Právě čtete

Narozeninový dort ve tvaru číslic a bez formy! Linecký „number cake“

16551  
Sdílet: 

Narozeninový dort ve tvaru číslic a bez formy! Linecký „number cake“

Narozeninový dort ve tvaru číslic, na který nepotřebujete formu, třené těsto ani dlouhé hodiny času stráveného v kuchyni.

24. 4. 2021 3 min. čtení Romana Böhmová
Narozeninový dort ve tvaru číslic a bez formy! Linecký „number cake“

Dort ve tvaru číslic, takzvaný Number Cake určitě nevidíte poprvé. :-) Jeho obliba pořád roste a věřím tomu, že ho doma zvládnete i vy. A nebojte se, nepotřebujete si k jeho přípravě kupovat žádné formy na pečení ani jiné kuchyňské pomůcky. Vše hravě zvládnete s pomocí obyčejného kuchyňského nože. A to je na tomto dortu podle mě jedna z největších výhod!

Dort, který není klasickým dortem

Number Cake se velmi často připravuje z křehkého těsta, my si ho ale spolu upečeme z těsta lineckého.

Tím, že se nepřipravuje ze třeného těsta litého do formy, bývá často snazší variantou pro ty, kdo si na klasické dorty z nějakého důvodu netroufají.

A víte, co mě na tomto dortu baví úplně nejvíc? Jeho variabilita. Můžete si ho ozdobit úplně jakkoli. Navíc nemusíte připravovat pouze čísla, ale klidně i písmena nebo různé jiné tvary. A stačí vám k tomu tiskárna a obyčejný kuchyňský nůž. Většinou dort připravuji dvoupatrový, ale když chci udělat ještě velkolepější kousek, udělám patra tři.

Kde hledám šablony?

Pokud máte potíž s vytvořením šablony a nechcete ji kreslit jen tak od ruky, vyhledejte si na internetu „Number Cake template“.  Spoustu šablon najdete například i na Pinterestu.

Moje nejoblíbenější způsoby zdobení

Možností, čím vším můžete dort ozdobit, je opravdu spousta. Já vám sem dám několik tipů, aby pro vás vymýšlení bylo o něco jednodušší.

  • čerstvé ovoce – jahody, maliny, borůvky, physalis…
  • makronky
  • sněhové pusinky
  • jedlé květy
  • oříšky – pistácie, lískové ořechy, pekanové ořechy (klidně i opražené nebo karamelizované)
  • čokoláda, čokoládové hobliny
  • čokoládové tyčinky nebo jiné dezerty – Ferrero Rocher, Raffaello, Kinder Bueno
  • lyofilizované ovoce

Ke zdobení patří i krém. Nemusíte připravovat pouze světlý, skvěle bude vypadat i kakaový krém nebo krém lehce obarvený potravinářskou barvou, např. pudrově růžový. Při barvení potravinářskými barvami mějte opravdu lehkou ruku, protože na hezké pastelové odstíny stačí doslova kapička. Barvit ale můžete i přírodními barvami nebo ovocem.

Co všechno budete potřebovat?

  • pečicí papír
  • kuchyňský nůž
  • tiskárnu, papír a nůžky
  • tácek nebo talíř obdélníkového tvaru
  • zdobicí sáček

Recept na dvoupatrovou číslici o velikosti asi 24 cm

Součástí přípravy bude těsto na korpus, krém a zdobení. Dort nejlépe chutná, když se trošku uleží a korpus díky krému trošku zvlhne, takže se bude lépe krájet a bude vláčnější.

Na korpus:

  • 210 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • semínka z ½ vanilkového lusku nebo několik kapek vanilkového extrakt

Na krém:

  • 150 g mascarpone
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1–1 a ½ lžíce moučkového cukru

Na ozdobení:

  • čerstvé jahody
  • physalis
  • najemno nasekané pistácie

Postup:

  1. Nejdříve si připravte šablonu čísla. Namalujte si ji nebo ji vytiskněte na papír či čtvrtku.
  2. Z hladké mouky, másla, moučkového cukru, žloutku a semínek vanilkového lusku vypracujte těsto. Já někdy používám i robota s nástavcem typu „K“ a těsto se mi vypracuje velmi dobře. Pokud ho ale nemáte, vypracujte těsto ručně na vále nebo pracovní desce. Pak ho zabalte do potravinové fólie a nechte ho odpočinout v lednici (nejlépe do druhého dne).
  3. Troubu si rozehřejte na 170 stupňů. Hotové těsto si rozpulte a na pečicím papíře vyválejte do tvaru obdélníku (mělo by mít cca 4–5 mm).
  4. Poté na těsto položte šablonu čísla a vyřízněte ho pomocí nože. Přebytečné těsto odložte. Vykrojenou číslici si na pečicím papíře přeneste na plech. To samé opakujte s druhou půlkou těsta.
  5. Korpusy pečte cca 10–13 minut (záleží na troubě). Sledujte, kdy vám okraje začnou zlátnout.
  6. Upečené korpusy nechte vychladnout a mezitím si připravte krém. Do mísy dejte mascarpone a moučkový cukr. Pomocí šlehací metly nebo ručního mixéru mascarpone s cukrem vyšlehejte. Poté začněte přilévat smetanu ke šlehání a šlehejte tak dlouho, dokud krém hezky nezhoustne.
  7. Hotovým krémem naplňte zdobicí sáček. Pokud máte doma klasickou kulatou kovovou zdobičku, použijte klidně tu, ale jde to i jen pomocí zdobicího sáčku bez špičky.
  8. Když máte celý krém v sáčku, ustřihněte mu špičku (o takové velikosti, jak velké chcete dělat „bobečky“ na dortu).
  9. Položte si opatrně na tácek nebo talířek spodní korpus (nejlepší je ho přenášet pomocí špachtlí). Musíte při tom být opatrní, těsto je křehké. Na spodní korpus naneste krém.
  10. Spodní část přiklopte opatrně druhým korpusem.
  11. Na horní část korpusu opět nanesete krém.
  12. Nakonec dort posypte nasekanými pistáciemi a ozdobte čerstvými jahodami a physalis.

Jak to ještě vyšperkovat?


Vnitřní část korpusů můžete také potřít navíc marmeládou, dulce de leche, čokoládu nebo třeba pokapat rumem či Amaretem, když dort zrovna nepečete dětem.

Zbylo vám těsto a krém? Není nic jednoduššího než vzít vykrajovátka a ze zbylého těsta připravit linecké, které můžete klidně ozdobit zbylým krémem. Pak ho můžete podávat jen tak nebo využít jako další součást zdobení na dort.

Vše na vaření a pečení

Vše na vaření a pečení

Na Tchibo.cz najdete vše, co se vám bude hodit v kuchyni.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články