Právě čtete

Denimová košile není jenom pro kovboje. Jak ji nosit i ve městě?

4753  
Sdílet: 

Denimová košile není jenom pro kovboje. Jak ji nosit i ve městě?

V neformálním stylu nic nepřekoná klasický denim. Pohodlná a odolná látka je stylová – a to nemluvím jen o oblíbených džínech a džínových bundách. Denimové košile poskytují stejnou estetiku, nabízejí moderní a bezstarostný vzhled. Hodí se tedy hlavně na volnočasové outfity. Pokud jste ještě nepřidali tuto klasickou košili do svého šatníku, je nejvyšší čas to udělat. Jak ji nosit?

11. 9. 2019 4 min. čtení Baba Slováková
Denimová košile není jenom pro kovboje. Jak ji nosit i ve městě?

Denimová košile byla původně ryze pánským kouskem, oděvem kovbojů z amerických prérií. Dodnes se většinou šije s původními westernovými prvky, jako je třeba výrazné prošívání, kapsy s klopami nebo patentky. Podobně jako džínová bunda ale nemusí být jenom součástí country stylu, trend kombinování stylů nabízí nekonečné možnosti jejího využití a já vám ukážu některé z nich.

Názvy outfitů jsou jen orientační, vždy jde totiž o mix stylů. Moje outfity berte spíš jako inspiraci a vezměte si z nich to, co se vám líbí. :-)

Folklor

Jestli jste podlehli trendu vyšívaných blůzek a nadýchaných sukní a máte z léta pár takových outfitů, využijete je určitě ještě na podzim, když přidáte vrstvu denimové košile. Tou trochu „naředíte“ folklorní vzhled. Aby outfit nevypadal moc westernově, nebo abych nevypadala jako lidová tanečnice, doplnila jsem oblečení lodičkami z hrubého semiše a kabelkou ze slámy. Oba tyto materiály se stylem hezky korespondují.

Můj tip:

  • Pokud bych si vzala kovbojské boty a koženou kabelku s třásněmi, vznikl by westernový styl. Výšivky, široké sukně nebo tartanová kostka k němu totiž někdy také patří.
  • S džínovou košilí se krásně kombinují jakékoli vyšívané blůzky, nádherně s ní vypadají i bílé s madeirskou krajkou.
  • Můžete zvolit i vyšívanou sukni s tričkem nebo folklorní šaty.
  • Pozor na proporce! K široké sukni vypadá lépe košile převázaná v pase.

Marina

Na podobném principu vrstvení s letním oblečením jsem vytvořila podzimní outfit i z typicky prázdninových motivů – proužků a potisku s kotvami. Kombinaci culottes s tričkem dostanou z pláže do městských ulic doplňky: boty na vysokém podpatku a klobouk.

Můj tip:

Outfit je ukázkou kombinování vzájemně ladících vzorů. Vyzkoušet můžete i takzvaný power clashing, což je míchání neladících vzorů, třeba květinového s kostkou nebo zvířecím potiskem. Chce to odvahu a dobré oko, v každém případě ale chaos zmírní právě džínová košile.

Riviéra

Tmavomodrá košile vypadá nádherně v kombinaci s bílými plátěnými kalhotami i samotná. S lněným sakem a typickými letními doplňky může být ještě v teplých podzimních dnech nostalgickou vzpomínkou na léto.

Můj tip:

  • Podzimní varianta tohoto outfitu bude dobře vypadat i s oblíbenými bílými teniskami.
  • Sako můžete nahradit džínovou bundou ve světlejším odstínu.

Hipster

Spojením riflové košile s takzvanými mum jeans s vysokým pasem jsem dala základ tak trochu intelektuálskému městskému stylu. Charakterizuje ho oversize bunda, boty na vysoké platformě, autorský minimalistický šperk, autorská kabelka a nápadné brýle.

Můj tip:

  • Stále se vyhýbáte kombinování více denimových kousků v jednom outfitu jako moru? Chyba! Denim od hlavy k patě je dnes oficiálně uznávaným trendem.
  • Ty odvážnější si vyberou přibližně stejně barevnou džínovinu a celek rozbijí například černou bundou.
  • Pro méně odvážné je jistotou spojení znovu moderního světlého denimu s tmavým. Vytvoří to zajímavý kontrast a zjemní vzhled.

Western

Pokud se nechystáte přímo k táboráku, můžete vytvořit stylizovaný westernový vzhled. V outfitu jsem klasický westernový klobouk se zvednutými okraji nahradila sofistikovanějším unisex kloboukem, kterému se říká fedora, a místo kovbojských bot jsem nazula kotníčkové. Protože jsem si za doplněk zvolila denimovou nákupní tašku, vzala jsem si jednoduché černé kalhoty. Opasek s nápadnou přezkou a náušnice jsou odkazem na Divoký západ.

Můj tip:

  • Stylizované městské westernové oblečení je možné doplnit například semišovou vestou nebo koženou taškou s třásněmi. Třásněmi western nešetří a jsou velmi aktuální.
  • Navrstvit můžete sako pánského střihu z vlněné látky (jednobarevné, ale i kostkované), nejstylovější ale bude pončo.
  • Do úplně jiné dimenze by tento outfit dostala motorkářská kožená bunda; v tom případě bych určitě zrušila mašličku pod krkem a pravděpodobně i klobouk, pro ležérnější vzhled.

Ve více ukázkách představuje džínová košile tzv. porušení čistoty stylu, podobně jako se používají i její sestry, džínová a kožená bunda. Citlivé narušení stylu je právě to, co dělá dnešní oblečení moderní a šik.

A co vy, jak budete nosit – anebo (dávno) nosíte – denimovou košili?

Který styl vám sedí?

Hlasovat
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články