Základní recept je úplně jednoduchý. Na jednu porci stačí rozpustit v horkém mléku zhruba 40 g dobré čokolády (použijte hořkou, mléčnou či jejich kombinaci, vše podle vlastního uvážení) či 2 lžíce kvalitního kakaa, přidejte špetku soli a dochuťte podle chuti. Nesmí chybět ani velikánský kopec šlehačky a nakonec dobroty, kterými horkou čokoládu doladíte k dokonalosti. Tak na zdraví!
Kávovo-čokoládová dobrota
Ingredience
- 2 lžíce kvalitního kakaa či 40 g dobré čokolády
- 1 lžíce cukru (případně jiné množství podle chuti)
- špetka soli
- horké mléko
- 1 espresso
- šlehačka
- nadrcená kávová zrnka
Postup
Horkou čokoládu smícháme s kávou, ozdobíme šlehačkou a posypeme křupavými kávovými zrnky. Milovníci kávy si tuto skvělou kombinaci určitě oblíbí.
Oříškové nebe
Ingredience
- 2 lžíce kvalitního kakaa či 40 g dobré čokolády
- 1 lžíce cukru (případně jiné množství podle chuti)
- špetka soli
- horké mléko
- arašídové (nebo jiné oříškové) máslo
- nasekané oříšky
- šlehačka
- karamel
Postup
Na spodek sklenice dáme lžičku karamelu, nalijeme horkou čokoládu, přidáme šlehačku, arašídové máslo a nasekané oříšky, které jí dodají tu správnou křupavost.
Podzimní dýňovo-skořicová čokoška
Ingredience
- 2 lžíce kvalitního kakaa či 40 g dobré čokolády
- 1 lžíce cukru (případně jiné množství podle chuti)
- špetka soli
- horké mléko
- 1 lžička dýňového pyré
- šlehačka
- skořice
Postup
Horkou čokoládu smícháme se lžičkou dýňového pyré a lžičkou skořice (nejlépe to jde v mixéru, který čokoládu krásně našlehá), ozdobíme šlehačkou, kterou můžeme pomalovat zbytkem pyré a posypat skořicí.