Právě čtete

5 mýtů o kojení, které mohou pěkně potrápit

19017  
Sdílet: 

5 mýtů o kojení, které mohou pěkně potrápit

Kojení se zdá naprosto přirozenou a jednoduchou záležitostí. Spousta žen, které už ho na vlastní kůži zažily, vám ale potvrdí, že na začátku mateřství to nejedné z nich připadalo jako největší věda. A když se k tomu přidalo pár nepovedených rad nebo zažitých mýtů, bylo zaděláno na nepěkné trápení. Pojďme se podívat na nejčastější mýty, které slýchám u svých klientek.

27. 1. 2021 5 min. čtení Andrea Kapitánová
5 mýtů o kojení, které mohou pěkně potrápit

Pokud se stejně jako já sem tam pohybujete na internetu, kde hledáte rady a tipy týkající se mateřství, a nakouknete do některé z diskuzí na sociálních sítích nebo pod nejrůznějšími články, už jste nejspíše narazily na témata točící se kolem kojení i umělého mléka. Tato témata jsou ošemetná nejen mezi maminkami v on-line prostředí, ale stále i v porodnicích na oddělení šestinedělí.

Jsem lektorka předporodních kurzů pro páry a dula doprovázející k porodům, ale také matka téměř tříletého Mattea. Během práce i vlastního mateřství jsem se setkala nejen s mnoha mýty, ale i s momenty, kdy vládla silná nejistota. Naopak jsem si prošla i obdobím, kdy bylo kojení pro mě i syna natolik důležité, že jsem si ho s láskou užívala každým coulem.

První momenty po porodu jsou nezapomenutelné a stejně tak celé vaše šestinedělí. Schválně, kdo z vás si vzpomíná? Já na každičký detail. :-) A právě protože je tohle období pro ženu velmi citlivé (hormonální hladina po porodu kolísá), je důležité, aby měla kolem sebe tým odborníků, kteří ji dokáží v jejích přirozených instinktech podpořit a poradit s případnými komplikacemi.

Tou první komplikací po porodu bývá kojení. Některé ženy to ani nepostřehnou a kojí, jako by kojily celý život. Jenže ne u všech to tak bývá a právě tyto ženy potřebují pomoc od někoho, kdo jim empaticky poradí a pomůže jim krizi v oblasti kojení překonat.

Rozcestník: kontakty, které se vám mohou hodit

5 mýtů o kojení, se kterými se nejčastěji setkávám

Mezi nejčastější krizové momenty patří situace, kdy se u ženy střídají různorodé názory a přístupy ke kojení, případně se k ní dostávají mýty. Podíváme se společně na ty, které od svých klientek slýchám nejčastěji.

1. „Jejdamane, vy s takovými (velkými/malými) prsy rozhodně kojit nebudete.“

Je úplně jedno, zda má žena velikost A či D. Zda má bradavky vystouplé nebo ploché. Na tvorbu mléka a možnost kojit to vliv nemá. Při správném přístupu – hledání vhodné polohy pro kojení a ohlídání správného přisátí miminka, mohou kojit ženy s jakýmikoliv prsy.

„Nikdy nezapomenu, jak jsem se v porodnici den po narození syna snažila kojit. Vůbec se mu nedařilo přisát. S prosbou o pomoc jsem se obrátila na sestru, která zrovna nesla něco na pokoj, ale bohužel se mi dostalo odpovědi, která mě úplně odrovnala: No jo taky, vždyť máte na kojení úplně blbý prsa – a odešla. A já pod návalem emocí probrečela dvě noci, že teda nebudu kojit. Nakonec jsem ale kojila ještě rok a půl a musím říct, že jsem vůbec neměla pocit, že by nám to nešlo. :-)“ – Jana D.

2. „Kojte v intervalu tří hodin: 10 min z jednoho prsa, 10 min z druhého prsa.“

Miminka nemají žádné minutky, které by jim hlásily – je čas se nakojit. A co víc, kojení není jen akt nasycení hladu a žízně. Během kojení miminka pociťují bezpečí, lásku a také se díky němu nadále pokračuje v přímém kontaktu, jaký byl nastaven v děloze matky. Obzvláště u novorozenců je kojení v podobných intervalech zcela nesmyslné, protože jejich žaludek se z velikosti třešně (5–7 ml) dostává během týdne na velikost cca meruňky (až 60 ml). 

„Z porodnice jsem odcházela s tabulkou na kojení. Když miminko spalo, chodila jsem ho budit, pak zase nespalo… a nakonec u nás nespal nikdo. Až když jsem odložila papíry a hodinky, nastal u nás doma klid a najednou jsem doma měla spokojené dítě. Příště bych už rovnou kojila podle potřeby a pocitu, do sledování času a neustálého vážení dítěte před a po kojení bych se nepouštěla.“ – Michaela K.

3. „Láhev a dudlík při kojení nevadí.“

Žádné pravidlo není 100%, ale pravdou je, že jen velmi malé procento dětí přijme střídání kojení a kojenecké lahve (či dudlíku) bez úhony na kojení. Žádná savička na kojenecké lahvi nikdy nebude ve stejném tvaru jako ženské prso. Proč je to důležité? Protože sání z lahve a z prsa je odlišné. Z lahve teče mléko téměř samo a na prsu to stojí více úsilí. Proto dítě pak často bojkotuje kojení, je zmatené a preferuje láhev.

„Dlouho jsem se zdráhala, zda budu dceři dávat dudlík, ale nakonec ho měla. Musím zaklepat, naštěstí to u nás vliv na kojení vůbec nemělo (kojila jsem 20 měsíců), ale mám v okolí několik kamarádek, které mají zkušenost opačnou. Myslím, že to bude hodně individuální, jako se vším.“ – Klára Z.

4. „Po půl roce už kojení nic nepřináší.“

Velmi často používaná věta od marketingového oddělení výrobců umělého mléka. Není tomu tak. Kojení je prospěšné i po šesti měsících věku dítěte. Samotná Světová zdravotnická organizace (WHO) udává, že je vhodné dítě výlučně kojit do jeho šesti měsíců bez čajů a příkrmů, od šesti měsíců nabízet příkrmy a dítě kojit nejméně do dvou let. Mateřské mléko je stále plné protilátek, které dítě potřebuje. Každé kojení se složení mateřského mléka přizpůsobuje dané potřebě dítěte, a dokonce se mění i obsah vitamínů či tuku. 

„Musím přiznat, že patřím k těm ženám, kterým kojení moc radosti nepřinášelo, ale snažila jsem se kojit, jak to šlo. Přesto, že jsem si původně myslela, že déle jak půl roku nevydržím, nakonec jsem kojila něco málo přes rok. Vyplatilo se to hlavně v době, kdy byl syn nemocný – jen díky kojení jsem do něj dostala nějaké tekutiny a živiny. Myslím, že nás to tehdy doslova zachránilo.“ – Kristýna Ch.

5. Máma/babička/sestra: „Já jsem nekojila, tak to ty taky nebudeš.“

Možnost kojit není geneticky daná. Neplatí, že když vás maminka kojila měsíc, vás a vaše dítě čeká to samé. Kojení je hodně o hlavě a správném přístupu. Proto je lepší, pokud vaši blízcí tyto predikce zcela omezí a nechají vaši cestu mateřstvím na vás. 

A co je podle mě nejdůležitější?

Být informovaná a pokud je to jen trochu možné, najít si před porodem či po porodu vhodnou podporu při kojení.

5 mýtů o kojení

Doopravdy se nebojte najít si laktační poradkyni. Není to žádná hanba a tato počáteční investice (cca 1000Kč za jednu návštěvu) vám může pomoci jak s počátečním trápením, tak ušetří peníze za nakoupené umělé mléko. Dobrá laktační poradkyně vám dodá sebedůvěru, pomůže s naladěním se na vaše děťátko tak, aby bylo (nejen) šestinedělí co nejvíce harmonické. Nikdo by vás neměl nutit do něčeho, co sama nechcete. Důležité je najít tu nejlepší cestu pro vás i vaše miminko.

„V porodnici jsem kojení jakž takž zvládla, ale po příchodu domů jsem volala dule (doprovázela mě i k porodu), aby se na nás přišla domů podívat. Nezdálo se mi, že se dcera špatně a dlouho přisávala, prsa mě bolela… Dula přišla, uvařila jsem jí čaj, povídaly jsme si a během toho se dcera přisála, napila a usnula.

Ptala jsem se, zda je normální, že celý den trávím jen kojením, že to jde špatně, těžko a ona jen pronesla: ‚Já vidím absolutně spokojené miminko, které právě blaženě usnulo u prsa, v bezpečí u mámy.‘ Tím mi dodala sebevědomí, že trávit kojením celé šestinedělí je normální a chvilku trvá, než se maminka s miminkem sladí. Od té doby jsem to brala tak, že je vše v pořádku a kojení nám s dcerou fungovalo perfektně ještě další rok a půl. :-)“ – Barbora H.

Udělejte radost vašim nejmenším

Udělejte radost vašim nejmenším

Oblečení, hračky i doplňky do pokojíčku najdete na Tchibo.cz

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články