Každý rok se po zimě těším na první zapálení ohně a opékání špekáčků. Praskání ohně je pro mě neskutečně uklidňující a probouzí ve mně vzpomínky na dětství. Stejně tak jako chuť opečených špekáčků a čerstvého chleba. Věděli jste, že nařezávání špekáčků nemá jen estetickou funkci? Nařezává se především proto, aby vám nad ohněm nepraskl, a také proto, aby se hezky prohřál i uvnitř. Mám pro vás pár tipů, jak si špekáčky nařezat různými způsoby.
6 návodů na nařezávání špekáčků
Jestli chcete zaujmout děti (v našem případě z toho bývají ale ještě více nadšení dospělí), nařežte špekáčky do tvaru chobotnice. To je u nás hit posledních let. Jako malí jsme ale nejraději řezali na ježka.
Na kostičky:
- Nejprve nařezávejte vodorovně a svisle tak, aby vznikl kostkovaný vzor. Kostičky můžete udělat po všech stranách, nebo stejně jako já na „bocích“ ponechte pouze proužky.
Chobotnice:
- Nad vrchní částí špekáčku udělejte po obvodu pár mělkých zářezů, kterými naznačíte hlavu chobotnice. Pak z druhé strany rozkrojte zhruba do poloviny špekáčku čtyři svislé pruhy jako chapadla. Chobotnici napíchněte pouze na jeden bodák, a to v její horní části (tam, kde má pomyslnou hlavu).
Tradiční způsob:
- Takhle nařezává špekáčky většina z nás. Na každém konci vytvoříte čtyři zářezy.
Tradiční způsob s mřížkou:
- Už podle názvu je jasné, že budete vylepšovat předchozí variantu. Kromě nařezaných konců vytvořte na povrchu špekáčků jemnou mřížku pomocí mělkých zářezů.
Na hranolky:
- Představte si, že chcete špekáček rozříznout na 4 dlouhé hranolky – tak přesně takhle nařízněte špekáček, jen ho nesmíte úplně proříznout do středu.
Spirálka:
- Začněte nožem nařezávat špekáček od špičky a jedním tahem dokola špekáčku dojeďte spirálu až na jeho druhý konec.
Který typ nařezávání se vám líbí nejvíc?
Od výběru špekáčku po správné propečení
Ať už budete opékat na kovové vidlici, nebo jako správní táborníci seříznete vhodný kus nějaké větvičky, nezapomeňte, že nejdůležitější je vybrat dobrý špekáček a také si dát záležet na jeho propečení.
Když kupuji špekáčky, snažím se vybrat ty nejkvalitnější. Charakteristickým rysem špekáčků je právě obsah špeku, který mu dodává specifickou chuť. Vždy obsahuje směs hovězího a vepřového masa. Já si raději za dobrý kousek připlatím, přece jen neopékáme špekáčky každý den a stojí za to si vybrat ty nejlepší.
Správně nařezaný a napíchnutý špekáček vždy opékejte nejdříve z větší vzdálenosti, aby se hezky prohřál i uvnitř. Až nakonec ho dejte k ohni blíž, pokud máte rádi křupavé okraje. Nikdy ho ale nedávejte přímo do plamenů. Vždycky si při opékání vzpomenu, jak jsem jako dítě byla netrpělivá a pak jsem chroupala spálené cosi, co uvnitř bylo úplně studené. :-)
Čtěte také:
- Recepty na kvalitní jídla, která uvaříte i na hořáku u stanu
- Co si myslí odborník na výživu o grilování?
- Tři chuťovky, které grilování dotáhnou k dokonalosti
Piknik na zahradě
Inspirujte se nápady na nádobí, osvětlení a chytré vybavení na piknik a zahradní party.