Právě čtete

Dýňové chili con carne

4542  
Sdílet: 

Dýňové chili con carne

Chili con carne by se dalo přeložit jako jídlo z jednoho hrnce s masem. Existuje však varianta chili sin carne, což značí pokrm z jednoho hrnce bez masa. To se často nahrazuje bramborami, tofu nebo dýní. A protože mě fúze baví, když už vařím v jednom hrnci a je zase podzim, spojím tyhle dva přístupy v jeden a mám dýňové con carne.

3. 11. 2017 2 min. čtení Kateřina Winterová
Dýňové chili con carne

Na chili můžete použít různé druhy masa. K nim se pak váže další úprava. S vepřovým vařeným v kuřecím vývaru a velmi ostrými papričkami se jídlo jmenuje chili verde. White chili je zase úprava z bílých fazolí a krůtího masa, bez tomatové omáčky. Co všechno se může dát do chili, se dozvíte v receptu, ale přílohy určitě dotváří tenhle pokrm k dokonalosti. Rýže, těstoviny, tortilla, kukuřičné chipsy, pokrájená chili paprička a strouhaný čedar dávají spolu s chili chuťovým pohárkům zabrat. Je to totiž nářez! Nedivím se, že je chili con carne národním jídlem Texasanů. U nás na venkově se to taky chytlo. Tak snad chytí i vás!

Suroviny

  • 1 cibule
  • 1 červená paprika
  • 2 mrkve
  • 1 chili paprička
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 stroužky česneku
  • ½ lžičky mletého chili koření
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžíce římského kmínu
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 150 ml suchého červeného vína
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 400 g konzervovaných rajčat
  • 2 lžičky rajčatového protlaku
  • 400 g vařených červených fazolí (nebo z konzervy)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 kostička hořké čokolády
  • 400 g dýňové dužiny
  • 1 hrst koriandru
  • 150 g zakysané smetany

 

Postup

Cibuli nakrájíme nadrobno, papriku na kostičky, mrkev a chilli papričku na plátky. V hlubší pánvi rozehřejeme olej, vsypeme cibuli, opékáme ji 1 minutu, přisypeme papriku a mrkev, opékáme zhruba 3 minuty a přidáme chili papričku a drcený česnek. Okořeníme a restujeme ještě 2 minuty. Ztlumíme na střední stupeň, vsypeme maso, rozmačkáme ho kvedlačkou nebo vidličkou a opékáme ze všech stran dohněda. Osolíme a opepříme.

Vlijeme víno, necháme ho vyvařit, přilijeme vývar a rajčata, přidáme rajčatový protlak, osolíme a opepříme. Zvýšíme teplotu, až se směs začne vařit, přiklopíme, ztlumíme na nízký stupeň a necháme probublávat zhruba 20 minut. Dýni nakrájíme na kostičky a vmícháme ji po 10 minutách k masu. Dusíme, přidáme fazole a povaříme ještě 10 minut. Vmícháme čokoládu a necháme ještě 10 minut odpočinout. Dochutíme solí a pepřem. Rozdělíme do misek a posypeme nasekaným koriandrem. Podáváme se zakysanou smetanou.

Porce pro 4 osoby, doba přípravy 1½ hodiny

Čtěte také

Další články