Právě čtete

5 silvestrovských her pro dospělé, ke kterým nic nepotřebujete

58728  
Sdílet: 

5 silvestrovských her pro dospělé, ke kterým nic nepotřebujete

Stoly plné dobrého jídla a pití, v pozadí příjemná hudba a k tomu debata o životě, dětech, práci, aktuální situaci doma i ve světě, o politice… Pak o půlnoci přípitek, uklidit ze stolu a hajdy spát. Co takhle zkusit něco jiného?

30. 12. 2019 4 min. čtení Alena Dúbravčíková
5 silvestrovských her pro dospělé, ke kterým nic nepotřebujete

Hráli jste už na oslavě nebo rodinném setkání hry? Pokud ještě náhodou ne, letošní silvestr je ten správný čas to zkusit. :-) Možná vám to bude na první pohled připadat dětinské nebo trapné, ale jak se říká – nezkusíš, nevíš.

V naší skupince jsme odjakživa milovali společenské hry a nejen na silvestra jsme všude nosili Osadníky z Katanu, Activity, Backgammon, Twister. Pak přišly děti a my začali vymýšlet dětské hry (až jsem z nich udělala sbírku na svém webu izipizi.sk).

Letos budeme nový rok vítat na chalupě s přáteli a už teď se těším, jak si některé hry, které jsem pro vás v tomto článku připravila, zahrajeme! Umím si představit, že některé z nich si zahrajeme i s dětmi, jiné si necháme na později, až děti usnou… :-)

Obálkový tanec

Hra, která vás zvedne z gauče a výborně se u ní pobavíte. Můžete ji hrát v párech nebo single.

Nepotřebujete k ní nic zvláštního. Stačí veselá hudba, jedna obálka a pár lístečků, na které si napíšete různé úkoly. Ty si můžete vymyslet jakékoli, ať už věci, co máte splnit, nebo třeba otázky na tělo.

Obálkový tanec

Samotná hra probíhá tak, že páry nebo jednotlivci tančí a během toho si podávají z ruky do ruky obálku s úkoly. Jakmile se hudba vypne, ten, komu zrovna zůstala v ruce, si z obálky vylosuje jeden papírek, který musí splnit nebo zodpovědět. Kdo v tomto kole získal Černého Petra v podobě obálky, ten v dalším kole vypíná hudbu.

Tipy na úkoly/otázky:

  • Řekni svůj netrapnější zážitek v práci/lásce/rodině
  • Přiznej nějakou svoji chybu nebo slabost
  • Olízni si loket
  • Dej pusu člověku po své pravé ruce
  • Dej si panáka

Hádej, kdo jsem?

Tato hra je myslím celkem známá, a pokud můžu říct za sebe, tak i dost zábavná. Připravte si lístečky s napsanými jmény osobností (herci, zpěváci, politici), povolání nebo třeba společných známých. Lístečky můžete postupně dopisovat během hry a tím si ji prodlužovat.

Každý si vylosuje lísteček a samozřejmě se na něj nesmí podívat, ale umístí si ho na čelo nebo ho ukáže spoluhráčům. Následně se od nich snaží zjistit, kdo je, ale pouze otázkami, na které se dá odpovědět ANO/NE.

Hádej, kdo jsem?

Můžete hádat do chvíle, než hráč uhodne, nebo si můžete dát časový limit nebo omezený počet otázek. Neuhádnutí pak můžete „potrestat“ nějakým vtipným úkolem.

Pantomima

Je to párty klasika, při které se s dobrou skupinou určitě hodně nasmějete. A rozhodně na ni nepotřebujete nic připravovat.

Pokud jste náhodou ještě pantomimu nehráli, seznámím vás: na začátku se rozdělíte do dvou týmů. Vyberete jednoho člena ze své skupiny, který bude „mim“ a jehož úkolem je zahrát to, co mu tajně určí členové druhého týmu, a vaše parta to musí uhodnout v časovém limitu. Takto se postupně vystřídají všichni členové obou týmů.

Pantomima

Vyhrává ten tým, který nasbírá víc bodů (uhádnutých předváděček).

Co budete hádat?

Můžete zvolit třeba názvy filmů nebo pořekadla:

  • Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá (přísloví)
  • Lucie noci upije (pranostika)
  • Vrána k vráně sedá, rovný rovného si hledá (přísloví)
  • Musíme si pomáhat (film)
  • S čerty nejsou žerty (film)
  • S tebou mě baví svět (film)
  • Bob a Bobek (večerníček)

Nikdy jsem… (možná znáte jako Já nikdy)

Tato hra bude tak zábavná, jak si ji uděláte. A upřímně, je trochu zajímavější, když už je zábava pokročilejší. Dozvíte se na sebe navzájem opravdu zajímavé věci.

Hraje se tak, že jeden z kolektivu začne větu na téma „Nikdy jsem neměl/nedělal/neviděl/nezažil…“ Postupuje se po směru hodinových ručiček, a kdo je na tom stejně jako vypravěč, odpoví „Já nikdy.“ Ten, kdo toto pravdivě říct nemůže, splní úkol (ten už je na fantazii společnosti).

Nikdy jsem…

Například: ve skupině šesti lidí vypravěč začne: „Ještě nikdy jsem nebyl u moře.“ Dva z hráčů také nikdy nebyli u moře, takže odpovídají „Já nikdy“. Ostatní tři postupně plní svůj úkol. Otázky samozřejmě můžete volit zajímavé a osobní. Ale pozor! Odpovědi i tvrzení vypravěče musí být vždycky pravdivé! :-)

Bingo

Společenská hra pro děti i dospělé je Bingo. Jednoduchá hra zaměřená na pozornost.

Na Bingo potřebujete hrací karty, které pro vás ale mám připravené ke stažení kousek níže.

Bingo
  1. Nejprve rozstříhejte základní kartu, na které jsou zobrazená všechna políčka z hracích karet.
  2. Nastříhané obrázky otočte prázdnou stranou nahoru nebo hoďte do klobouku (čepice).
  3. Hráči si naslepo vyberou jednu z hracích karet a určí si toho, kdo bude losovat obrázky.
  4. Hráči na svých kartách postupně vyškrtávají vytažená čísla nebo symboly (podle typu karet).
  5. Ten, komu se jako prvnímu povede vyškrtat jednu řadu, sloupec či diagonálu, vyhrává. Buď odměnu, nebo úkol podle domluvy.

Stáhněte si hrací karty

Hrací karty pro silvestrovské Bingo Tchibo si můžete stáhnout tady:

Specialitou je Tchibo žolík, který se nelosuje, ale na hrací kartě automaticky znamená vyškrtnuté políčko v řádku, sloupci nebo diagonále. (Každá hrací karta má aspoň jednoho žolíka).

Her, které bych mohla doporučit (nejen) na silvestra, je spousta. Kromě těch výše uvedených určitě znáte staré párty klasiky, jako je Flaška, Pravda nebo lež či Slovní fotbal. :-)

A co připravíte za pohoštění? Vyzkoušejte silvestrovské menu s drinky v želé kostkách, domácími krekry a plněnými bagely nebo jednoduché domácí tyčinky s vůní Itálie.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články