Právě čtete

Víte, co je potřeba probrat s dcerou v pubertě? Tohle radí psycholog

26795  
Sdílet: 

Víte, co je potřeba probrat s dcerou v pubertě? Tohle radí psycholog

Setkávám se s rodiči, kteří jsou zaskočeni, když se z jejich holčičky ze dne na den stane slečna v pubertě. Přestává obdivovat mámu a tátu, hrát si hračkami a začne se vymezovat. Inspirujte se několika radami, jak se na toto období připravit a proplout nástrahami pubertálních nálad i každodenních konfliktů.

6. 8. 2021 5 min. čtení Jana Růžičková
Víte, co je potřeba probrat s dcerou v pubertě? Tohle radí psycholog

Když vaše holčička vkročí do puberty, znamená to, že vstupuje do ženského světa. A kdo by mohl být lepším průvodcem než její mamka? Velkou roli hraje, jak jste sama dokázala přijmout své ženství, postoj k vlastnímu tělu i k mužům. I když tyto aspekty nemusí být vždy u maminky ideální, je fajn to vzít jako výzvu, jak se s těmito tématy sama lépe vypořádat a být tak lepším vzorem pro svou dceru.

Fyzická proměna dívky v ženu

Tělesné změny, které souvisejí s příchodem puberty mohou u dětí vést k obavám, nejistotě a vnitřním zmatkům.

Jako mámy tady hrajeme obzvlášť u dcer klíčovou roli v poskytnutí zásadních informací a podpory. V dnešní době mají dospívající holky hodně informací z internetu i od kamarádek, ale jen vy je můžete obejmout a uklidnit. Poskytněte dceři oporu při vysvětlení otázek změn těla a s blížící se první menstruací poraďte, mezi jakými hygienickými pomůckami si může vybírat. Je to skvělá příležitost pro navázání hlubšího vztahu s dcerou, jen na to musíte citlivě.

Hurá na nákup první podprsenky


Pro otevření holčičích témat je skvělou příležitostí vyrazit společně na nákup první podprsenky – jako dvě kamarádky.

„Za nejdůležitější považuji probrat téma menstruace před tím, než ji dcera poprvé dostane, aby měla dostatek informací a nebyla pak překvapená a ve stresu.“ – Alexandra, máma dospívající dívky

Sexuální výchova dívek v Čechách

Sexuální výchova v rodině je kapitola sama o sobě. Doporučuji začít už v předškolním věku dítěte s ohledem na jeho vyspělost a pokračovat přirozeně v dalších letech. V období puberty pak už jako rodič sexuální výchovu završte a kruh se uzavře.

Děti mívají hodně zvídavé otázky. Buďte k nim co nejupřímnější. Kromě technické stránky věci se zaměřte i na emoční a vztahové aspekty sexuality. Připravte se na to předem a probírejte vše ve chvíli, kdy budete mít dostatek času a klidu. Pokud vás dcera atakuje sexuálními otázkami, když máte doma návštěvu, odložte to na později, ale vraťte se k tématu co nejdříve.

„Mojí dceři je 13, ale ještě jsme téma antikoncepce nebo sexu neřešily, protože se o kluky vůbec nezajímá a je hodně dětská. Obecně si ale myslím, že právě v tomto věku už by dívky měly základy od svých rodičů znát.“ – Alexandra, máma dospívající dívky

Když se rodič stydí víc než dítě


Na trhu je řada příruček s radami, jak mluvit o sexualitě s dětmi. Někteří rodiče jsou v komunikaci o intimitě stydlivější, jiní otevřenější. Myslete na to, co je vaším cílem při řešení těchto témat s potomkem – to vás může nasměrovat a osvobodit ze sevření studu a předsudků.

„Začít s dcerou řešit intimní témata pro mě nebylo lehké, protože si vzpomínám, jak mi jako dítěti bylo trapné toto s rodiči otevírat, a nechtěla jsem ji do podobně nepříjemné situace stavět. Zdá se, že dcera je po mně, proto většinou spíše dávám najevo, že jsem k dispozici a že může za mnou s čímkoli přijít. Do ničeho ji netlačím. Snažím se ale, aby to nejnutnější ode mě věděla, a proto obě čas od času vystoupíme z komfortní zóny. Pomáhá, že máme přátelský vztah.“ – Alexandra, máma dospívající dívky

Co se děje v hlavě dospívající dcery

Vždycky radím vzpomenout si, co jste řešila v dospívání vy.

Nejspíš jste zkoumala, jak vypadáte, kde vám přibyl na obličeji pupínek, co si vezmete na sebe a jakou máte postavu. Bylo to někdy možná tak náročné, že jste neměla sílu na nic jiného. Také vám to dokázalo dokonale zničit náladu na celý den?

Buďte proto tolerantní a akceptujte, že to možná vaše dcera má podobně, a nehodnoťte to. Můžete ji jen jemně korigovat, protože vnímání sebe samé je v tomto období tak trochu neobjektivní a omezené. Až z toho vyroste a vyzraje, bude se zabývat i jinými starostmi, nebojte. :-)

Zvládněte náročné situace!

Mít doma puberťáka je to nejnáročnější období vývoje dítěte. Někteří mí přátelé a klienti si stěžují, že kdyby věděli, co je čeká s pubertou jejich dětí, možná by nikdy neměli odvahu si rodinu pořídit.

Myslete na to, že je to jen určitá etapa života (vašeho i vašich dětí) a i ta jednou skončí. Najednou pak zjistíte, že vaše děti dospěly a jsou z hnízda pryč. Zároveň je to klíčové vývojové období, díky kterému se dítě mentálně osamostatňuje, učí se vyjadřovat své názory a jeho ego se odpojuje od rodičů. Když tímto procesem neprojde, získává evoluční nevýhodu – není připraveno na opravdový život.

4 pomocné body

  1. Rodič jako trenažér: Rodina má být bezpečným prostředím. Dítě se zde učí prosazovat názory, ať jsou jakékoliv. Rodič je takovým trenažérem, na kterém si dítě trénuje různé situace. Když to takhle přijmeme, budeme tolerantnější a můžeme pozorovat, jak se prosazování postojů dítěte vyvíjí.
  2. Přestřižení pupeční šňůry: Když bude puberťák trávit čas jen s vámi, bude mít stejné názory a postoje, nemůže se stát sám sebou. Rodiče to někdy dětem neusnadňují a nechtějí je pustit. Je potřeba osvobodit se od vašich sobeckých tužeb a myslet na to, aby z dítěte vyrostl samostatný a zdravě sebevědomý jedinec, který se vyzná ve svých emocích, umí prezentovat a obhajovat své názory, respektuje okolí.
  3. Nastavení hranic: Co se dá akceptovat, co už ne? Nastavte základní pravidla, která jsou známá všem a jejich porušení se důsledně řeší. Doporučuji zlatou střední cestu. Žádné extrémy se ve výchově nikdy nikomu nevyplatily.
  4. Seberealizovaní rodiče: Když rodiče žijí plnohodnotným životem, realizují se v práci a dalších oblastech, lépe zvládají problémy se svými dětmi. Jsou dobrým vzorem, nezabývají se malichernostmi a sledují nesobecky nejdůležitější cíl – vstup dítěte do života i s chybami a omyly, kterých se může dopustit. Netrápí se moc ani konflikty rodič-dítě, kterým se nelze vyhnout.

Co když se mnou nechce mluvit?

Rodiče dospívajících se mi často svěřují s tím, že s nimi jejich děti příliš nemluví. Zavřou se do pokoje a vše probírají jen s kamarády, nebo s nikým.

Udržet si fungující kontakt s dítětem v pubertě je těžká disciplína. Doporučuje se nehodnotit. To se lehko řekne, hůř provádí. Člověka z vyprávění našich puberťáků občas až mrazí, že? Doporučuji si vytvářet určitý odstup od situace a nereagovat hned.

A opět si připomeňte, jací jste byli v pubertě vy a co jste očekávali od rodičů. Na to nesmíte nikdy zapomenout, je to dobrý kompas, který vám pomůže regulovat reakce. Děti potřebují bezpečnou, láskyplnou a nehodnoticí atmosféru. Používejte humor, ne ironii, ale laskavý humor k získání většího nadhledu a vztahu se svými puberťáky. Určitě to ocení. :-)

Čtěte také:

Novinka od Tchibo: Kofeinová voda Coffizz

Novinka od Tchibo: Kofeinová voda Coffizz

Ochutnejte pramenitou vodu se sílou kofeinu odpovídající dvojitému espressu. Ve dvou příchutích na prodejnách Tchibo, v široké síti supermarketů i na benzinových stanicích.

Najít nejbližší prodejnu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články