Právě čtete

Zahoď koště, vypij vývar aneb Recept na šťastné šestinedělí

11117  
Sdílet: 

Zahoď koště, vypij vývar aneb Recept na šťastné šestinedělí

V Latinské Americe se čerstvé maminky prvních 40 dní po porodu nemusí namáhat. Stará se o ně komunita, tráví dny doma a dostávají přísun teplého jídla. Podobně jsou na tom i v Číně nebo v Africe. U nás je to spíš zbožné přání. Abyste tohle turbulentní období prožili s co nejmenší náloží stresu, připravili jsme stručný přehled, jak se na šestinedělí připravit.

30. 9. 2023 4 min. čtení Markéta Olšáková
Zahoď koště, vypij vývar aneb Recept na šťastné šestinedělí

Když jsem porodila o pár týdnů dřív, a ještě komplikovaným císařským řezem, naplno jsem pochopila smysl přípravy a pomoci partnera a maminky. Šestinedělí pro mě byla doba, kdy jsem měla omezenou schopnost pohybu, netvořilo se mi mléko, a protože šlo o moje první dítě, zaplavila mě hromada iracionálních strachů. Jako většina žen jsem se připravovala na porod, ale to, co přijde po něm (a je to mnohem důležitější), jsem vytěsnila. S odstupem a po všech chybách, které jsem udělala, mám proto lepší představu o tom, co ženy během prvních týdnů potřebují, aby byly v klidu.

Dali jsme dohromady taky seznam věcí do porodnice.

Polévka je grunt

Poslední, co chcete v šestinedělí dělat, je stát u plotny nebo chodit na nákup. Proto je ideální si dopředu navařit a zamrazit vývary. Můžete si připravit i jednoduché pomazánky a smoothie. Doporučuje se také konzumace masa, vajec, mléčných výrobků a samozřejmě zeleniny s ovocem. Pokud nestihnete naplnit mrazák a lednici jako správná bydlenka, využijte podpory partnera, objednejte dovoz nebo online nákupy.

Polévka na šestindělí

Tekuté bílé zlato

Na co se nastávající matky často ptají ohledně kojení? Odpovědi jsme zjišťovali od laktační poradkyně Anety Taliánové ze sdružení MAMILA.

Jakému jídlu se vyhýbat během kojení?

Kojení trvá několik let a je zbytečné ženám paušálně vylučovat na tak dlouho některé potraviny a klást jim tak další překážky k dlouhodobému kojení. Často se ženy bojí, že po některé potravině bude miminko „bolet bříško“. Je to možné, ale v praxi vůbec není tak jednoduché přisoudit pláč tomu, co matka snědla. V drtivé většině případů se ukáže, že za tím stojí jiný problém s kojením, a ne strava matky. Proto je vždy třeba posoudit celý obraz.

Co si před porodem nakoupit domů pro lepší laktaci?

Nejlepší pomůcku pro kojení už má s sebou žena při cestě do porodnice, a to prsa s mateřským mlékem uvnitř. To se začíná tvořit už v 16. týdnu těhotenství. Nic víc není potřeba. Kojení je biologická funkce těla, která pro správné fungování potřebuje miminko s matkou v těsném kontaktu kůže na kůži, možností přisávat se na prs bez omezení a dle potřeb miminka, kojení přímo z prsu bez používání umělých náhrad prsu a časté noční kojení, kdy je hladina prolaktinu nejvyšší. Mohou ovšem nastat situace, kdy bude potřeba dokrm. Pak je vhodnější sáhnout po dárcovském mateřském mléce, pokud tato možnost je. Dokrm by pak měl probíhat přímo na prsu během kojení. To zajišťuje laktační pomůcka, kdy je cévka s dokrmem v ústech miminka spolu s bradavkou a dvorcem. Miminko tak pije mléko z prsu i dokrm současně.

Kam se můžou maminky obrátit pro pomoc s kojením?

Na kteroukoli z mých kolegyň v ČR a na Slovensku. Většina poradkyň dělá také předporodní přípravy na kojení. Jejich seznam je na webu www.mamila.sk. A pokud nechtějí jít cestou osobního setkání, můžu doporučit i knihu Praktický návod na kojení od Andrey Polokové. 

TOP 22 věcí, které nesmí chybět

Spoustu zbytečností nepotřebujete, jenom na vás vyskakují od sponzorovaných supermaminek na Instagramu. Co naopak budete chtít mít pro klid duše doma už před porodem?

Pro vás:

  1. Kojicí oblečení
  2. Poporodní vložky na očistky
  3. Sprchový gel s dubovou kůrou na intimní hygienu (pomáhá léčit poranění)
  4. Tip: Někdo pro úlevu používá i zamražený kondom s vodou, který vám uleví od bolesti.
  5. Prodyšné kalhotky
  6. Šátek na zavinování dělohy
  7. Partnera, který vás namasíruje a pochválí (to by mělo být na prvním místě žebříčku)

šestinedělí

Pro miminko:

  1. Autosedačka
  2. Postýlka
  3. Vanička
  4. Monitor dechu (můžete si ho i půjčit v porodnici)
  5. Kojicí polštář
  6. Základní oblečení (body, overal, ponožky, čepička)
  7. Zavinovačka (dítě uklidňuje, když je svázané a v teple stejně jako ve vaší děloze)
  8. Odsávačka mléka, pytlíky na jeho skladování a lahvička; pokud je vaše miminko na umělém mléce, nezapomeňte na lahvičky do zásoby a převařenou kojeneckou vodu
  9. Teploměr (nejlépe měří ten do zadečku)
  10. Krém na opruzeniny
  11. Pleny (jednorázové i látkové)
  12. Vlhčené ubrousky (ideálně s vysokým obsahem vody) nebo perlan
  13. Olej na suchou dětskou pokožku (stačí obyčejný kvalitní slunečnicový olej)
  14. Hypoalergenní prací prostředek na dětské oblečení
  15. Naopak nepotřebujete léky na horečku (první týdny po porodu se chodí vždy k lékaři) nebo mycí potřeby (dítě se ještě nepotí a není špinavé, stačí omýt zadeček vodou)

Připravte se na prdíky

Pokud dítě trápí „prdíky“, můžete ho masírovat, nahřívat mu bříško, mazat krémem Pupík, vařit mu čaj z fenyklu nebo kmínu, podávat Espumisan a více ho otáčet na bříško. Většinou ale prostě zabere až čas. Miminkům skutečně často chybí čtvrtý trimestr a problémy odezní. Vydržte! A pokud si nevíte rady, je tu pediatr. Přece jen, budete u něj ze začátku pečení vaření.

Na koště zapomeňte

Recept na zpackané šestinedělí? Úklid a s ním spojené návštěvy, které nechcete vidět. Na obojí se můžete bez výčitek svědomí jednoduše vykašlat. Pokud na tom ale trváte, smetáku se ochotně ujme partner nebo paní na úklid. A jestli chcete přijmout návštěvy, úklid od vás nikdo nečeká.

otec uklízí během šestinedělí

Ideální je návštěvu dopředu instruovat o tom, s čím vám může pomoci (třeba krabičkou něčeho dobrého). A pokud nikoho přijmout nechcete, abyste byli s dítětem v klidu, rozhodně se do ničeho nenuťte. Tohle období je jen vaše a nikomu nic nedlužíte. A kdo to nepochopí, za vaše nervy nestojí.

Tipy na ideální dárky

Pokud budete kamarádce pořádat baby shower nebo si nevíte rady s dárkem pro budoucí maminku, máme pro vás praktické tipy (ne tak „romantické“, ale s přidanou hodnotou):

  • voucher na dovoz jídla (nebo online nákup)
  • kurz první pomoci pro děti, např. tenhle 
  • kurz vaničkování a masáží miminek (třeba s tímhle nešlápnete vedle)
  • vložte do obálky peníze na konzultaci u kvalitní poradkyně

rozvoz jídla během šestinedělí

Přejeme pevné nervy a chladnou hlavu! Uvidíte, že si vše sedne a veškeré problémy vytěsní vůně vašeho miminka. A pokud ne, což je taky úplně normální, naštěstí žijeme v době podpůrných skupin a skvělých poporodních dul.

Recept na dobrou náladu? Výlet do Tchibo

Recept na dobrou náladu? Výlet do Tchibo

Zpestřete si podzim návštěvou kamenné prodejny Tchibo a udělejte si radost čímkoli, co vám přijde k chuti. Šálkem dobré kávy i praktickými pomocníky do vaší domácnosti.

Najít nejbližší Tchibo
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články