Právě čtete

Vracíme se do dětství! Návod na skákání přes gumu

18474  
Sdílet: 

Vracíme se do dětství! Návod na skákání přes gumu

Pamatujete si ještě tuto hru z dětství? Skákali jste ji ve volných chvílích před domem, ve škole o přestávce či na školním dvoře? Za nás guma, přebíraná a švihadlo byly nejjistější způsoby skvělé zábavy. Vraťme se do dětství!

30. 4. 2023 2 min. čtení Denisa Charvátová
Vracíme se do dětství! Návod na skákání přes gumu

Stačí mít gumu, pár kamarádů a o zábavu je postaráno. Mám radost, že se tato hra zase vrací do módy! Je možné, že nám jednou budou naše děti říkat, že jsme byli tepláková generace. To ale neznamená, že jim nemůžeme předat hry, které jsou skvělé i po dekádách let. Jako právě skákání přes gumu. Tak jednoduchá, a přitom vynikající věc.

Guma je skladná, strčíte ji do kapsy, vyndat ji lze skoro kdekoliv. Ideální i pro vyčerpané rodiče – můžete o pauze na výletě jen stát, nebo dokonce i sedět, dělat pevný držák, a děti budou vydávat skákáním další energii; a třeba budete mít štěstí a unaví se. Skákání baví děti plné energie, ale i dospělé, kteří mnohdy kroutí hlavou nad svou nemotorností. Věřte mi, že váš skok už nebude stejně pružný a jistý jako v první třídě. :-)

Skákání přes gumu je hra neomezených možností. Můžete si tvořit vlastní pravidla, úrovně obtížnosti, vymýšlet sestavy, trumfovat se v umu, zvyšovat laťku. Nejlépe se skáče ve třech. Dva držáci stojí na krajích gumy, drží ji napnutou a třetí skáče. A postupně se všichni střídají. Když ale nejsou po ruce kamarádi, poslouží i židle.

Skákejte i ve čtyřech

Jste zrovna čtyři kamarádi a jeden nechce být vosk? Dva mohou držet a dva zrcadlově proti sobě skákat.

Jak se skáče přes gumu?

Pokud z paměti nevydolujete jednotlivé skoky, mám pro vás jejich přehled pro snadnější návrat do dětských let. Základní skoky jsou v podstatě jednoduché, ale samozřejmě záleží na věku a míře opotřebení skokana. :-)

Jak skákat základ

Úplně nejzákladnější sestava se skáče ve schématu: pravá 1, pravá 4, levá 4, 2, 3, 5 a zase celé dokola, popřípadě zrcadlově, začnete-li zleva.

jak skákat přes gumu

Další oblíbenou základní verzí byla skákačka na říkanku „Pekař peče housky“. Skokan skáče v rytmu říkanky, kterou říkají všichni společně, po sobě skoky 2 a 4 na střídačku. Na poslední slovo skočí skok 1 ven.

Pro menší děti odříkáváme říkačku „ja-ho-dy do vo-dy“. Ty do slabik skáčou schématem levá 1, levá 4, pravá 4, pravá 1, pravá 4, levá 4, levá 1.

Když chcete trochu víc

Pokud je pro vás základní skákání příliš jednoduché, můžete si skákání ztížit následovně. Začněte pozicí jedna. Z té skočíte s gumou na nártech skok 7. V pozici 7 si gumu přišlápněte a vyskočte. Cílem je doskočit na nataženou gumu do pozice 9. Pak skok pozice 9 na druhou stranu a ven do stavu 1.

jak skákat přes gumu

Křížený skok začíná pozicí 5, následuje otočka o 180° ve výskoku, kdy gumu zkřížíte mezi nohy, pak vyskočíte do pozice 2 a gumu necháte napnout do původní polohy.

Z pozice 1 skočíte pomocí skoku 7 do pozice 8. Srovnáte se čelem ke kamarádovi držákovi, vyskočíte a cílem je dopadnout do pozice 2. Přeskočíte do skoku 5 a končí kolo hry.

Další druhy skákání

Zvládnutím představených základních skoků ale zábava rozhodně nekončí!

Pokud si chcete zvládnutou úroveň skákání ztížit, posuňte gumu vždy o kus výš a vyzkoušejte celou sérii znovu. Další možností je hrát gumu na úzko. Zde držáci stojí s patami pevně u sebe, pak nohy překříží a následně stojí už jen na jedné noze.

Nebo naopak vrata, kdy nohy držáků jsou ze široka roztažené (ve vyšších úrovních pak pomáhají ruce). Naší oblíbenou verzí jsou vrtilky (někdo tomu říkal i vševědky), kdy se základní verze skáče na hýbající se gumu. To se držáci hýbou ze strany na stranu.

Stejně dobře se trénuje i (nejen pohybová) paměť. Skokan předvede skok a vystřídá se s držákem jedna. Ten skok zopakuje, přidá další prvek a předává štafetu držákovi dva. Ten zopakuje předchozí a opět něco přidá. A tak pořád dokola, dokud hráči nezapomenou, který skok následuje.

jak skákat přes gumu

Stupně obtížnosti skákání přes gumu


Je pro vás skákání moc lehké? Zvedněte gumu držákům výš a zkuste to znovu. Od pasu výš už většinou jen šviháte nohama a snažíte se gumu překonat.

  1. Po kotníky
  2. V půli lýtek
  3. Po kolena
  4. V půlce stehen
  5. Ve výšce hýždí
  6. Do pasu
  7. U žeber
  8. V podpaží
  9. Na krku
  10. Na hlavě

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články