Právě čtete

Tři recepty na domácí pleťové masky. U víkendového relaxu nesmí chybět

9779  
Sdílet: 

Tři recepty na domácí pleťové masky. U víkendového relaxu nesmí chybět

Někdo tvrdí, že potraviny by měly zůstat potravinami. Ani já nejsem zastáncem toho, že bychom si měli na obličej namazat vše, co nám přijde pod ruku, ale některé suroviny působí na pleť opravdu blahodárně. A proto mám několik oblíbených ingrediencí, které pravidelně využívám do domácích pleťových masek.

10. 2. 2021 3 min. čtení Marta Grzegorzak
Tři recepty na domácí pleťové masky. U víkendového relaxu nesmí chybět

Přes týden jsem v jednom kole, a tak si ráda vyhrazuji víkendy jako čas jenom pro sebe. Pečuji o sebe, odpočívám a dovolím si i trochu se rozšoupnout. Taková přehnaně dlouhá doba na gauči u televize s mým oblíbeným seriálem, přeslazenou čokoládou a obličejovou maskou k tomu… to je pro mě občas snad lepší než víkend v lázních. Jenže – pravidelně si masku na tohle „nedělní spa“ zapomínám koupit, a proto jsem se naučila míchat si vlastní pleťové masky doma. Jen ze surovin, které najdu v lednici.

O několik receptů se s vámi podělím – stačí pár minut a vaše soukromé lázně budou připraveny! Je jedno, jestli počkáte na líný víkend, stejně jako já, nebo se do toho pustíte rovnou. Příprava masky zabere jen pár minut.

Jogurtová pleťová maska

Bílý jogurt je skvělý pro zklidnění a osvěžení pokožky. Ne náhodou ho i moje babička používá jako lék na všechny možné kožní problémy!

Jogurt ráda využívám jako základ pro některé opravdu jednoduché, ale zároveň účinné masky. Nejjednodušší je nanést ho na vyčištěnou pleť jen tak – úplně samotný jako masku, ale pro ještě příjemnější relax doporučuji jít o krok dále. Obohaťte jogurt o několik dalších ingrediencí.

  1. Zalijte lžíci sušeného heřmánku lžící vroucí vody.
  2. Vzniklou směs vmíchejte do lžíce jogurtu.
  3. Masku naneste na místo, o které chcete pečovat. Po 15–20 minutách ji opláchněte vodou.

Heřmánkovo-jogurtová maska je perfektní pro zklidnění jakéhokoli zarudnutí a podráždění kůže. Dobře funguje po opalování, když se vám pokožka loupe, hodí se na hojení po méně invazivních ošetřeních (např. mikrodermabrazi) a také je vhodná pro citlivou pokožku. Heřmánek můžete nahradit čerstvou nasekanou petrželkou, která pomáhá pokožku zpevnit a má zároveň rozjasňující a hydratační vlastnosti.

Pleťové masky na bázi medu

Med je senzační přírodní prostředek pro hydrataci. Babička mě naučila, že nanést si na noc vrstvu medu na rty kolikrát funguje mnohem lépe než většina balzámů z drogerie.

Stejně jako na rty má med podobný účinek i na pokožku například na obličeji. Nebojte se aplikovat na něj tenkou vrstvu medu a poté ho za 15 až 20 minut opláchnout vodou. Stejně jako u jogurtové masky i tady mám nějaký ten tip navíc, jak si to můžete ještě vylepšit.

Lžička medu smíchaná se lžičkou gelu z aloe vera (nejlépe přímo z listu, ale kupovaná také funguje) je doslova hydratační bomba, kterou ráda používám před líčením. Tímto způsobem oživená pleť podle mě vypadá pod make-upem perfektně!

Pokud vás trápí suchá pokožka, pravděpodobně si zamilujete kombinaci čajové lžičky medu s několika kapkami vašeho oblíbeného přírodního oleje. Já používám různé druhy olejů, nejčastěji olivový, hroznový, mandlový nebo arganový. Masku opět nechávám působit 15–20 minut. Z obličeje ji smývám nejraději čistou vodou, protože pak mi na pokožce zůstane tenká vrstva oleje, což je mi příjemné, ale když si budete chtít obličej omýt důkladně, klidně můžete použít čisticí gel.

Kurkumová maska

Tuhle masku MUSÍTE zkusit! Podle mě svými vlastnostmi strčí do kapsy všechny ostatní domácí pleťové masky, které znám.

Kurkuma má silné protizánětlivé a rozjasňující vlastnosti, což z ní podle mě činí ideální přísadu pro aknózní pleť. Také se hodí pro ty z vás, kdo válčíte s pigmentem.

Při pravidelném používání tato maska viditelně rozjasní vaši pleť. Mám to vyzkoušeno. Kurkumu můžete smíchat s vodou nebo medem, ale moje oblíbená kombinace je jedna polévková lžíce sušené kurkumy na jednu polévkovou lžíci bílého jogurtu.

Masku nanáším na 15 až 20 minut, ale pozor – opravdu včas ji opláchněte vodou a poté navíc omyjte obličej čisticím gelem. Jinak by pokožka chytla mírně oranžový nádech, kterému se, předpokládám, raději budete chtít vyhnout. Už po prvním použití jsem zaznamenala opravdu pozitivní účinek na zánět, který začal mizet, a po několika použitích začalo přicházet i zesvětlení stávajícího zabarvení pleti. Aby byl účinek viditelný, mám vyzkoušeno, že je nejlepší použít masku asi dvakrát týdně.

Tak hurá do toho. Oblečte si něco pohodlného, zapněte svůj oblíbený film nebo seriál a užijte si příjemný odpočinek a zkrášlovací chvilku pro sebe.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články