Právě čtete

Malá kabelka nebo ledvinka?

11801  
Sdílet: 

Malá kabelka nebo ledvinka?

Minikabelečky se o slovo přihlásily už minulý rok a během této sezony svoji pozici ještě posílily. S takovou maličkou kabelkou se dá totiž kouzlit: může se nosit klasicky přes rameno, jako crossbody dokonce hned na dva způsoby, můžete ji mít zavěšenou na opasku jako ledvinku, případně bez řemínku poslouží jako šikovné psaníčko.

29. 6. 2019 4 min. čtení Baba Slováková
Malá kabelka nebo ledvinka?

Miniaturní kabelka je zkrátka hybrid. A taky velký hit tohoto léta, kterému se nedá odolat. Nosí se buď ve výrazných barvách a s divokými vzory, nebo naopak ve strohém stylu. S malými černými kabelkami pro sezonu jaro/léto 2019 vyrukovaly módní domy zvučných jmen pod heslem „back to black“, což je pravděpodobně reakce na jejich vlastní někdy až vskutku výstřední pestrobarevné modely ze sezon předcházejících.

Pro mě je „kapsička“ darem z nebes. Když mám větší tašku, neustále ze dna doluju právě ty nejpotřebnější věci: klíče, peněženku, mobil a brýle. Samozřejmě že jsou vždycky až dole!

Ukážu vám různé způsoby, jak nosím praktickou malou kabelku, a to k různým stylům oblečení a na různé příležitosti.

1. způsob: klasicky na rameni

Klasické pověšení kabelky na rameni upřednostňuji k elegantnějším outfitům, případně když mám na horním dílu výrazný prvek, který by s kabelkou nošenou křížem moc neladil.

Kombinace s volným elegantnějším vrškem, náhrdelníkem s trendy mušličkami a hlavně s botami na polovysokém pohodlném podpatku je vhodná například do práce nebo do města.

Můj tip: malé kabelky se dnes běžně kombinují s většími kabelami a látkovými nákupními taškami, přičemž ani nemusí být urputně sladěné.

2. způsob: crossbody

Kabelku přehozenou křížem přes tělo nosím nejraději. Mám obě ruce volné a nemusím si ji přidržovat, aby nesklouzla z ramene. Nejčastěji ji mám vepředu, k volnočasovému oblečení vypadá ale velmi stylově i kabelka na zádech nošená skoro jako batůžek.

Na posezení s přáteli, případně na jakoukoli akci, která ani náhodou nezavání formalitami, jsem zvolila trochu bláznivé tričko s třásněmi, které jsou toto léto rovněž in, stejně jako batika. Bohémský styl zkrátka (znovu) slaví svůj velkolepý návrat.

Můj tip: žhavým trendem je kombinace dvou vzájemně překřížených kabelek. Měly by být stejné, případně se lišit jen barvou či materiálem, aby bylo zřejmé, že jde o záměr.

3. způsob: na opasku jako ledvinka

Ledvinka je znovu na výsluní! Zbavte se představy polyesterové taštičky na šusťákové soupravě z devadesátek; dnešní ledvinky jsou docela jiné. Stylovější a rozmanitější. Taštička kolem pasu není koneckonců vynálezem z konce minulého století (který si skoro všichni pamatujeme), ale jako čistě účelový doplněk si razila cestu napříč dějinami. Nosili ji třeba američtí indiáni i bohaté viktoriánské dámy. Doplňovala oblečení bez kapes a často svým zdobením zdůrazňovala společenské postavení svého nositele. 

Jednobarevné šaty ze splývavého materiálu jsem „rozbila“ umístěním právě taštičky s opaskem. Na letní párty budu nejen trendy a šik – taky ve víru tance nemusím stále házet očkem po židličce, zda mi z ní náhodou nezmizela kabelka.

Můj tip:

  • Ledvinky se zipy, byť by byly luxusní a kožené, se v této sezoně nosí opět spíš ke sportovnímu a volnočasovému oblečení. Zipy jsou víceméně na ústupu, do popředí se dostává klasické zapínání. Taková ledvinka je o mnoho elegantnější.
  • Hitem jsou úplně miniaturní ledvinky, spíš takové peněženky na opasku, kterými můžete oživit i strohý business outfit. Kombinují se s denní kabelkou.
  • Na pásku můžete nosit i hodně maličký batůžek, když mu upravíte popruhy.
  • Pokud se pyšníte výraznými křivkami, zvolte hranatý tvar ledvinky. Chlapeckým postavám zase víc svědčí oválné tvary.
  • Ledvinka křížem přes tělo je dobrá volba i pro dámy bez štíhlého pasu.
  • Nejnovější trend velí mít na opasku více různě velkých taštiček. To už je ale skutečně módní „vyšší dívčí“ a trochu připomíná vojenskou výbavu. Pokud na něj máte odvahu, hledejte spíše hotový designérský kousek, na němž jsou ledvinky dokonale sladěné a proporčně vyvážené.

4. způsob: psaníčko

Le petit noir. Malé černé. Tento typ šatů pro společenské události i na všední den má v šatníku snad každá z nás. Jejich podstatou je jednoduchý nadčasový střih, několik zajímavých detailů, kvalitní materiál a především střízlivá délka. Jako celek fungují jako žolík v dámském šatníku. A malá černá kabelka je k nim dokonalý doplněk.

Můj tip:

  • Pro společenské události si ideálně vystačíte jen s jednou malou kabelkou. Nejčastěji je to psaníčko (nosíte v ruce), přípustné jsou i kabelky na rameno s řetízkovým nebo tenkým klasickým řemínkem.
  • Pokud nosíte malé černé přes den a malou kabelku kombinujete s denní kabelou, je dobré zdůraznit dalším doplňkem „všednější“ charakter outfitu – třeba pestrým šátkem na krku, ve vlasech či na tašce. Pokud to dovoluje střih šatů, může podobně posloužit i to, že si kabelku pověsíte křížem přes tělo, tedy jako crossbody.

Na závěr připomenu ještě jeden trend. Minikabelky se už miniaturizují natolik, až někdy připomínají droboulinké kabelečky pro panenky, nebo se nosí na krku jako šperk. Na tuto módu se jako celkem praktická žena dívám tak trochu s úsměvem. Co se do toho vejde?! Nuže… asi buď drahá rtěnka, nebo tak akorát kreditka. ;-)

Autorka má módní blog Babie letá.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články