Právě čtete

Recept na domácí BBQ omáčku. Hodí se na maso i do dipu k pečené zelenině

16544  
Sdílet: 

Recept na domácí BBQ omáčku. Hodí se na maso i do dipu k pečené zelenině

Mít v polici barbecue omáčku nikdy není na škodu. Využívám ji v létě na grilování a po celý rok do marinád na maso. Dá se sice koupit v obchodě, ale víte jak to je: té domácí se nic nevyrovná. Na její výrobu spotřebujete úrodu ze zahrádky nebo zásoby zeleniny v ledničce. A ještě si ji dochutíte přesně podle svých představ.

6. 9. 2021 2 min. čtení Inspired Kitchen
Recept na domácí BBQ omáčku. Hodí se na maso i do dipu k pečené zelenině

Obsah BBQ omáčky není nikde přesně daný a výsledek se vždy liší podle lokality nebo toho, kdo omáčku připravuje. Mezi základní suroviny patří rajčata, rajčatové pyré nebo protlak, cibule, česnek, ocet, cukr na doslazení a také spousta koření.

Právě v koření ráda experimentuji. Základ by měla tvořit hořčice, sůl, pepř a pálivé chilli papričky, ale nic nezkazíte ani skořicí, zázvorem, badyánem nebo jiným druhem octa a sladidla. Místo cukru někdy volím náš oblíbený javorový sirup nebo melasu a kyselost hravě zastoupí i limetka. Pro zpestření můžete přidat například worcestrovou nebo sójovou omáčku a vůbec všechny možné přísady, se kterými rádi grilujete.

Chutě by měly být vyvážené a žádná ze surovin by neměla převažovat. Výsledná chuť by měla být sladká, lehce kyselá a pálivá s výraznějším dozvukem po koření. Po tom také krásně voní. Pro omáčku je charakteristická červená barva.

Recept na domácí BBQ omáčku

Na této omáčce se mi nejvíc líbí, že jde připravit v různých obměnách. Moje oblíbené jsou tyto dvě verze. Jedna je hodně rajčatová a pálivější, druhá je sladší a víc do oranžova – se zázvorem, skořicí a žlutými paprikami.

Suroviny k přípravě pálivější barbecue omáčky:

  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1–2 červené chilli papričky
  • 2 lžíce oleje
  • 150 g nakrájených rajčat
  • 2 nakrájené červené papriky
  • 1 lžička octa
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl podle chuti

Postup:

Cibuli nakrájejte na kostičky, česnek prolisujte. Chilli papričku rozpulte, zbavte semínek a nakrájejte najemno. V pánvi rozpalte olej a vše orestujte dozlatova. Pak přimíchejte rajčata, papriky, ocet, cukr a hořčici. Vařte 20 minut, dokud omáčka trochu nezhoustne. Nakonec ochuťte solí.

Suroviny k přípravě sladší barbecue omáčky:

  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 žlutá chilli paprička
  • 2cm kousek zázvoru
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 nakrájené žluté papriky
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl podle chuti

Postup:

Cibuli nakrájejte na kostičky, česnek prolisujte. Chilli papričku rozpulte, zbavte semínek a nakrájejte najemno. Zázvor oloupejte a také nakrájejte. V pánvi rozpalte olej a vše orestujte dozlatova. Pak přimíchejte rajčatový protlak, papriky, ocet, med, skořici a hořčici. Vařte 20 minut, dokud omáčka trochu nezhoustne. Na závěr ochuťte solí.

Na co se BBQ omáčka hodí?

Používá se primárně na grilování masa, kterému pomůže dodat chuť i šťavnatost. Využívám ji snad pro všechny druhy mas, a to jak k tomu libovému, tak i tučnějšímu.

Barbecue omáčkou můžete marinovat nebo s její pomocí dochutit steaky, vepřová i hovězí žebírka, kuřecí, burgery či pečená masa. Hodí se ale i pro spoustu dalších receptů, třeba do omáček, které si zaslouží trochu výraznější chuť. Nebojte se ji přimíchat taky do guláše, masových ragú nebo pikantnějších polévek. Obstojí i jako základ pro dip k pečené zelenině nebo dresink k zeleninovým a luštěninovým salátům.

Jak omáčku skladuji?

Horkou omáčku naliji do ještě horkých vysterilizovaných sklenic a pak zavařím. Uchovávám ji ve spíži, kde vydrží i dlouhé měsíce. Po otevření ji dávám do lednice a nejpozději do dvou týdnů spotřebuji. A když se mi skleniček nahromadí moc, využívám je jako jedlé dárky.

Osvěžující spojení kávy a ovoce Mazagrande

Osvěžující spojení kávy a ovoce Mazagrande

Dopřejte si osvěžující mix kávy a citrusů bez přidaného cukru, sladký jen díky přirozené chuti ovoce.

Chci ochutnat
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články