Na chili můžete použít různé druhy masa. K nim se pak váže další úprava. S vepřovým vařeným v kuřecím vývaru a velmi ostrými papričkami se jídlo jmenuje chili verde. White chili je zase úprava z bílých fazolí a krůtího masa, bez tomatové omáčky. Co všechno se může dát do chili, se dozvíte v receptu, ale přílohy určitě dotváří tenhle pokrm k dokonalosti.
Recept na dýňové chilli con carne
Rýže, těstoviny, tortilla, kukuřičné chipsy, pokrájená chili paprička a strouhaný čedar dávají spolu s chili chuťovým pohárkům zabrat. Je to totiž nářez! Nedivím se, že je chili con carne národním jídlem Texasanů. U nás na venkově se to taky chytlo. Tak snad chytí i vás!
Suroviny
- 1 cibule
- 1 červená paprika
- 2 mrkve
- 1 chili paprička
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 stroužky česneku
- ½ lžičky mletého chili koření
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžíce římského kmínu
- 500 g mletého hovězího masa
- 150 ml suchého červeného vína
- 300 ml hovězího vývaru
- 400 g konzervovaných rajčat
- 2 lžičky rajčatového protlaku
- 400 g vařených červených fazolí (nebo z konzervy)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 kostička hořké čokolády
- 400 g dýňové dužiny
- 1 hrst koriandru
- 150 g zakysané smetany
Postup
Cibuli nakrájíme nadrobno, papriku na kostičky, mrkev a chilli papričku na plátky. V hlubší pánvi rozehřejeme olej, vsypeme cibuli, opékáme ji 1 minutu, přisypeme papriku a mrkev, opékáme zhruba 3 minuty a přidáme chili papričku a drcený česnek. Okořeníme a restujeme ještě 2 minuty. Ztlumíme na střední stupeň, vsypeme maso, rozmačkáme ho kvedlačkou nebo vidličkou a opékáme ze všech stran dohněda. Osolíme a opepříme.
Vlijeme víno, necháme ho vyvařit, přilijeme vývar a rajčata, přidáme rajčatový protlak, osolíme a opepříme. Zvýšíme teplotu, až se směs začne vařit, přiklopíme, ztlumíme na nízký stupeň a necháme probublávat zhruba 20 minut. Dýni nakrájíme na kostičky a vmícháme ji po 10 minutách k masu. Dusíme, přidáme fazole a povaříme ještě 10 minut. Vmícháme čokoládu a necháme ještě 10 minut odpočinout. Dochutíme solí a pepřem. Rozdělíme do misek a posypeme nasekaným koriandrem. Podáváme se zakysanou smetanou.
Porce pro 4 osoby, doba přípravy 1½ hodiny