Právě čtete

Zdravé mlsky k televizi i s rychlými recepty

26796  
Sdílet: 

Zdravé mlsky k televizi i s rychlými recepty

Klasický triatlon gauč–televize–brambůrky umí odhodlání dobře jíst pěkně rozbourat. A protože občasného zahřešení se nevzdám, vymyslela jsem si aspoň zdravější varianty.

5. 1. 2019 4 min. čtení Tereza Olivová
Zdravé mlsky k televizi i s rychlými recepty

Buďme k sobě upřímní, cokoli, čeho sníte hromadu, a ještě ke všemu pozdě večer, vám pekáč buchet na břiše samo nevyrobí. Můžete ale mlsat i dobroty, které vás nenadopují hromadou soli, tuku nebo éček.

Dáte si slanou, nebo sladkou variantu?

Bonboniéra trochu jinak

Mám moc ráda kokos a bílých zasněžených kuliček jsem dřív jedla větší než malé množství. Když jsem ale obecně začala brzdit s cukrem, začaly pro mě být až moc sladké. A tak jsem je vyměnila za kuličky ze sušeného ovoce.

Recept na müsli kuličky

Suroviny:

  • 50 g sušeného měkkého drobného ovoce (brusinky, rozinky nebo vypeckované višně)
  • 1 lžíce ořechů – makadamové, kešú, případně mandle
  • 2 lžíce ovesných vloček – buď použijte jemné vločky, anebo klasické, ale rozmixujte je, ať z kuliček „nevyčnívají“
  • 1 lžička oblíbeného koření – skořice, semínka vanilky, kurkuma, kakao, nebo neslazená kvalitní směs koření na sušenky, perník…

Postup:

  1. Sušené ovoce a ořechy nejdřív na dvě hodiny namočte. Ve vodě se ořechy „probudí“, změknou a jsou lépe stravitelné. Ovoce můžete vylepšit tím, že ho macerujete v kvalitním rumu, pomerančovém likéru nebo silné kávě. (Ale pozor, pokud hubnete, myslete na to, že s alkoholem přidáváte další cukry.) Pak je sceďte a nechte mírně proschnout. Nechte si trochu tekutiny z ovoce, kdyby směs potřebovala „naředit“.
  2. Pak mixujte: nejdříve ořechy (na jemnou drobenku), potom zvlášť ovoce (než vytvoří jemnou pastu).
  3. V misce promíchejte mleté nebo jemné vločky s vybraným kořením. Přidejte ořechy a ovoce a důkladně promíchejte. Pak nechte směs odpočinout 10–20 minut, aby se vše chuťově spojilo.
  4. Mokrýma rukama tvarujte kuličky. Každou z nich pak obalte v kokosu, kakau nebo skořici.

Skladujte v lednici nebo na chladném místě v uzavřené nádobě. Protože máčením jste suroviny otevřeli, spotřebujte kuličky do sedmi dnů.

Slané: vyměňte smažené za pečené

Věděli jste, že když budete každý den jíst pytlík brambůrek, za rok tím do sebe dostanete pět litrů oleje, který je navíc karcinogenní? Mě to upřímně dost polekalo.

„Brambůrková období“ mám hlavně v zimě. Navrch sklenka limonády nebo piva, a tělo má práci na celou noc. Buď místo nich můžu chroupat čerstvou zeleninu, anebo když to nějak není ono, to aspoň zkusit bez takového množství oleje a soli.

Moje náhrada jsou tortilky pečené v troubě (recept je níže), případně nesolené oříšky, když jsem líná péct.

Recept na domácí nachos s rajčatovou salsou

Suroviny na mexické nachos:

  • 2 hrnky kukuřičné mouky
  • 1 hrnek studené vody
  • sůl podle chuti – ne víc jak ½ lžičky

Suroviny na rajčatovou salsu:

  • 1 konzerva sekaných rajčat (standardní velikost 400 g)
  • 1 menší cibule, nakrájená na čtvrtiny
  • 2 stroužky česneku (zbavené středového klíčku)
  • malá hrst listů čerstvého koriandru
  • na špičku nože vločky chilli papriček
  • ½ čajové lžičky římského kmínu
  • čerstvě vymačkaná šťáva z 1 limetky
  • vločková sůl a čerstvě mletý pepř
  • libovolně můžete přidat nakládané jalapeño papričky

Postup:

  1. Na těsto smíchejte mouku s vodou a solí. Vařečkou lehce zapracujte a podle potřeby přidejte ještě 2–3 lžíce vody. Kukuřičná mouka saje pokaždé jinak a je důležité ji hlavně nepřelít. Výsledné těsto musí být hladké a nelepivé, zároveň se nesmí drobit.
  2. Těsto nechte 30 minut odpočívat pod utěrkou. Kukuřičná mouka trochu nabude.
  3. Pak těsto vyválejte mezi dvěma pečicími papíry na tenkou rovnoměrnou placku. Sundejte horní papír a vložte ji na cca 5 minut do trouby předehřáté na 250 °C, pak ji opatrně vytáhněte a teplotu v troubě snižte na 200 °C.
  4. Placku rychle potřete tenkou vrstvou oleje, posypte troškou soli a nakrájejte na trojúhelníčky (osvědčilo se mi kolečko na krájení pizzy).
  5. Pak vraťte nachosky do ztlumené trouby, nechte několik minut dopéct z jedné strany, otočte a dopečte dalších 3–5 minut, než zezlátnou a zkroutí se. Když se trochu polámou, není to žádná tragédie, každý drobeček je chutný.
  6. Nejlepší je nechat nachos na plechu vychladnout a pak je opatrně z papíru nasypat rovnou do misky.
  7. Zatímco se placky pečou, stihnete vyrobit salsu. S mixérem je hotová skoro hned, stačí všechno (zatím bez limetky, soli a pepře) promixovat, buď dohladka, nebo jen zlehka, aby v salse byly znatelné kousky surovin. Dochucovadla přidávám až nakonec a promíchám ručně.

Salsu je lepší spotřebovat hned, případně v ledničce vydrží až tři dny.

Co dalšího lehce nahradíte v zdravější verzi?

  • Vašemu spánku pomůže už jen to, když vyměníte perlivé slazené limonády za sklenici vody.
  • Vyhněte se potravinám s dlouhým seznamem surovin na obalu. To vždy zavání zbytečně přidanými látkami, které nejsou tělu nijak prospěšné.
  • Slazené mléčné rýže a rádoby ovocné jogurty zkuste vyměnit za kvalitní tučný bílý jogurt s čerstvým sezonním ovocem. (Cokoli, co na obalu nemá doslova „jogurt“, ale třeba „jogurtové něco“, už obsahuje spoustu dalších přidaných látek.)
  • Pokud dostanete chuť na prkýnko s uzeninou, vybírejte šunky a salámy s vysokým obsahem masa a kvalitním složením. Hodně uzenin je plných sóji, škrobu, mouky a vody a s masným produktem toho moc společného nemají.
  • Domácí jednohubky a pomazánky byly fenoménem generace našich rodičů, a není v tomto případě vůbec špatné se k tomu vrátit. Základem je, že doma vždy víte, co do pomazánky dáte.
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články