Právě čtete

Čaje na nachlazení a proti kašli

18054  
Sdílet: 

Čaje na nachlazení a proti kašli

Mě prostě nachlazení obtěžuje, zdržuje a vůbec mi nijak nevyhovuje. Válet v posteli se totiž umím i bez nemocí. Ale když už se stane a něco na mě vlítne, okamžitě tasím bylinkové zbraně. Ve spíži mám totiž každý rok nasušenou šalvěj, bezový květ a někdy i lípu a hluchavku nebo heřmánek (podle toho, jak jsem nebyla líná sbírat tu drobotinu v sezóně).

13. 1. 2017 2 min. čtení Kateřina Winterová
Čaje na nachlazení a proti kašli

Máte rádi zimu jako já? A taky vás pěkně štve, když si na ni můžete „stěžovat“ jen s kapesníkem u nosu a zábalem na krku místo posezení ve vyhřáté kavárně s výhledem na zasněžené ulice?

Když jsme točili s Dědkem kořenářem do Herbáře, povídali jsme si, jak a jaké používá byliny na nachlazení on. Míchá klasické bylinky, co si můžete i sami vypěstovat na zahrádce nebo na balkóně s těmi z volné přírody, které se pro změnu dají koupit. A obecně dává přednost bylinným směsím. Ty totiž mohou komplexněji postihnout počátky nemoci, jejíž průběh je samozřejmě u každého jiný.

Připomněl mi diviznu a podběl, které jsem sbírala jako malá, a že tymián je skvělý nejen do hamburgerů. Má totiž antibiotické účinky. Šalvěj přidá navíc ty antivirotické a kloktám ji, hned jak mě zaškrábe v krku. Divizna čistí průdušky od hlenu a bez snižuje horečku. Podběl bojuje proti kašli a heřmánek dezinfikuje. Všechny tyto byliny mají léčivých účinků mnohem více, ale i při takovém zjednodušení se krásně doplňují a hlavně pomáhají. Čajové směsi jsou testované na lidech a na mě a můžete je kloktat, pít i inhalovat. Anebo si je jen tak užít, až se zdraví budete povalovat v posteli a koukat se přes kouřící čaj na fujavici za oknem. Přeju to zdraví do nového roku co nejpevnější nám všem!

Nachlazení nepodceňujte a při větších obtížích se poraďte s lékařem.

IMG_2543

Čaj na nachlazení s měsíčkem

Suroviny
malá hrst sušené šalvěje
malá hrst sušeného heřmánku
malá hrst sušených květů lípy
okvětní lístky z 5 sušených květů měsíčku

Byliny nadávkujeme do misky a promícháme. Zalijeme asi 2 litry vroucí vody a necháme 20 minut luhovat. Pak přecedíme. Nálev kloktáme či pijeme či kloktáme a pak polkneme.

TIP: Pro děti raději vyměníme šalvěj za řepík.

IMG_2489

Bylinný čaj s podbělem

Suroviny
malá hrst sušených květů lípy
malá hrst sušených kvítků divizny velkokvěté
malá hrst sušeného tymiánu
malá hrst sušené mateřídoušky
malá hrst sušených listů či květů podbělu
malá hrst sušeného květu bezu černého

Postup
Byliny nadávkujeme do misky a promícháme. Zalijeme asi 2 litry vroucí vody a necháme 20 minut luhovat. Pak přecedíme. Nálev kloktáme či pijeme či kloktáme a pak polkneme.

TIP: Při silnějším kašli můžeme do směsi před zalítím vodou přidat ještě sušenou mátu peprnou.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články