Právě čtete

Esenciální oleje? Krásně voní a umí ovlivňovat zdraví

2119  
Sdílet: 

Esenciální oleje? Krásně voní a umí ovlivňovat zdraví

Když zavřete oči a zasníte se, jak bude vonět váš vysněný domov? Jako vanilka, růže nebo badyán? A jak na vás jednotlivé oleje budou působit?

25. 3. 2020 4 min. čtení Anna Březinová
Esenciální oleje? Krásně voní a umí ovlivňovat zdraví

Čich je podle mě hrozně podceňovaný smysl – přitom nás vůně dokáže hodit do pohody, nebo taky úplně ochromit. Začala jsem zkusmo do svého každodenního života zařazovat různé esenciální oleje. Výsledky mě moc mile překvapily.

Experimentuji s vůněmi i koncentracemi, ale musím obecně říct, že mám radši jen nádech vůně v pozadí než extrémně provoněný prostor, takže kapek dávám opravdu jen pár.

Každý olej a jeho účinky pozoruju vždycky aspoň sedm dní, i proto, abych věděla, jestli mě po pár dnech nezačne jeho vůně rozptylovat.

Na konci článku najdete pár tipů, jak konkrétně oleje používám.

Jaké olejíčky mi tedy za posledních pár týdnů prošly rukama?

Borovice

Miluju les. V městském bytě mi jeho vůně chybí, a borovicový esenciální olej tak byl skvělou alternativou, jak si to neodolatelné kouzlo domů přinést. Měla by být ideální pro líná rána, protože údajně povzbuzuje, já jsem ale žádné nabuzující účinky nezaznamenala (je otázka, jestli je to borovicí, nebo kontinuálním spánkovým deficitem rodiče na rodičovské). V každém případě mě spíš naladila do příjemné nálady a musím říct, že jsem měla i větší chuť chodit ven, ať už bylo počasí jakékoli. Tento olejíček si nejčastěji dávám do aromalampy a používám ho v množství asi pět kapek.

Eukalyptus

Spolu s jedlovým je pro mě číslo jedna v zimě, při rýmě (kterou má moje malá dcera v podstatě v různé intenzitě v jednom kuse) a nachlazení. Stačí nakapat do aromadifuzéru a nechat ho běžet nějaký čas třeba před spaním – bylo znát, že ji v noci rýma tolik nezlobí a nebudí se. Případně můžete smíchat s filtrovanou vodou v rozprašovači a rozptýlit do prostoru ložnice (tady ale podle mě účinek rychleji vymizí, po 15 minutách jako by se nestalo). Smíchám pět kapek eukalyptového a pět jedlového do již zmíněného aromadifuzéru.

Levandule

Tuhle nenápadnou fialovou rostlinku buď milujete, nebo byste si ji nevybrali ani jako čistič na záchod. Já se po porodu kloním spíš k těm druhým, takže se přiznám, že tenhle esenciální olej se u nás na moc dlouho neohřál – přestože prý jde o jeden z nejpoužívanějších olejů na světě. Ač by měla levandule pomáhat při bolestech hlavy, mně je spíš pokaždé přivodila. Zkoušela jsem ji jak do difuzéru, tak do koupele a za mě tedy ne-e.

Pomeranč

Léto, slunce, pohoda! Takhle pro mě voní pomeranče, zejména když je zkombinuju třeba s malým množstvím borovice a vanilky. Ale i samotný je skvělý – osvěžující, super do koupele (dávám si pět až sedm kapek). Pro mě asi nejlepší povzbuzovač a „náladozvedač“ po náročnějším dni. Jako různé citrusové alternativy můžete zvolit třeba citron (na mě je ale až příliš štiplavý), grapefruit nebo mandarinku.

Skořice

V kombinaci třeba s hřebíčkem typická vánoční vůně, ale přiznám se, že po Vánocích už mi jako voňavý podklad v bytě nesedí. Během adventu ji ale zařadím zpátky do top výběru – je hodně těžká a hřejivá, vážně zimní, do difuzéru stačí bohatě čtyři kapky. Pozor, není vhodná pro těhotné ani na masáže! Může totiž dráždit kůži.

Verbena

Tahle původem jihoamerická rostlinka s ne úplně pěkným českým jménem sporýš je pro mě objev roku – používám ji při svých večerních pracovních a studijních seancích a na soustředění a podporu efektivity funguje prostě „wow“ – skoro lépe než hektolitry jasmínového čaje, takže jsem pod jejím vlivem zvládla ťukat do počítače ještě kolem půlnoci (a to jindy většinou v devět hodin večer klimbám v křesle). Do aromalampy jsem si dávala šest kapek a voilà! Produktivní večer je tady.

Vybírejte nejen podle vůně


Kvalita olejů se může hodně lišit. Některé levnější olejíčky vydrží vonět jen krátce, nebo jich musíte použít opravdu velké množství, abyste si je mohli pořádně užít. Oproti tomu kvalitnější oleje často voní tak intenzivně, že stačí jen pár kapek a provoní skoro celý dům. Také je dobré mrknout na složení, protože nikdo z nás nechce dýchat zbytečně přidanou chemii.

Jak esenciální oleje používat?

Způsobů je určitě mnoho. Já začínala už dávno jako mnoho z nás s obyčejnou aromalampou – dolů čajovou svíčku a nahoru vodu a cca pět kapek oleje. V zimě můžete dát misku s vodou a olejíčky odpařovat třeba na topení a bude to fungovat velmi podobně.

  • Přidejte několik kapek do difuzéru. Vůně se bude uvolňovat postupně. (Protože každý difuzér má jiný objem vody a každý olejíček je jinak silný, bude lepší, když si ideální poměr postupně najdete sami. Začněte s pár kapkami a postupně den po dni přidávejte.)
  • Obdobně můžete využít i odpařovač na topení.
  • Rozmíchejte olej s vodou v rozprašovači. Byt provoníte okamžitě a intenzivně, ale vůně vyprchá dříve než při postupném odpařování. (K poměru vůně/voda platí totéž co u difuzéru.)
  • Nakapejte olejíček do aromalampy a rozžehněte pod ním svíčku. To je můj oblíbený způsob – příjemná vůně se ještě mísí se světlem svíčky, a to je, jak známo, uklidňující samo o sobě. V poslední době se pro časté použití více doporučují svíčky z pravého vosku, ale výběr je samozřejmě na vás. :-)
  • Rozmíchejte olejíček s vodou a nakapejte do úzké nádobky s tyčinkami z lipového dřeva. Můžete tak oživit i vůni z aromatické sady, která již vyprchala.

Esenciální oleje můžete použít směle i do koupele– já rozmíchám pár kapek v mléce a přidám do teplé vany. Někdo používá i med nebo smetanu. Užít si voňavou lázeň je vážně takhle jednoduché. Případně je můžete přidat do domácích koupelových bomb.

Na masáž nikdy nepoužívejte čisté esenciální oleje,vždycky je potřeba smíchat je s olejem rostlinného původu (třeba slunečnicovým). Masírovat můžete i miminka a děti, tam ale dejte pozor na koncentraci, měla by být mnohem nižší než pro vás.

Olej jako afrodiziakum

Hledáte tip na afrodiziakální esenciální oleje pro vášnivé večery? Zkuste třeba cedr, neroli nebo ylang ylang. ;-)

A jak vyzkoušíte oleje vy?

Doplňky pro příjemnou atmosféru

Doplňky pro příjemnou atmosféru

Zútulněte si domov drobnými detaily.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články