Právě čtete

Vánoční cukroví s láskou a tradicí

7619  
Sdílet: 

Vánoční cukroví s láskou a tradicí

Každé Vánoce mi cukroví evokuje opravdu staré časy a představuji si, jak muselo chutnat venkovskému lidu, který si tyhle malé sladkosti dopřával opravdu jen ve sváteční vánoční čas.

15. 12. 2017 2 min. čtení Kateřina Winterová
Vánoční cukroví s láskou a tradicí

Pokroutky s mandlí

Pokroutky s mandlí jsou jedním ze základních druhů cukroví, které se objevují ve starých předpisech a prvorepublikových kuchařkách.

Existuje mnoho variant tohoto receptu, ale zploštělá kulička s mandlí či oříškem jsou si pokaždé velmi podobné, jen se někdy objevují pod jiným jménem a liší se použitým kořením. Jde o velmi jednoduché cukroví, kde si můžete pohrát z různými druhy mouky, množstvím sladidla a oříšků.

Na 2 plechy potřebujete:

  • 200 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 90 g třtinového moučkového cukru
  • 50 g mletých ořechů
  • 1 lžíci kakaa holandského typu
  • 1 žloutek
  • 2 mleté hřebíčky
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • loupané mandle na ozdobu

Postup:

Z mouky, másla, cukru, mletých ořechů, kakaa, žloutku, koření a citronové kůry vypracujeme hladké pružné těsto a uložíme ho přes noc do lednice. Troubu předehřejeme na 160 °C. Těsto vyválíme do tvaru válečku, odkrajujeme kousky o velikosti ořechu, v dlaních vytvarujeme kuličku a doprostřed zapíchneme mandli. Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 5 minut dorůžova. Upečené pokroutky necháme dva týdny odležet.

Jedlové šišky

Drobné pečivo zvané jedlové šišky jsou receptem ze Schichtovy kuchařky, Kamila Skopová je ve svých knihách popisuje jako ghrosté. Mně se tedy více líbí ty šišky než „chrousti“, ale představivosti se meze nekladou, zvláště na Štědrý den, kdy každý z nás přeci dodržuje tradici zlatého prasátka. Za odměnu po celodenním půstu může člověk vidět v cukroví cokoliv. Já tedy nikdy žádné chrousty ani prasátko neviděla… asi jsem ten půst zaháněla jedlovými šiškami… Nicméně je to pečivo křehké a nadýchané a určitě obstojí i bez čokoládového či oříškového krému, tím se nestresujte.

A vůbec. Na Vánoce, ale ani jindy se nestresujte. Nestojí to za to. To vám přeju pod stromeček a po celý další rok.

Na 2 plechy potřebujeme:

  • 4 bílky
  • špetku soli
  • 250 g třtinového moučkového cukru
  • 250 g mletých lískových oříšků
  • 1 hrst strouhanky
  • kůru z 1 bio citronu
  • 1 lžičku mleté skořice
  • čokoládový nebo kakaový krém na slepení
  • máslo na vymazání plechu

Postup:

Bílky ušleháme se solí na tuhý sníh, přimícháme cukr, oříšky, strouhanku, citronovou kůru a skořici. Troubu předehřejeme na 160 °C. Na plech vymazaný máslem nebo vyložený pečicím papírem tvoříme pomocí lžíce a vařečky tvary jedlových šišek a pečeme je ve vyhřáté troubě dorůžova – zhruba 10 minut. Vychladlé kousky spojujeme po dvou čokoládovým nebo kakaovým krémem.

Čtěte také

Horká čokoláda 3x jinak
Horká čokoláda 3x jinak10774
Polévka z pečené mrkve
Polévka z pečené mrkve4843
Sladká první republika
Sladká první republik5858
Další články