Právě čtete

Jak jsme vybírali dětskou helmu na kolo: Štítek ano, samolepky ne!

2766  
Sdílet: 

Jak jsme vybírali dětskou helmu na kolo: Štítek ano, samolepky ne!

Úplně jednoduše bych mohla celý článek shrnout do několika bodů. Helma je naprosto nezbytná, je potřeba, aby dobře seděla a je nejlepší nechat si s výběrem poradit přímo v obchodě. Pokud byste se v tom ale před nákupem trošku chtěli zorientovat sami, sepsala jsem poznatky, které jsem během vybírání posbírala já.

19. 9. 2022 3 min. čtení Jana Duffková
Jak jsme vybírali dětskou helmu na kolo: Štítek ano, samolepky ne!

Helmu beru jako samozřejmost a myslím si, že neexistuje výmluva, která by mohla dovolit dětem vyrazit na kolo bez ní. Ani na koloběžku nebo v zimě na lyže a brusle. Dokonce by ji měly mít děti už na odrážedlech. Jednak si na ni zvyknou a nebudou později protestovat, když ji po nich člověk bude vyžadovat, a pak hlavně ‒ na odrážedlech to není o moc bezpečnější, ačkoliv působí tak nevinně. Možná právě naopak. Už tolikrát mi zatrnulo, když jsem viděla nějakou maminku horko těžko dobíhat mini řidiče motorky řítícího se střemhlav dolů z kopce…

I kdyby člověk sám neměl motivaci dětem helmu pořídit, nesmíme zapomínat, že do 18 let je u nás povinná.

5 důležitých bodů, na které se při nákupu helmy zaměřit

Vybrat dětskou helmu není až taková věda, ale pár pravidel se určitě hodí znát a dodržovat. Osobně nejsem žádný velký cyklista, a proto jsem se před nákupem poradila s několika prodejci a známými, kteří tomu rozumí.

1. Jak byla helma vyrobena?

Jak jsem se dozvěděla, helmy prodávané u nás by měly mít certifikaci, kterou poznáme podle označení ČSN EN 1078. Někdy bývá označené samolepkou přímo na helmě, ale určitě bude na krabici. A pak je tu volba technologie: helma může být například lisovaná, lepená (ty bývají levnější), ale ze všech stran mi s ohledem na kvalitu a bezpečnost spíše doporučovali sáhnout po technologii in-mold. Zjednodušeně je vyrobena tak, že do skořepiny je za vysoké teploty a tlaku přímo vstřikována polystyrenová pěna a vše je pak při nárazu odolnější. Podle mě je v tomto případě lepší si připlatit, ale určitě platí, že i levnější helma je lepší než žádná helma.

2. Správná velikost helmy

Helma musí sedět, aby správně chránila. Nesmí být moc velká, ale ani malá ‒ to by i tlačila a malý cyklista by ji rozhodně nosit nechtěl. Já jsem na doporučení změřila obvod hlavy (měří se ideálně krejčovským metrem v oblasti čela) a podle toho jsem věděla, v jakém regálu se pohybujeme. Dobré je také okouknout nastavitelnost velikosti ‒ podle mě je nejpohodlnější otočné kolečko v zadní části helmy. S jeho pomocí upevníte helmu na hlavě, ale také v případě potřeby povolíte ‒ třeba když na podzim pod helmu přijde tenká čepice nebo kukla. Na nákup je nejlepší vzít děti s sebou, aby si helmu pořádně vyzkoušely. Raději jsem nespoléhala jen na naměřený rozměr. Při výběru jsem také koukala na měkkou výstelku. Chtěla jsem takovou, která půjde odejmout a vyprat, proto jsem sáhla po takové, která se do helmy připíná na suchý zip.

3. Na tvaru záleží

Cyklohelma by měla mít ideálně štítek! To pro mě byla novinka. Zjistila jsem, že naše předchozí helma byla tvarem spíš na skateboard. Štítek je na výběr buď přímo jako součást celkového tvaru, nebo může být sundavací, i když s ním samozřejmě helma lépe chrání obličej (a také trošku odstíní oči od sluníčka). Dobré mi připadá i doporučení sledovat tvar helmy v zadní části, kde by nemělo nic vyčnívat, pokud se dítě ještě vozí například v sedačce a potřebuje se opřít.

4. Zapínací popruhy

Ačkoliv by, jak jsem se dozvěděla, měla na hlavě helma po zafixování utahovacím kolečkem držet i sama o sobě, používat zapínací popruhy je nezbytné, protože při nárazu by samotné usazení na hlavě nestačilo. Vždy tedy sponu zapínáme a kontrolujeme, že je správně nastavená. Měla by být pod bradou, utažená tak akorát. Aby neplandala, ani neškrtila ‒ mezerka by měla být maximálně na dva dospělácké prsty. Zní to jako primitivní rada, přitom tak často vídám děti, co brázdí dopravní hřiště s helmou rozepnutou nebo nedotaženou.

Při nákupu helmy je dobré nechat děti, aby si helmu samy nandaly a zapnuly, abyste se ujistili, že tuto konkrétní sponu dokáží samy pohodlně ovládat.

5. Vychytávky, které se hodí

Odvětrávací otvory v helmě jsou potřeba. Znáte to, děti jezdí jako draci a zapotí se, i když není 30 stupňů. Já jsem koukala i na to, aby v nich byla síťka proti hmyzu. Minimálně v těch na přední části helmy. Také mi přijde dobré, když helma obsahuje reflexní prvky jako jsou odrazky nebo zabudované blikající světýlko na zadní části.

Pozor na samolepky


Novinkou pro mě bylo další doporučení: Na helmu ideálně nenalepovat samolepky. Nějaká malá asi neuškodí, ale větší a pevné samolepky by mohly ovlivnit vlastnosti helmy v případě nárazu.

Pokud dítě na helmu opravdu spadne, je údajně nejlepší pro jistotu pořídit novou, i když se viditelně nepoškodí. Mohla by být narušena uvnitř a při dalším nárazu by nemusela tolik chránit. To je věc, která mi utkvěla v paměti, protože by mě dřív nenapadla, ale vlastně dává smysl. I proto bych se osobně vyhnula nákupu z druhé ruky, kdy člověk neví, čím si helma už prošla. No a když při nárazu vyloženě praskne, je pořízení nové samozřejmostí. Hlavně se nezlobme na děti, že ji zničily. Praskla totiž helma namísto toho, aby na světě bylo nepěkné zranění. A od toho ji (nejen) dětem přece pořizujeme.

Oblečení a doplňky pro děti

Oblečení a doplňky pro děti

Vyberte pro své nejmenší příjemné a funkční oblečení, hračky i doplňky do pokojíčku.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články