Svátky se blíží, cukroví nikoho nemine, tak můžete udělat takovou malou rozcvičku. Domácí dvoubarevné sušenky jako takové budete mít hotové rychle. Těsto se dělá pomalu samo a peče se jen 15 minut. Kreativní proces přijde v okamžiku, kdy se budete muset rozhodnout, zda je budete zdobit a také jak. Můžete použít hořkou a bílou čokoládu a jen do nich sušenky namočit. Chuťově to bude naprosto perfektní a není to tolik pracné.
Pokud máte rádi výzvy, pořiďte si dortové polevy obou barev a připravte se na mistrovské zdobení ve svátečním stylu. Je to sice o něco delší, než namáčení v čokoládě, ale výsledek stojí za to.
Na těsto budete potřebovat:
300 g hladké mouky
200 g másla
120 g cukru
2 žloutky
pár kapek vanilkového extraktu
1 lžička prášku do pečiva
1 špetka soli
2 až 3 lžíce kakaa
Na ozdobu budete potřebovat:
1 balení tmavé dortové polevy
1 balení světlé dortové polevy
anebo
100 g hořké čokolády
100 g bílé čokolády
trocha mléka
Postup:
Vezměte si hlubší mísu, vyšlehejte máslo o pokojové teplotě s cukrem. Přidejte žloutky a vanilkový extrakt a znova chvíli šlehejte, aby se ingredience hezky spojily.
V druhé míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a solí. Poté přidejte sypkou směs do mísy s máslem a žloutky, opatrně zamíchejte. Pomocí mixéru mixujte asi 3 až 4 minuty při nejnižších otáčkách. Těsto poté vypracujte ručně. Nesmí se rozsypávat.
Odeberte půlku těsta do jiné mísy. Přidejte do ní kakao a pořádně promíchejte, dokud těsto nebude rovnoměrně hnědé. Mezitím si předehřejte troubu na 180°C a připravte plech potažený pečícím papírem. Těsto rozválejte natenko a pomocí vykrajovátka vykrojte požadovaný tvar. Sušenky poté pokládejte na plech a nechte mezi nimi tak 1 cm místo. Pečte cca 15 minut, než budou ty světlé mít něžně zlatou barvu.
Zdobení:
Rozpusťte čokoládu s trochou mléka na páře. Poté namáčejte světlé sušenky do tmavé čokolády a tmavé sušenky do světlé čokolády. Je to rychlé a hezké.
Pokud se rozhodnete pustit do zdobení pomocí formiček, nejlépe se na to hodí už hotová dortová poleva, jelikož zaručeně ztuhne a zůstane vcelku. Připravte si tak obě barvy dortové polevy a zalejte tím formičky. Polevu, která zbyde, ponechte stranou, ještě se bude hodit. Až „čokoládičky“ ztuhnou, začněte s jejich aplikací na sušenky. Připravte si zbytek polevy, naneste vždy pár kapek na sušenku a poté přiložte připravené „čokoládičky“. Nechte ztuhnout na rovném povrchu.
Víkendové domácí polomáčenky máte hotové. Přejeme dobrou chuť a líné odpoledne! :)