Právě čtete

Tři slavnostní účesy, které zvládnete sama doma

6211  
Sdílet: 

Tři slavnostní účesy, které zvládnete sama doma

Za těch deset let, co češu nevěsty, kompars i obyčejné lidi, se mi vždy potvrzuje jediné. Vlasy dělají člověka – a když dojde na slavnostní událost, je účes ještě důležitější. Jenže ne každý má čas a prostor pozvat si kadeřnici pokaždé, když se někam chystá. Co s tím?

9. 5. 2018 7 min. čtení Olga Sládková
Tři slavnostní účesy, které zvládnete sama doma

Jako hairstylistka už jsem česala snad všechny druhy vlasů a dobře vím, co se vám před zrcadlem honí hlavou. Nedůvěra ve vlastní schopnosti a kvalitu vlasů, průběžné nezdary a krátící se čas do odchodu z domu, to už je hezký zdroj stresu. Než se ale zase rozhodnete pro svou každodenní klasiku, vyzkoušejte něco nového.

Vybrala jsem pro vás tři různé slavnostní účesy, které si zvládnete učesat sama. Jsou rychlé, protože nikdo se nezvládne sám česat déle než půl hodiny, vypadají krásně a nepotřebujete k nim žádné extra vybavení. Nečekejte žádné retro zalakované helmy. Jde o varianty nejoblíbenějších účesů „z Pinterestu“, volné a lehce romantické styly pro každý typ vlasů.

Dvě důležitá pravidla pro všechny účesy

Ať už budete česat cokoli, nezapomeňte na dvě důležité věci:

  1. Účes si v klidu vyzkoušejte pár dnů předem. V den D pak nebudete ve stresu a také budete vědět, kolik času doopravdy potřebujete.
  2. Než vyrazíte ven, podívejte se na účes ze všech stran. Pomocí druhého zrcadla, fotky v mobilu nebo očí kamarádky – vychytáte tak případné nedostatky, které hmatem neodhalíte.

Vlnopád s copem pro dlouhé, husté a těžké vlasy

Závidí vám kamarádky ohon tlustý jak zápěstí a sahající až k pasu? Úplně rozumím, co si teď myslíte. Tak úžasné hřívy se bojí dokonce i některé hairstylistky. Je sice z čeho česat, ale zkrotit takové množství vlasů a přimět je, aby držely tvar – to není jen tak. Účes, který jsem vybrala, je pro vás jako dělaný – kdokoli jiný by musel používat příčesky. ;-)

Zvládnete ho, pokud umíte zaplést copánek a ovládáte kulmu.

Potřebujete:

  • kovové sponky (pinety) v barvě vlasů a pírka (takové ty v polovině zahnuté drátky)
  • jisticí klipy – nebo jakékoli velké sponky, které se snadno nasazují a sundávají
  • tenkou gumičku v barvě vlasů, dostatečně silnou, aby je udržela a nepraskla
  • kulmu – ideálně kónického tvaru; poslouží i žehlička, pokud s ní umíte vlasy natáčet
  • lak na vlasy
  • ozdobu

Modelka má na sobě halenku z letní kolekce Tchibo (na e-shopu do 19. června 2018 nebo do vyprodání zásob).

Krok 1: rozčesat a rozdělit

Vlasy co nejlépe rozčesejte. Rozdělte je pěšinkou tak, jak jste zvyklá, nebo tak, aby pěšinka byla u toho ramene, na kterém chcete mít položené vlasy.

Tip hairstylistky: jak vybrat „správné“ rameno?

Pokud si nejste jistá, na kterém rameni budou vlasy lepší, zvolte tu stranu, ze které se budete fotit. Svědkyně nevěsty pravé rameno, svědkyně ženicha levé, ostatní dámy podle toho, jak se cítí. :-)

Krok 2: zaplést

Nejprve zapleťte do copánku nejmenší část a to tak, aby byly vlasy hezky utažené u hlavy. Copánek nemusí být dlouhý, stačí 5 cm. Dočasně ho zakončete klipem.

Na druhé straně upleťte z oddělených vlasů francouzský cop. Za ucho doporučuji plést s rukama před obličejem, pak pokračujte s rukama za hlavou. Ani tento cop není třeba doplétat až do konce, opět ho před rozpletením dočasně zajistěte klipem. Nakonec do volného copu spleťte zbývající vlasy a opět zajistěte sponkou.

Krok 3: spojit a zasponkovat

Nejmenší copánek a prostřední cop společně gumičkou svažte na krku za uchem (nad vybraným ramenem). Sundejte jisticí klipy a vše, co čouhá z gumičky, prsty rozpleťte. Zbývající cop (francouzský) položte na vlasy na krku tak, aby jeho konec překrýval gumičku za uchem, a přisponkujte ho k hlavě. Sundejte jisticí klip. Jedním z pramenů copu překryjte/omotejte gumičku a přisponkujte ho. Další opět kreativně přidělejte přes a přisponkujte, stejně tak i třetí pramen.

Krok 4: natočit a ozdobit

Nakonec volné vlasy natočte kulmou nebo žehličkou, celý účes přelakujte a případně dozdobte.

Něžný účes pro jemné, citlivé vlasy

Jemným vlasům často chybí dostatečný objem, a protože se snadno lámou, nedorůstají takové délky. Zatímco jako hairstylistka si pomůžu podložkami, příčesky a dalšími fintami, pro DIY řešení je lepší zvolit jednodušší účes, který vlasy zbytečně nezatěžuje.

Polorozpuštěné vlasy vypadají romanticky a jsou i praktické. Navíc tento účes je tak supersnadný, že si ho budete chtít česat mnohem častěji a brzy přijdete na další variace. Stačí umět zaplést copánek.

Potřebujete:

  • kovové sponky (pinety) v barvě vlasů
  • jisticí klipy – nebo jakékoli velké sponky, které se snadno nasazují a sundávají
  • kulmu nebo žehličku
  • lak na vlasy
  • mašli nebo jinou ozdobu

Modelka má na sobě šaty z letní kolekce Tchibo (na e-shopu do 19. června 2018 nebo do vyprodání zásob).

Krok 1: rozčesat, rozdělit a navlnit

Vlasy rozčesejte a udělejte pěšinku tak, jak jste zvyklé. Nad každým uchem oddělte sekci vlasů – dělicí linii veďte od ¼ až ⅓ pěšinky přímo nad ucho. Zbývající vlasy zajistěte klipy, aby se vám nepletly pod ruce.

Oddělené prameny natočte kulmou nebo žehličkou. Začněte cca ve výšce čelisti (není třeba natáčet přímo od hlavy), výsledek prohrábněte prsty a lehce zafixujte lakem na vlasy.

Krok 2: zaplést

Obě natočené části, jednu po druhé, zapleťte do copánku. Obyčejný nebo francouzský, je to jen na vás. Klíčové je plést směrem od obličeje k týlu hlavy, na obou stranách nejlépe ve stejné výšce. Po 10–15 cm pletení copánky dočasně zakončete klipem.

Krok 3: zasponkovat

Copánek položte na hlavu ve směru, kterým jste ho upletla. Ve středu týla ho připevněte sponkami. Totéž udělejte s druhým copánkem – ve středu týla jím překřižte ten první a opět připevněte.

Pokud je třeba, zpevněte účes dalšími sponkami – sponky by ideálně měly jít do kříže přes oba copánky.

Odstraňte dočasné klipy a copánky pod sponkami rozpleťte a rozvolněte prsty.

Krok 4: navlnit volné vlasy

Zbývající vlasy navlňte kulmou nebo žehličkou, kudrny rozvolněte pročesáním prsty a nakonec lehce zalakujte lakem.

Krok 5: ozdobit

Jako poslední věc schovejte křížení copánků pod ozdobu – mašli, umělou nebo živou květinu, brož. A je hotovo.

Tip hairstylistky: schovejte nedostatkyNeleží vlasy, jak by měly, jsou pomuchlané nebo čouhají sponky a trčí konečky? Schovejte nedostatky pod ozdobu! Nejvděčnější jsou v tomto směru květiny. Ty umělé jednoduše připněte, ty živé propíchněte pírkem, zapíchněte do vlasů a pořádně zalakujte. Díky tomu nezvadnou.

(Tak, a teď už víte, proč mají nevěsty ve vlasech květy, spony a závoje…)

Ležérně elegantní účes pro kratší sestříhané vlasy

I se střihem určeným k foukané zvládnete z vlasů vytvořit elegantní drdol. Důležité je postupovat pomalu, krok za krokem. Velkou službu udělají i stylingové prostředky, které vlasy zkrotí a pomůžou jim držet tvar.

Pokud vlasy neutáhnete až k hlavě a necháte jim strukturu, z přísné učitelky se proměníte v mladistvou vílu.

Potřebujete: 

  • kovové sponky (pinety) v barvě vlasů a pírka (takové ty v polovině zahnuté drátky)
  • jisticí klipy – nebo jakékoli velké sponky, které se snadno nasazují a sundávají
  • tenkou gumičku v barvě vlasů, dostatečně silnou, aby je udržela a nepraskla
  • tupírovací hřeben
  • lak na vlasy a/nebo slaný sprej či texturovací pudr
  • fascinátor, ozdobu nebo klobouček

Modelka má na sobě košili z letní kolekce Tchibo (na e-shopu do 19. června 2018 nebo do vyprodání zásob).

Krok 1: rozčesat, rozdělit, připravit

Vlasy rozčešte, případně vyfoukejte do objemu nebo lehce podtupírujte, jak jste zvyklá. Definujte pěšinku, pokud nosíte ofinu, upravte ji do tvaru jako obvykle.

Rozdělte vlasy na tři části – dělicí linie veďte od konce pěšinky kousek za ucho. Oddělené vlasy upevněte klipy, aby nepřekážely.

Krok 2: základní culík

Ze zbývajících vlasů (střední část) udělejte pevný nízký culík na krku za vybraným uchem.

Krok 3: překrýt culík nepravidelnými prameny

Sekci z opačné strany, než na které je culík, prohrábněte prsty, nastříkejte slaným sprejem či poprašte pudrem pro texturu, a lehce prolakujte. Sekci rozdělte na 3–5 nepravidelných pramenů a každý veďte přes týl hlavy tak, aby konec obtočil/překryl gumičku culíku. Pokud nedosáhnou, nevadí. Vedené vlasy přichyťte sponkami (pinetkami), lehce uvolněte prsty, aby nebyly utažené až k hlavě, a znova přelakujte pro pevnost účesu.

Totéž, ale v opačném směru, udělejte s druhou sekcí (tj. tou, která je u culíku).

Krok 4: smotat a načechrat

Volné vlasy, které čouhají pod stažením culíku, lehce natupírujte, nastříkejte lakem (tak aby se lak dostal dovnitř natupírovaného pramene) a stočte nebo zmuchlejte do načechrané koule – tu sponkami připevněte.

Na závěr sponkami připevněte případné čouhající konečky, lehkou „masáží hlavy“ prsty účes mírně uvolněte, a pokud chcete ležérní vzhled, vytáhněte z něj tenké pramínky. Výsledek poctivě přelakujte ze vzdálenosti cca 25 cm.

Tip hairstylistky: důstojné mládíVdáváte dceru, neteř nebo dokonce vnučku? Rozvolněný a nadýchaný účes vám ubere léta.

Květinové čelenky nebo mašle přenechte družičkám a inspirujte se návštěvnicemi dostihů Royal Ascot. Elegantní fascinátor nebo klobouk pozdvihne váš styl na královskou úroveň.

Krok 5: ozdobit

Ozdobu – fascinátor, sponku nebo klobouček – nejprve volně položte na účes. Až když najdete to pravé místo, připevněte ji napevno.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články