Právě čtete

4 léčivé a hřejivé nápoje z mléka

46565  
Sdílet: 

4 léčivé a hřejivé nápoje z mléka

O mléku se říká každý rok něco jiného. Všimli jste si toho? Když jsem byla malá, byla naše škola dokonce zařazena do nějakého celorepublikového „mléčného programu“. Denně jsme tak dostávali krabičku strašně přeslazeného mlíčka předstírajícího jahodovou nebo banánovou příchuť. A dneska je zase trend mléko nepít. Já ho mám každopádně ráda a čas od času ho používám jako základ nápojů pro zahřátí.

6. 2. 2019 3 min. čtení Tereza Olivová
4 léčivé a hřejivé nápoje z mléka

Nechci se pouštět do debat, jestli mléko ano, nebo ne – ostatně pokud ho pít nemůžete nebo nechcete, můžete si ho v těchto receptech nahradit rostlinným mlékem, které vám vyhovuje. Já používám bio kravské plnotučné, protože mi nejvíc vyhovuje chuťově.

Tyto čtyři nápoje se u nás doma v zimě střídají. Jednak jsou skvělé na zahřátí a jednak mají svoje speciální účinky. Minimálně na předjarní splín fungují neuvěřitelně.

Zlaté mléko

Původně je receptura z Indie a hlavní složkou je koření kurkuma, kterou právě Indové nazývají kořením života (říká se jí také indický šafrán). Tohle koření je neuvěřitelné, skoro se mi chce napsat, že je čarovné. Vypráví se totiž báje o tom, na co všechno je kurkuma vhodná. Aktivní látkou je kurkumin, který má antioxidační a protizánětlivé účinky, je to tak trochu žlutý zázrak zpomalující stárnutí kůže, pomůže vám od depresí a mnoho studí naznačuje, že pomáhá i v léčbě civilizačních chorob.

Na hrnek zářivého horkého zlatého mléka potřebujete:

  • 300 ml plnotučného mléka
  • 1 lžičku mleté kurkumy
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky vanilkové esence bez cukru
  • 1 lžíci másla
  • 1 lžíci medu (mám raději tzv. „lesní“, tedy medovicový)
  • kajenský pepř a mletou skořici na závěr

Jak ho připravit:

Mléko začněte zahřívat v rendlíku na mírném plameni. V mističce smíchejte mletou kurkumu se skořicí. Směs nasypte do mléka a pořádně zamíchejte. Zakápněte vanilkovou esencí a pomalu přiveďte k varu. Vroucí mléko ihned stáhněte z ohně, přidejte lžičku másla, nechte ji v mléce rozpustit a pořádně promíchejte. Mléko poté přeceďte přes sítko a dochuťte medem.

Při podávání můžete ještě ozdobit čerstvě namletým kajenským pepřem.

Královská horká čokoláda

Že čokoláda je všelék, o tom nemusíme spekulovat. Navíc čokoláda podle mě hojí i srdce. Tahle „královská“ navíc voní pravou vanilkou a je zaprášená holandským kakaem!

Na hrneček tekutého štěstí potřebujete:

  • 80 ml plnotučného mléka
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 50 g 70% kvalitní hořké čokolády
  • čerstvé lístky máty a holandské kakao na dozdobení

Jak ho připravit:

V malém plecháčku nebo hrnečku s dvojitým dnem přiveďte téměř až k varu mléko s vanilkou. Stáhněte plamen a přidejte na kostičky nalámanou čokoládu. Šlehejte metlou, aby se čokoláda nepřichytávala ke stěnám. Když je směs horká, kompaktní a našlehaná, nalijte ji do hrnečku a zdobte lístky máty a kakaem.

Pochutnejte si i na dalších čokoládových dobrotách


Horkou čokoládu můžete připravovat na mnoho způsobů. Vyzkoušejte taky ochucené variace, třeba dýňovo-skořicovou.

Medvědí mléko

Pokud si dobře vzpomínám, tak medvědí mlíko, jak jsme mu doma říkali, bylo mé první seznámení s rumem. :-) Dostala jsem ho jako rychlý lék na nachlazení a musím říct, že zabral; dodneška ho používám jako první pomoc na škrábání v krku. Zpěváci ho zase popíjejí, když mají před koncertem nebo po něm ochraptělé hlasivky. Léčivé účinky skořice jsou v tomto nápoji posíleny medem, protože tyto dvě suroviny se ve svých pozitivních účincích ještě podpoří a tento nápoj velmi napomáhá „vypocení“.

Na jednu léčivou dávku medvědího mléka potřebujete:

  • 300 ml plnotučného mléka
  • 1 polévkovou lžíci rumu
  • 2 lžičky tekutého medu
  • ½ lžičky mleté skořice

Jak ho připravit:

Do plecháčku na plotnu dejte pomalu hřát mléko s rumem. Do lžíce medu nejprve vmíchejte skořici a teprve potom přidejte k mléku. Můžete si pomoct metličkou a důkladně směs promíchat.

Mačča latte

Zelený prášek mačča si teprve hledá cestu do českých kuchyní. Některé kavárny už mačča latte nabízí, ale jinak je to spíše celebrita sociálních sítí. A je to škoda! Já jsem ho začala vařit loni a střídám ho s kávou. Pozor, účinky jsou podobné, takže ani mačča latte nepijte v pozdních odpoledních hodinách, pokud se chcete dobře vyspat. :-)

Mimochodem… jak se vám vstává?


Teď v zimě málokdo řekne, že by vstával každý den s úsměvem. Vyzkoušeli jsme tipy, jak si probuzení do tmy zpříjemnit.

Mačča je původem z Japonska a svou sytě zelenou barvu získávají lístky čaje díky speciální technice stínění, která rostlinu provokuje ke zvýšené tvorbě zeleného barviva v listech – chlorofylu. Sama o sobě moc zajímavou chuť nemá, ale v kombinaci s mlékem mi moc chutná.

K přípravě porce nadýchaného mačča latte potřebujete:

  • 1 lžičku mletého prášku mačča
  • 100 ml horké vody
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 1 lžičku medu
  • prášek mačča na ozdobení

Jak ho připravit:

Prášek mačča zalijte deci vřelé vody, důkladně promíchejte a nechte jej rozpustit. Vznikne tak velmi silný čaj mačča. Horké mléko napěňte šlehačem nebo ještě lépe napěňovačem kávovaru, vytvořte horkou hustou napěněnou mléčnou složku. Do horkého mléka vmíchejte med. Čaj poté pomalu vlijte do napěněného mléka a jemně zamíchejte, abyste o pěnu nepřišli. Lehce posypte práškem mačča.

 

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články