Právě čtete

Domácí tyčinky s vůní Itálie – ty musíte ochutnat

7210  
Sdílet: 

Domácí tyčinky s vůní Itálie – ty musíte ochutnat

Já a tyčinky. Taková ta láska z dětství, která vydrží na celý život. Když jsem měla na něco chuť, nebo když jsem v neděli odpoledne koukala s tátou na fotbal, vždycky jsem mohla sáhnout do skříňky, kde na mě čekalo pár domácích tyčinek, kterými jsem mohla zahnat hlad či nudu při koukání na zelenou obrazovku.

28. 12. 2018 3 min. čtení Tereza Olivová
Domácí tyčinky s vůní Itálie – ty musíte ochutnat

Dnes už pro ně sice nechodím potají do spíže, ale můžu si je sama upéct a nabídnout svým přátelům třeba s dobrými sýry z dovolené, olivami a čerstvou zeleninou.

Podobné tyčinky už jste možná ochutnali v pizzerii. Ty moje mají voňavé bylinky zapracované přímo v těstě, vevnitř jsou trošku měkké a dokonalou chuť podtrhuje olivový olej.

Stáhněte si recept


Recept si stáhněte, vytiskněte a založte do své sbírky receptů. :-)

Na 12–15 tyčinek potřebujete:

  • 250 g hladké mouky
  • 10 g (asi čtvrtinu kostky) čerstvého droždí
  • čerstvé koření: 1–2 větvičky čerstvého rozmarýnu / hrst čerstvého oregana / 3–4 větvičky čerstvého tymiánu (vyberu si vždycky jenom jeden druh)
  • 170 ml studené vody
  • 1 lžičku soli
  • 40 ml olivového oleje

Co je v tomto receptu důležité:

  • Koření by mělo být čerstvé, se sušeným nebudou tyčinky tak krásně vonět.
  • Důležitý je kvalitní olivový olej, protože je v chuti tyčinek hodně výrazný.
  • Kvásek si nezakládám předem, ale vmíchávám nadrobené droždí přímo do těsta. Pokud pečete často a s kvasnicemi zacházíte jinak, recept si určitě zvládnete přizpůsobit podle sebe.
  • Velký pomocník na odměřování je digitální váha, ale od oka to zvládnete také.

Jak na tyčinky:

  1. Nejdřív je potřeba všechny suroviny smíchat. Mouku prosejte, droždí nadrobte, koření nasekejte na drobné kousky. Já mám radši míchání v kuchyňském hnětači, ale těsto zpracujete i rukou.
  2. Když je těsto hladké a pružné a dobře spojené, nechte ho aspoň hodinu odpočinout. Čekejte, až zdvojnásobí objem a zpórovatí.
  3. Těsto vyválejte a buď jen nakrájejte na tenké pásy (můžete je třeba zatočit) a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, nebo si pomozte formou na dekorování. V té, v které jsem pekla já, zpracujete těsto na 3–4×. Pokud pečete na plechu, nechte mezi tyčinkami dostatek místa, protože v troubě ještě maličko nakynou.
  4. Potřete tyčinky nikoli vajíčkem, ale olivovým olejem (rozmíchávám ho s troškou vody). To jim dodá tu správnou chuť.
  5. Pečte v troubě při 220 °C dozlatova. Tenké tyčinky jsou hotové za 10 minut, silnější za 15–20 minut.
  6. Tyčinky z formičky rychle vyklopte (jdou ven lehce) a po chvilce můžete dát do trouby další várku.

Servíruju je obvykle s dipem ze zakysané smetany a čerstvých bylinek nebo s výběrem kvalitních sýrů.

 

Čtěte také

Další články