy nedávám oblečení ze syntetického materiálu. V tom se dítě může rychle zapotit.

Pozor na vlnu!

Sice má bezesporu jedinečné hřejivé vlastnosti, jako první vrstva na těle by ale mohla nepříjemně kousat a citlivou dětskou kůži podráždit.

Vrstvit, vrstvit, vrstvit

Když oblékám miminko do hluboké korby, většinou stačí bavlněné body s dlouhým rukávem, punčocháčky, teplá kombinéza, čepička a bavlněné rukavičky, případně rukávy kombinézy přetažené přes ručičky. To platí i pro nechodící batolata ve sportovním kočárku. U těch je potřeba navíc pohlídat, aby měla v teple nožičky. Starší dceři jsem vždy dávala hřejivé ponožky nebo zateplené capáčky.

Přes hlavu uniká spousta tepla

Malá miminka mají výrazně jinou termoregulaci než dospělí a až ⅓ tělesného tepla jim uniká skrz hlavu. Kvalitní hřejivá čepice by proto na podzim a v zimě měla být základem šatníku.

A co začínající chodci?

Pokud už dítě chodí a během procházky putuje několikrát z kočárku dovnitř-ven, doporučuji nahradit teplou kombinézu dvěma tenčími vrstvami (např. teplý svetr a fleecová/softshellová kombinéza). V těch se dětem bude lépe pohybovat a vám zase korigovat počet vrstev oblečení podle toho, kde zrovna budete a jak teplo tam bude.

Vrchní vrstvu vybírám nepromokavou, aby nás nezaskočil ani déšť. Dospod můžete opět obléct bavlněné body s dlouhým rukávem a punčošky nebo legíny a ponožky. V chladnějším počasí ráda sáhnu po termopunčocháčích nebo termolegínách, které jsou ze silnějšího materiálu a krásně zahřejí, případně tenčí kombinézu vyměním za zimní. Boty do fusaku můžete buď sundavat, nebo přes ně natáhnout speciální návleky.

Čepice by měla být samozřejmostí, podle venkovní teploty ji doplňuji o šálu nebo nákrčník, případně rukavice.

Pokud už dítě nenosí pleny, praktičtější než kombinéza jsou samostatné kalhoty a bunda, se kterými se v případě potřeby snadněji manipuluje. ;-)

Jak poznat, že mu není ani zima, ani horko?

Starších dětí je samozřejmě nejjednodušší se zeptat, u těch mladších si musíte poradit jinak.

Pokud je dítěti horko, začne se rychle potit – nejčastěji pod krkem, na čele a na zátylku. Zmrzlé dítě většinou poznáte až doma po rozbalení a svlečení – má ledové nožičky a na kůži se může objevit mramorování.

Nejlepším ukazatelem je tedy zátylek dítěte – ten by měl být suchý a teplý. Pokud je dítě na zátylku studené, je třeba ho přiobléknout. Pokud je zátylek vlhký a teplý, dítěti je horko a oblečené je příliš.

Obzvlášť babičky mívají tendenci hodnotit (ne)oblečenost dítěte podle toho, jak teplé má ruce. Nenechte se rozhodit. Obecně platí, že ručičky nejsou dobrým ukazatelem, a pokud je má dítě ledové, většinou je stačí schovat do fusaku nebo nasadit rukavice. ;-)

Tipy na závěr

  • Nespoléhám na to, jak jsou venku oblečené jiné děti. Každý rodič k oblékání přistupuje jinak a tam, kde jeden volí mikinu a softshellku, jiný už nasazuje zimní kombinézu. Vždy také záleží na tom, jak moc se dítě pohybuje apod.
  • Pokud teploty klesnou pod nulu, vždy před odchodem z domu ošetřím dětský obličej ochranným krémem proti mrazu (tzv. Cold Cream).
  • Pokud si opravdu nejsem zrovna jistá, jak dítě obléct, volím vždy raději více vrstev s tím, že venku kdyžtak nějakou sundám.
  • Jako vrstvu navíc můžete vždy použít i lehkou deku, kterou je ideální mít pro strýčka příhodu nastálo v kočárku.

Přečtěte si také:

Módní pozdravy z podzimní Paříže

Módní pozdravy z podzimní Paříže

Zabalte se do elegantních svetříků a šál, vyberte si elegantní kousky ve francouzském stylu a ukažte světu, co to znamená být „très chic“.

Do e-shopu

 

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články