Právě čtete

Vyrobte si doma dezinfekční gel na ruce během několika minut

7897  
Sdílet: 

Vyrobte si doma dezinfekční gel na ruce během několika minut

Vyrobit si doma dezinfekční gel není vůbec těžké. Nejvíc mě na tom baví, že si s pomocí přírodních olejů mohu přidat takovou vůni, která je mi nejpříjemnější. Tady je můj návod.

16. 10. 2020 3 min. čtení Zuzana Holmanová
Vyrobte si doma dezinfekční gel na ruce během několika minut

Nosit si v kabelce či batohu nějaký ten dezinfekční gel se vždycky hodí. V současnosti ještě víc než obvykle, ačkoliv dřív jsme si je pořizovali především v klasických chřipkových sezonách nebo jako nepostradatelnou výbavu na cestování. Ve všech těchto situacích je ještě více než kdy jindy třeba dbát na pravidelnou hygienu, aby si na nás nějaká ta nemoc hned tak nepřišla. A zkrátka ‒ ne vždy máme po ruce umyvadlo s vodou a mýdlem. Zjistila jsem, že vyrobit doma dezinfekční gel není vůbec těžké, takže se s vámi nyní podělím o návod.

Když je gel antibakteriální, zabírá i na viry?

Možná jsem trochu detailista, nicméně si dovolím hned na úvod takovou menší osvětu, abyste věděli, jak antibakteriální gel přesně funguje.

Mluvíme-li o produktu, který obsahuje alespoň 60‒70 % denaturovaného alkoholu, správně by se měl jmenovat „dezinfekční gel“.

Kromě bakterií (jak lze usoudit dle názvu) totiž spolehlivě likviduje i viry a další patogeny, a to až z 99,9 %. Produkt, který bychom označili jako „antibakteriální gel“, by alkoholu obsahoval daleko méně (bylo by v něm o to více vody) a byl by účinný pouze na bakterie a některé druhy virů.

Jak často gel používat?

Při použití gelu určitě nezapomínejte na to, že jeho účinek přetrvává pouze nějakých 15 minut, poté je třeba ho použít znovu – například, když se chystáte něco konzumovat. Určitě ale není vhodné si po celý den každých 15 minut ruce dezinfikovat stále dokola – narušili byste si přirozenou mikroflóru rukou a pokožku zbytečně vysoušeli.

Co je na dezinfekční gel potřeba (na 100 ml)?

  • 65 ml vysokoprocentního alkoholu (koupila jsem v lékárně, ale lze použít ipotravinářský líh nebo třeba Alpu, kterou mají snad v každé drogerii)
  • 15 ml rostlinného glycerinu (spolu s aloe se postará o regeneraci a hydrataci pokožky)
  • 10 ml šťávy z aloe vera (neplést s aloe vera gelem)
  • 5 gramů urey neboli močoviny (pokožku zvláčňuje, zjemňuje a zanechává ji hladkou)
  • 0,7 g xanthanové gumy (ta gel pomůže zahustit)
  • 1 kapku vitaminu E (je to antioxidant, takže pokožku chrání před volnými radikály, potažmo předčasným stárnutím)
  • 10‒15 kapek éterického oleje, který má antibakteriální účinky (vhodné kombinace vám prozradím později)
  • špetku přírodního barviva (díky tomu jsem gelu dodala veselou barvičku, vhodná je třeba mica neboli slída)
  • 100ml plastová lahvička s dávkovačem nebo odklápěcím uzávěrem (do té jsem hotový gel nalila)

Pozor na vysušené ruce

Vzhledem k vysokému podílu alkoholu má dezinfekční gel tendenci vysušovat pokožku rukou, takže není od věci ji pravidelně ošetřovat nějakým krémem. Vaše ručky tak zůstanou krásně hebké a vláčné.

Jak dezinfekční gel vyrobit?

Prvním krokem, bez kterého se do výroby nikdy nepouštím, je dezinfekce pracovní plochy, pomůcek a nádoby na hotový produkt. K tomu používám rozprašovač, v němž mám nalitý vysokoprocentní líh (klidně ten, který pak přidávám i do gelu).

  1. Vezmu si nerezovou mističku, přidám do ní glycerin spolu s xanthanovou gumou a důkladně je spolu rozmíchám, aby ve směsi nezůstaly žádné cucky.adiy antibakteriální gel
  2. V tuhle dobu je také čas na přidání barvičky. Když chci gel obarvit, dám si do druhé misky aloe vera šťávu a v ní barvičku rozmíchám. Nechám zatím stranou.adiy antibakteriální gel
  3. Do další (tedy třetí) mističky rozmělním ureu (jde to třeba v hmoždíři) a smíchám ji v misce a alkoholem. Pak přidám obarvenou aloe vera šťávu a glycerin s rozmíchaným xanthanem.adiy antibakteriální gel
  4. Úplně na závěr je třeba všechno pečlivě promíchat, aby se suroviny spojily. Já osobně používám malý mixérek (kapučínovač, šlehač na mléčnou pěnu ‒ za studena).
  5. Hotový dezinfekční gel potom už jen naliju do lahvičky (jde tomu pomoci trychtýřem), přidám éterické oleje a zavíčkuji.

Když je gel moc tekutý


Pokud se vám bude gel zdát málo hustý, můžete příště přidat více xanthanové gumy (např. 1 gram). Jestli vám naopak bude připadat příliš hustý, tak xanthanu uberte (dejte třeba jen 0, 5 gramu).

Jaké používám éterické oleje?

Z éterických olejů se mi osvědčily třeba tyhle kombinace. Příjemně voní, a hlavně působí antibakteriálně.

  • tea tree, šalvěj, citron (v poměru 4:3:8 kapek)
  • hřebíček, šalvěj, levandule (3:5:7)
  • tea tree, skořice, levandule (6:3:6)
  • tea tree, levandule, litsea cubeba (5:5:5)
  • eukalyptus, tea tree, citron (6:4:6)
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články