Právě čtete

Do obýváku klidně i houpačku! Tipy na bytovou proměnu ve stylu boho

12939  
Sdílet: 

Do obýváku klidně i houpačku! Tipy na bytovou proměnu ve stylu boho

Zútulnit nebo proměnit styl bydlení snad nikdy nebylo jednodušší! V obchodech je teď tolik krásných doplňků a dekorací, že člověk neví, co dřív. Já miluji styl boho a mám radost, že je teď tak trendy. Vytvořte si odpočinkový koutek podle mých tipů.

6. 9. 2022 4 min. čtení Joanna Szczepaniak
Do obýváku klidně i houpačku! Tipy na bytovou proměnu ve stylu boho

Boho je teď jedním z nejoblíbenějších stylů ve světě interiérů, zahrad i módy. Reflektuje návrat k přírodě, což je obecně velký trend. Zdá se, že právě tento styl nahrazuje už trochu okoukané skandinávské prvky. Podle mě je boho mnohem zajímavější a originálnější, přináší volnost a symbolizuje svobodu a klid. Právě přírodní materiály hrají prim. Jutová vlákna, bavlna, len, ratan, drhané doplňky…

Ačkoliv bývá boho spojované například s hippies, barevnou vzpouru byste hledali marně. Vyznačuje se spíše tlumenými barvami, především přírodních zemitých odstínů. A měly by spolu ladit. Boho přiznává přirozenou barvu materiálů, ze kterých je daná věc vyrobena. A právě to vytváří to útulné kouzlo, které mě doslova volá k odpočinku a přináší mi pocit harmonie.

Vzhled gauče měním pomocí polštářů, dek a přehozů

Obývák je pro mě hlavním místem odpočinku a srdcem celého domu. Pravděpodobně stejně jako u vás mu kraluje gauč. Proto jsem s proměnou začala u něj.

Když se chce člověk pustit do proměny interiéru bez dramatických investic, velké kusy nábytku tak jednoduše nenahradí. Kdybych měla kupovat novou sedačku pokaždé, když mám chuť osvěžit naše bydlení, asi bych za chvilku skončila na mizině. Řešením může být pořízení sedačky s měnitelnými potahy, nebo… nechat ji tak, jak je, a prostě ji vylepšit pomocí doplňků! To je přesně ten způsob, který vyznávám já.

Zvolila jsem světlý přehoz s jemnými vzory, ke kterému jsem přidala polštáře různých velikostí v tlumené meruňkové barvě. Dříve nudná jednobarevná pohovka najednou úplně ožila.

Můžete vrtat? Potřebujete houpačku!


Zamilovala jsem se do interiérových houpaček a je to můj sen, který se mi snad brzy splní. Ratanové houpačky nebo drhané houpací sítě jsou naprosto boží a to nejen jako doplněk do inteiéru.

Levnější (a přitom stále boho) variantou je obyčejná dřevěná houpačka zavěšená na provazech –pokud máte v rodině někoho zručného, určitě ji zvládne vyrobit doslova za pár korun. Jestli vám nevadí angličtina, doporučuji tento návod. Jen si představte tu pohodu, kdybyste se po práci mohli jen tak nechat unášet jemným houpáním za zvuku vaší oblíbené hudby.

Doplňky inspirované atmosférou venkovské chaty

Boho do jisté míry souvisí s rustikálním stylem. A ten zase odkazuje na atmosféru venkova. Proto v boho interiérech vypadají velmi dobře lněné ubrusy, tkané koberce i drobnosti nasbírané v přírodě.

Miluji kusové koberce – nejen kvůli jejich praktické velikosti, ale také proto, že dodávají interiéru na útulnosti. Opět platí, že nejlépe uděláte, když vyberete koberec z přírodních materiálů, nebo alespoň v přírodních odstínech. V Tchibo mě zaujal jutový koberec, který sice nebude tak příjemný na došlap jako třeba koberec s vysokým vlasem, ale zase se bude lépe udržovat. Nemusíte se bát ani jemných vzorů, například krémový koberec s tmavšími špičatými vzory se k boho stylu hodí skvěle.

Když boho znamená volnost, pro mě to symbolizuje i možnost sednout si prostě na zem. Zahodit upjatost, kterou nosím do práce, a udělat si na zemi pohodlí s hromadou polštářů, knížkou a hrnkem dobrého čaje. To je mimochodem praktické i ve chvíli, kdy vás navštíví více přátel a nevejdou se všichni na sedačku. Na sezení na zemi můžete i pořídit polštáře speciálně k tomu určené, případně se dají využít meditační polštáře.

Drhání se vrací. Vyrobte makramé!


Možná drhaly vaše babičky a teď se tomu budou smát. Je to zpátky v módě, to my už víme. Ale co možná nevíte: je to celkem snadné. Tady najdete návod na to, jak si doma vyrobit makramé závěs na květináč.

I kdybyste seděli na zemi, stolek se bude hodit

Pokud uvažujete o koupi stolu, protentokrát bych doporučila držet se masivního dřeva. A klidně i neopracovaného! Můžete ale vylepšit i ten, co už máte doma.

Ať už máte doma jakýkoliv stůl, vždy ho můžete doplnit dekoracemi, které ho úplně změní. Já pro svůj boho koutek využila vázy s pampovou trávou a nějaké ty minimalistické rostliny. Nemusíte se bát použít i dečky, ale v žádném případě vám nesmí chybět svíčky! Schovejte je do skleněných svícnů, které doladí příjemnou atmosféru.

Samozřejmě nesmí chybět ani tolik populární světýlka! Já interiér nejraději zdobím těmi na baterky, abych nikudy nemusela táhnout nevzhledné kabely, a navíc na nich často jde nastavit i časovač – světýlka se večer rozsvítí a pozdě v noci zase sama zhasnou.

Kytice pampové trávy – kultovní prvek

Kdo nemá pampovou trávu, ten nemá boho! Je perfektní do vázy na stůl i na zem, dá se s její pomocí ozdobit stěna, fantazii se meze nekladou! Celkem často ji už teď prodávají i v běžných květinářstvích, ale klidně vyrazte na lov ven. Nám tento skvost roste na zahradě. Pokud byste pampovou trávu přece jen nesehnali, můžete pořídit bavlník, který zrovna tak začínají prodávat v modernějších květinářstvích

Boho přináší svobodu, ale to neznamená nepořádek

I když boho svádí k naprosté uvolněnosti, v uklizeném prostředí se přecejen relaxuje nejlépe. Proto jsem nezapomněla na nejrůznější úložné doplňky, které schovají všechny ty drobnosti, aby na očích nepůsobily chaoticky.

Fandím minimalismu (ano, i se stylem boho se to dá skloubit), proto jsem i v tomto případě zvolila řešení, které v interiéru nebude působit rušivě a zároveň se hodí i do menších místností. A jsou to ratanové koše nejrůznějších velikostí. Do těch větších schovávám oblíbenou deku, do které se balím večer při čtení, a také polštáře čekající třeba na příchod návštěvy.

Při aranžování interiéru v boho stylu se nebojte rozmanitosti, kombinujte různé textury, odstíny jedné barvy… a klidně si trošku zapřehánějte s množstvím dekorací. Boho styl je prostě tak trochu mišmaš. Některé interiéry mohou být na první pohled dokonce chaotické, ale přiznejme si to – někteří z nás se v takzvaném organizovaném chaosu cítí nejlépe. :-)

Ochutnejte Tchibo Barista Cold Brew

Ochutnejte Tchibo Barista Cold Brew

Dopřejte si unikátní kombinaci v tradičních bubnech pomalu pražených kávových zrn Arabica a autentického, pomalého procesu macerace ve třech příchutích.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články