Právě čtete

Vyrobte s dětmi rostoucí barvy! Obrázky pak vyrostou do 3D tvaru

20766  
Sdílet: 

Vyrobte s dětmi rostoucí barvy! Obrázky pak vyrostou do 3D tvaru

Ačkoliv by moje dcera nejraději pořád hrála počítačové hry, naštěstí ji baví i kreativní tvoření. Každou volnou chvíli něco vyrábí a hlavně často maluje. Máme doma nepřeberné množství druhů pastelek, barev a štětců a proto jsem se rozhodla vyzkoušet návod, na který jsem nedávno narazila na internetu. Malování rostoucími barvami dceru vážně překvapilo a zatím ji neomrzelo.

6. 1. 2021 3 min. čtení Marta Syczewska
Vyrobte s dětmi rostoucí barvy! Obrázky pak vyrostou do 3D tvaru

Upřímně řečeno – když jsem nápad na výrobu rostoucích barev viděla poprvé, moc jsem tomu nevěřila. Hlavní přísadou je totiž mouka a z té doma pečeme leda tak sušenky, chleba nebo housky… ale že by s její pomocí mohly děti tvořit malá umělecká díla? O to vtipněji mi to znělo, když jsem dočetla k bodu, kde se výsledný obrázek dokonce zapéká v troubě, přesně jako ty zmíněné sušenky. Nedalo mi to a šly jsme to zkusit. Nakonec to byla vážně zábava, a když jsem viděla, jak moc tohle moukové tvoření dceru bavilo, zařadila jsem rostoucí barvy do našeho stálého uměleckého repertoáru. Ráda se s vámi o návod podělím, zkuste to taky!

Vyrobit rostoucí barvy je hračka!

Když s dcerou něco vyrábím, mám ráda snadný postup, protože u zdlouhavých procedur moc často nevydrží. To rostoucí barvy splnily na jedničku.

Budete potřebovat:

  • Potravinářské barvy
  • Vodu
  • Mouku
  • Sůl
  • Štětce
  • Čtvrtku
  • Nůžky

Postup:

  1. Mouku, vodu a sůl smíchejte dohromady ve stejném poměru.
  2. Dobře promíchejte, aby nezůstaly žádné hrudky.
  3. Hmotu rozdělte do několika malých mističek a každou obarvěte jinou barvou.
  4. Čtvrtku nastříhejte na menší kusy, aby se později vešla do mikrovlnné trouby.

Máme barvy, jdeme malovat!

Vyrobenou směsí malujte na papír vše, co vás napadne – kytičky, srdíčka, puntíky, zvířátka… fantazii se meze nekladou!

Barvou nešetřete. Hotové umělecké dílo vložte do mikrovlnné trouby a na vysoký výkon (na naší mikrovlnce je to stupeň 3) nechte zapékat asi 2 minuty. Pokud budete malovat tenčí vrstvou hmoty, postačí k zapékání kratší čas. Vše vyzkoušejte na prvním obrázku a poté si už dobu zapékání sami vychytáte.

Při našem tvoření jsme puntíky zapékaly asi minutu, zatímco kočička potřebovala více než dvě minuty. Zdá se to jako krátká chvilka, ale my jsme u prvního obrázku byly tak zvědavé na výsledek, že nám čekání připadalo úplně nekonečné. :-) Ale vyplatilo se! Výsledek byl totiž opravdu kouzelný. Barvy se v mikrovlnné troubě proměnily ve 3D vzory a z obyčejných obrázků vznikly vážně originální kousky.

Na těchto domácích barvách mě kromě jejich kouzelného efektu a snadné přípravy z dostupných surovin baví hlavně to, že neobsahují žádnou chemii a jsou pro děti naprosto bezpečné. A to štěstí v dětských očích je třešničkou na dortu.

obrazki 3D

Je to skvělá zábava pro malé i velké

Menším dětem samozřejmě vždy z bezpečnostních důvodů asistujte, ale pokud máte starší děti, můžete je klidně nechat tvořit na vlastní pěst. Věřte mi, že to zvládnou a bude je to bavit. Moje sedmiletá dcerka, která pečlivě poslouchá všechny povely :-), bez problémů barvy vyrobí bez mé pomoci. Já pro případ potřeby zůstávám nablízku, ale většinou mě ani nepotřebuje.

Když nám barvy zbydou, zavřeme je do krabičky a necháme v lednici třeba na další den. Tak hodně zábavy a krásných obrázků!

Výbava pro malé i větší děti

Výbava pro malé i větší děti

Vše od oblečení po výbavu dětského pokoje najdete na Tchibo.cz

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články