„Československý stát prohlášen,“ psaly 29. října 1918 Lidové noviny na titulní stránce. Mnohaletý sen Čechů a Slováků se splnil a Československo získalo samostatnost, poprvé ve své historii. Lidé se radovali, hrdě se hlásili ke svému češství, oslavovali vznik suverénního státu.
Jako státní svátek byl 28. říjen vyhlášen následujícího roku, protektorátní správa jej zrušila. Oslava české státnosti se měnila dle státního zřízení, komunisté tento den pojmenovali Den znárodnění, ale v roce 1988 jej změnili na Den vzniku samostatného Československého státu. Až zákon z roku 2000 z něj učinil státní svátek a den pracovního klidu. Na rozdíl od jiných národů se v Česku národní hrdost, úcta k tradici a vlastní historii a češství moc nenosí, přitom znát svůj původ a dějiny je důležitým krokem k vytváření budoucnosti. A dodržování zvyků je příjemným sepjetím s předky.
Slavíte 28. října? Vnímáte ho jako významný den nebo příjemné volno z práce? Vysvětlete svým dětem, proč je tento den tak důležitý a co se před 98 lety stalo. Svačina s prvorepublikovým dezertem je k tomu ideální příležitostí.
Čokoládové dortíčky
Příprava: 1 hodina
Pečení: 15 až 20 minut
Suroviny
Těsto
60 g másla
6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
120 g krupicového cukru
špetka semínek z vanilkového lusku
najemno nastrouhaná kůra z 1 citronu
60 g strouhané čokolády
60 g neloupaných mletých mandlí
80 g hrubé mouky
Náplň
125 g másla
moučkový cukr podle chuti
semínka z 1 vanilkového lusku
50 ml studené černé kávy
100 g pikantní zavařeniny (višňová, třešňová)
Poleva
50 g másla
100 g krupicového cukru
1 lžička vody
60 g kakaa holandského typu
Kuličky
1 lžíce tuzemáku (rumu) nebo dle potřeby
30 g strouhané čokolády
Postup
Máslo utřeme do nadýchané pěny. Přidáme žloutky, cukr, semínka vanilky a citronovou kůru a vše třeme zhruba 20 minut. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Troubu předehřejeme na 160 °C. Do máslové směsi vmícháme čokoládu a mandle a pomalu zapracujeme střídavě mouku a sníh. Těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem, vrstva by měla být vysoká nanejvýš 2 cm. Pečeme 15–20 minut, až těsto zpevní. Necháme vychladnout.
Na náplň prošleháme máslo s moučkovým cukrem do pěny a zašleháme semínka z vanilkového lusku a kávu, až vznikne hladký krém. Na polevu rozehřejeme máslo a vmícháme cukr, vodu a kakao, až se dokonale spojí.
Z korpusu vykrajujeme kulatým vykrajovátkem placičky. Zbylý korpus rozdrobíme a promícháme s rumem a čokoládou na kompaktní hmotu, z které tvarujeme v dlaních kuličky. Polovinu oválků potřeme zavařeninou a máslovým krémem, přiklopíme zbylými těstem bez náplně, polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme kuličkami.
Výtečný mandlový dort
Příprava: 20 minut
Pečení: 20 až 25 minut
Suroviny
Těsto
200 g hladké mouky
200 g másla
200 g moučkového cukru
9 žloutků z natvrdo vařených vajec
120 g mletých mandlí
najemno nastrouhaná kůra z 1 citronu
máslo na vymazání formy
mouka na vysypání formy a pomoučení
Náplň
250 ml smetany ke šlehání (33%)
140 g mletých mandlí
100 g moučkového cukru
50 g nasekaných mandlí
Postup
Troubu předehřejeme na 180 °C. Dortovou formu důkladně vymažeme máslem a vysypeme moukou. Prosátou mouku, máslo, cukr, žloutky, mandle a citronovou kůru vypracujeme v tvárné těsto. Rozválíme ho na pomoučeném válu na plát silný zhruba 1 cm, pomocí válečku ho přemístíme do připravené formy a prsty vymačkáme zvýšený okraj.
Pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 až 25 minut, až těsto zezlátne. Vyjmeme a necháme zchladnout.
Na náplň ušleháme smetanu dotuha. Mleté mandle promícháme s cukrem a přidáme šlehačku. Náplň rozetřeme na předpečený korpus a ozdobíme nasekanými mandlemi.
TIP: Těsto můžeme udělat i levnější: 280 g hladké mouky, 140 g másla, 5 prolisovaných žloutků z natvrdo uvařených vajec jemně třeme s 20 g mletých mandlí, 1 syrovým žloutkem, 1 hrstí moučkového cukru a strouhanou kůrou z ½ chemicky neošetřeného citronu. Vláčné těsto rozválíme a upečeme podle receptu.
Více receptů z období první republiky najdete v knize Sladká první republika nebo na facebookové stránce Retrovaření.