Právě čtete

5 tipů na hry na pískoviště, při kterých se děti i něco naučí

4282  
Sdílet: 

5 tipů na hry na pískoviště, při kterých se děti i něco naučí

Prázdniny. To je čas lenošení, ale hlavně dobrodužství a zábavy. Pro děti ideální období na poznávání nových kamarádů a užívání si společných chvilek s rodiči. Když vymýšlím program, snažím se, aby se u něj dcera zábavnou formou něco přiučila. Klidně i za domem na písku!

30. 7. 2021 3 min. čtení Małgorzata Boroń
5 tipů na hry na pískoviště, při kterých se děti i něco naučí

Co si budeme povídat, když máte malé děti, najednou trávíte na písku spoustu času. V nejútlejším věku byly u nás hlavním programem samozřejmě klasické bábovky, ale na písek chodíme i teď, když je dcera o něco starší. Jen se zábava od „poveď se mi, bábovičko“ trošku proměnila ve školu hrou. A učit se něco hrou, to už všichni dávno víme, je ta nejsnazší cesta. Jsem ráda, že pískoviště dceru pořád baví, protože ho zkrátka najdete i všude na cestách a k hraní vám ve výsledku kromě báboviček postačí i to, co posbíráte v jeho okolí. Kamínky, klacky, šišky… fantazii se meze nekladou.

Do pískovišťových her tedy sem tam tajně propašuju něco vzdělávacího. Vždycky ale takovým způsobem, aby se společný čas neproměnil v nudné učení a my si užily chvilky plné zábavy. Hrami se v dceři snažím probudit kreativitu, rozvíjet její jemnou motoriku (pomáhá k lepší koordinaci a přesnosti pohybů), a když to jde, zapojím i její vrstevníky, protože přece jen děti pro správný rozvoj emocí a sociálního chování potřebují stejně staré parťáky, ne pouze dospěláka. Tady je 5 tipů, které u nás frčí nejvíc.

Pro koho se tyto hry hodí?


Jsou nejlepší pro děti ve věku kolem první třídy, ale některé můžete hrát i s mladšími. Samozřejmě to jde i naopak. Zvyšte obtížnost a přizpůsobte ji klidně i starším dětem.

1. Písková abeceda

Díky této hře si přes prázdniny nenásilně procvičíte abecedu. Můžete hrát ve dvou variantách.

Uhlaďte vrstvu písku a prstem nebo klacíkem do něj napište různá písmena. Dítě je může obtahovat nebo přepisovat vedle. Díky tomu se bude učit, jak jednotlivá písmenka vypadají a jak se píší, podobně jako v písance. Jen na písku to děti často baví o něco víc než v nudném sešitě. :-) Nezapomeňte si u toho říkat názvy jednotlivých písmen a třeba k nim připojujte slova, která jimi začínají. Schválně, kdo jich vymyslí víc! Nebo se rozhlížejte po okolí. Kdo najde první věc, která začíná na dané písmenko?

Učte se zvířecí stopy!


Vybavte se encyklopedií, nebo během hry hledejte v telefonu na internetu. Malujte do písku stopy zvířat a povídejte si o tom, které zvíře má kopyta, které má tlapy, čím se liší… Nechte děti obkreslovat stopy podle vaší předlohy.

2. Sčítej a odečítej bábovky, najdi výsledek!

Baví vaše děti matematika? U nás to je někdy docela dřina. Na písku to ale jde dokonce i s úsměvem.

Připravte si bábovky nebo kyblík, listy, kamínky a další vhodné přírodniny, které posbíráte po okolí. Podobně jako na obrázku nachystejte pro děti příklady. Jejich úkolem bude za „rovná se“ postavit tolik bábovek, kolik vychází v příkladu. Pokud chcete, aby se u toho trošku proběhly, nechte je vždy příklad spočítat a pak jim dejte úkol, při kterém bude jejich misí nasbírat po okolí daný počet něčeho, co určíte. Například kamínky nebo kvítky sedmikrásek.

3. Hledání tvarů a barev

Tento úkol zvládnou i mnohem mladší děti. Budete k němu potřebovat více bábovek, ale pokud je nemáte po ruce, mám tip na další verzi.

Jestli máte s sebou dost bábovek, do uhlazeného písku vytlačte jejich tvary. Nechte pak děti, aby ke každému tvaru přiřadily správnou bábovku. Pokud máte bábovky v různých barvách, můžete během hry dětem dávat instrukce, jakou barvu mají právě teď někam přiřadit. Když si hru budete chtít zahrát i bez plastové výbavy, opět nasbírejte předměty různých tvarů po okolí. Podobně jako byste to udělali s bábovkami, je obtiskněte do písku a nechte děti hledat, co udělalo který obtisk.

Vytvořte spojovačku!


Vyberte několik druhů bábovek a obtiskejte je do dvou sloupců (do každého sloupce jiné pořadí tvarů). Pak nechte děti spojovat stejné tvary tak, že vyryjí cestičku od jednoho k druhému klacíkem.

4. Kreslení kamínky

Nasbírejte dostatek kamínků a dalších přírodnin a pusťte se do společného tvoření čísel, písmen, tvarů nebo prostě libovolných obrázků.

kształty z kamieni

Variací této hry je spousta. Já mám několik nejoblíbenějších. Nejjednodušší je tvoření podle fantazie. Používáme všechno možné, co posbíráme okolo, a sestavujeme obrázky – domečky, panáčky, strašidla, auta… Když chceme trénovat tvary, čísla nebo písmena, namaluji je klacíkem do uhlazeného písku a dcera mnou předkreslené tvary zdobí přírodninami. Nebo jí zkrátka dávám úkoly, co má například z kamínků zrovna vyskládat.

5. Najdi bábovce její formu

Tuhle hru naše Viktorie miluje už několik let a já se jí nedivím. Baví mě taky. :-)

odwzorowywanie kształtów

Na uhlazeném písku postavím bábovičky a jejich formy pak někde vedle promíchám. Úkolem je každou bábovku překrýt příslušnou formou.

Tipy na další zábavu s dětmi:

Udělejte radost vašim nejmenším

Udělejte radost vašim nejmenším

Výbavičku od oblečení, hraček až po nábytek do dětského pokoje najdete na Tchibo.cz

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články