Právě čtete

Dětské dvouchodové menu

6286  
Sdílet: 

Dětské dvouchodové menu

Úkol zněl jasně, vymyslete si hlavní jídlo a dezert. Recept na muffiny si Violi namalovala, a ten na řízky prý vůbec nepotřebuje, protože je to jednoduché. Tak vidíte, pusťte se do toho také nebo ideálně přenechte pozice dětem a vy se stáhněte do ústraní.

11. 5. 2016 4 min. čtení Gabriela Bartošovská
Dětské dvouchodové menu

„Mami, já mám nápad. Uděláme řízky! Hodně řízků!“ Myslím, že můj pohoršený a zděšený výraz zároveň mluvil za vše. „Dobrá, tak ne ty od babičky, ale ty z trouby.“ (Rozumějte – řízky od babičky jsou klasika trojobal a hodit do pořádné dávky sádla). „A k tomu muffiny. Čokoládový!“ Tak, menu by bylo jasné.

Občas si říkám, že to nebude trvat dlouho a můžu vaření a blogování zabalit. Moje Violi to evidentně ráda převezme za mě a Jiřík ji bude dělat dvorního míchače těsta. Jestli je ten kluk v něčem fakt dobrej, pak je to míchání těsta.

rizky1

PEČENÉ ŘÍZEČKY

Suroviny:
400 g krůtích prs
150 g pomletých kukuřičných lupínků
sůl
olivový olej

Příloha:
kukuřice
salátová okurka
3 rajčata / cherry rajčátka
jiná libovolná zelenina

rizky3

Postup:
Ideální je nanosit dětem přesné množství všech potřebných surovin. Maso nakrájet na menší kousky. Děti nahnat do koupelny, umýt si ruce a vzhůru na přípravu. Troubu předehřejeme na 180 °C.

Maso lehce osolíme a namočíme každý kousek v jogurtu. V další misce obalíme v namletých kukuřičných lupíncích a skládáme na pečící formu nebo pekáč. Lehce zakapeme každý kousek olivovým olejem a dáme péct do trouby. Péct se budou zhruba 20–30 minut dle velikosti kousků, které nakrájíme. Během pečení uvaříme kukuřici (ideální je si ji rovnou nakrájet na menší kousky) a nakrájíme ostatní zeleninu.

Toto množství vystačí pro dvě hladové děti a dva hladové dospělé.

Postřehy a komentáře během vaření
Violi: „Mám si obléknout ty růžové šaty nebo ty s mašličkou? Nebo něco jiného? Uděláš mi culík? Potřebuji culík.“
„Jiříku, já chci namáčet! Mami, řekni Jiříkovi, že já budu namáčet.“
„Jirko, ty nestíháš. Ách jo.“
„Kolik už máš fotek? Ukaž mi je, prosíííím.“

rizky7

Moje maličkost: Pokud vaše děti milují kukuřičné lupínky, připravte si jich raději více. Než jsem přichystala maso, byla půlka misky pryč.

Jiřík: „Mám hlad!“
(Denně tuhle větu slyším asi 186 krát. Když spí déle než do 6, tak jen 184 krát. Mám dojem, že by se podle něj dalo napsat volné pokračování Otesánka. Přitom je jako vyžle.)

A co je na přípravě řízečků bavilo nejvíce? Jednoznačně namáčení masa do jogurtu a obalování v lupíncích. Tohle musí bavit každé dítě. :-)

muffiny1

ČOKOLÁDOVÉ MUFFINY ZDOBENÉ KRÉMEM

Suroviny na muffiny:
300 g špaldové mouky hladce mleté
2 kávové lžičky kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
1 vejce
4 polévkové lžíce medu
4 polévkové lžíce kokosového oleje
300 ml mléka
½ tabulky bílé čokolády
½ tabulky tmavé čokolády

Na krém:
150 g tvarohu
3 lžíce cukru moučka
1/4 kelímku smetany ke šlehání
1/2 tabulky bílé čokolády
1/2 vanilkového lusku

muffiny2

Postup:
Předehřejeme troubu na 180 °C. Košíčky na muffiny dáme do formy nebo použijeme silikonovou formu. Med a kokosový olej rozpustíme. Ve větší míse smícháme mléko, med, olej a vejce. Přisypeme mouku a prášek do pečiva. Promícháme. Nalámeme na malé kousky čokolády a opět promícháme vařečkou. Lžící nandáváme těsto do připravených košíčků. Dáme péct na 20 minut a po vytažení z trouby necháme vychladit.

Uvedené množství vystačí na 12 muffinů. Pokud nejste zvyklí na celozrnné těsto, vyzkoušejte nejdříve poměr 50 : 50 celozrnná mouka : polohrubá mouka.

Během toho, co chladnou muffiny, vyšleháme dětem krém. Bílou čokoládu necháme lehce rozpustit ve vodní lázni. Tvaroh prošleháme mixérem s cukrem. Přidáme čokoládu, dřeň z půlky vanilkového lusku a smetanu. Šleháme na nejvyšší otáčky, aby nám vznikl hustý krém. Naplníme do zdobítek a zdobení necháme už na dětech. I když esteticky nebudou muffiny dokonalé, radost z toho, že je připraví samy děti je určitě větší.

muffiny7

Postřehy a komentáře
Violi večer před pečením: „Mami, ráno mi musíš připomenout připravit si ten recept.“
Violi asi 10 vteřin po probuzení: „Mami, jdeme už píct?“
Violi asi minutu po probuzení: „A teď?“
Jiřík: „Mám hlad.“

U přípravy muffinů vedlo u Jiříka míchání těsta. Děti si rády kuchtí i jen jako třeba ve venkovní kuchyňce, ale když mají možnost míchat skutečné těsto, tak je to naprosto nejvíc! Violka si užila zase zdobení. Pekelně se soustředila a těšila se, jaký bude výsledek.

Během tohoto vaření a pečení se nezranilo žádné dítě, matka nepřišla o další nervy a nebyl rozbitý jediný kousek nádobí. Kuřecí řízečky zmizely během 12 minut. Na servírovací míse zbyl 1 kousek okurky a 1 rajče. Během pečení muffinů a jejich následného chlazení se děti zeptaly osmkrát, jestli už jsou ty muffiny hotové a můžou si vzít. Jednou se zeptala babička.

rizky11

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články