Obsah BBQ omáčky není nikde přesně daný a výsledek se vždy liší podle lokality nebo toho, kdo omáčku připravuje. Mezi základní suroviny patří rajčata, rajčatové pyré nebo protlak, cibule, česnek, ocet, cukr na doslazení a také spousta koření.
Právě v koření ráda experimentuji. Základ by měla tvořit hořčice, sůl, pepř a pálivé chilli papričky, ale nic nezkazíte ani skořicí, zázvorem, badyánem nebo jiným druhem octa a sladidla. Místo cukru někdy volím náš oblíbený javorový sirup nebo melasu a kyselost hravě zastoupí i limetka. Pro zpestření můžete přidat například worcestrovou nebo sójovou omáčku a vůbec všechny možné přísady, se kterými rádi grilujete.
Chutě by měly být vyvážené a žádná ze surovin by neměla převažovat. Výsledná chuť by měla být sladká, lehce kyselá a pálivá s výraznějším dozvukem po koření. Po tom také krásně voní. Pro omáčku je charakteristická červená barva.
Recept na domácí BBQ omáčku
Na této omáčce se mi nejvíc líbí, že jde připravit v různých obměnách. Moje oblíbené jsou tyto dvě verze. Jedna je hodně rajčatová a pálivější, druhá je sladší a víc do oranžova – se zázvorem, skořicí a žlutými paprikami.
Suroviny k přípravě pálivější barbecue omáčky:
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1–2 červené chilli papričky
- 2 lžíce oleje
- 150 g nakrájených rajčat
- 2 nakrájené červené papriky
- 1 lžička octa
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička plnotučné hořčice
- sůl podle chuti
Postup:
Cibuli nakrájejte na kostičky, česnek prolisujte. Chilli papričku rozpulte, zbavte semínek a nakrájejte najemno. V pánvi rozpalte olej a vše orestujte dozlatova. Pak přimíchejte rajčata, papriky, ocet, cukr a hořčici. Vařte 20 minut, dokud omáčka trochu nezhoustne. Nakonec ochuťte solí.
Suroviny k přípravě sladší barbecue omáčky:
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 žlutá chilli paprička
- 2cm kousek zázvoru
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 nakrájené žluté papriky
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce medu
- 1 lžička skořice
- 1 lžička plnotučné hořčice
- sůl podle chuti
Postup:
Cibuli nakrájejte na kostičky, česnek prolisujte. Chilli papričku rozpulte, zbavte semínek a nakrájejte najemno. Zázvor oloupejte a také nakrájejte. V pánvi rozpalte olej a vše orestujte dozlatova. Pak přimíchejte rajčatový protlak, papriky, ocet, med, skořici a hořčici. Vařte 20 minut, dokud omáčka trochu nezhoustne. Na závěr ochuťte solí.
Čtěte také:
Na co se BBQ omáčka hodí?
Používá se primárně na grilování masa, kterému pomůže dodat chuť i šťavnatost. Využívám ji snad pro všechny druhy mas, a to jak k tomu libovému, tak i tučnějšímu.
Barbecue omáčkou můžete marinovat nebo s její pomocí dochutit steaky, vepřová i hovězí žebírka, kuřecí, burgery či pečená masa. Hodí se ale i pro spoustu dalších receptů, třeba do omáček, které si zaslouží trochu výraznější chuť. Nebojte se ji přimíchat taky do guláše, masových ragú nebo pikantnějších polévek. Obstojí i jako základ pro dip k pečené zelenině nebo dresink k zeleninovým a luštěninovým salátům.
Jak omáčku skladuji?
Horkou omáčku naliji do ještě horkých vysterilizovaných sklenic a pak zavařím. Uchovávám ji ve spíži, kde vydrží i dlouhé měsíce. Po otevření ji dávám do lednice a nejpozději do dvou týdnů spotřebuji. A když se mi skleniček nahromadí moc, využívám je jako jedlé dárky.
Osvěžující spojení kávy a ovoce Mazagrande
Dopřejte si osvěžující mix kávy a citrusů bez přidaného cukru, sladký jen díky přirozené chuti ovoce.