Právě čtete

Co si vybrat do skříně klidně ještě dřív, než otěhotníte?

28713  
Sdílet: 

Co si vybrat do skříně klidně ještě dřív, než otěhotníte?

Co na sebe, když se tělo mění prakticky každý den? Co má smysl kupovat dopředu a kvalitní, a co naopak klidně můžete nechat ležet v regále obchodu?

8. 8. 2019 10 min. čtení Olga Sládková
Co si vybrat do skříně klidně ještě dřív, než otěhotníte?

Rostoucí bříško už mě donutilo odložit většinu kalhot a z půdy snést krabici s nápisem „těhotenské a na potom“. Jsou v ní uloženy všechny věci, které jsem nosila cca 4 měsíce před porodem a 5 měsíců po narození prvního dítěte – a nenašla jsem pro ně upotřebení v běžném režimu. Nečekejte však nic velkého.

Kromě tří na míru šitých kalhot s vysokým pasem v něm najdete jen pár těhotenských kousků:

Při pohledu na tu mini kupičku pořád žasnu, že jsem si vystačila s takovým málem. Pravda je však jinde. Většina oblečení, které jsem v těhotenství nosila, není primárně těhotenská. A přestože jsem v šestinedělí nějaké ty kojicí kousky musela dokoupit, můj šatník se za posledních dva a půl roku v zásadě moc neproměnil.

Co bych tedy nastávajícím maminkám rozhodně doporučila – a na co si dát pozor?

V těhotenském šatníku si vystačíte s mnoha „normálními“ kousky. Nevěříte?

Podle čeho odhadnout velikost?

Tak nějak se ví, že těhotná žena je „větší“ než ta netěhotná. Přijímáme, že v těhotenství se přibírá – protože miminko s vybavením taky něco váží. Jenže si to celé představujeme hlavně na základě fotek a filmů. Těhotná je prostě normální štíhlá žena, jen s bříškem navíc. Ne? Pakliže inspiraci hledáte u blogerek, modelek a filmových hrdinek, zklamu vás. Těhotenství je podle mě vrcholná fáze puberty. Tělo roste. Tak nějak celé. Prsa se vám zvětší klidně i o dvě čísla. Pánev se rozšiřuje. A tělo si dělá zásoby tuku, aby pak v šestinedělí mělo z čeho žít. Někdo přibere 8 kg, někdo 18 kg. Někdo v prvním trimestru vyhubne na kost, protože mu nevolnosti nedovolí najíst se – a jiné ženě diagnostikují těhotenskou cukrovku. Na někom ještě v pátém měsíci nepoznáte, jestli to je těhotenství, nebo jen vydatný oběd – a jiná má bříško už na začátku čtvrtého. To, jak moc se vaše tělo změní, je individuální. Jediným spolehlivějším vodítkem vám můžou být vlastní sestry nebo maminka.

Proto mé hlavní doporučení zní: s nákupy klidně počkejte, až to bude aktuální. Já se do předem koupených těhotenských kalhot nevešla – a těhotenské tričko a šaty nakonec vynosila až v posledním měsíci. Do té doby mi plandaly přes břicho.

Zároveň: vzhledem k tomu, že první tři měsíce bude bříško téměř neznatelné, těhotenské oblečení vynosíte prakticky jen dvě roční období. Dámy s termínem v září tak vůbec nemusí řešit zimní oblečení. Nakupovat naslepo se tak může zbytečně prodražit.

Základní kousky pro těhotné, které pořídíte v běžné konfekci

Ať už oslavujete dobré zprávy od gynekologa, překvapeně zíráte na dvě čárky nebo teprve vysazujete antikoncepci, většinu šatníku posbíráte i v běžných kolekcích. Jen je potřeba vědět, jaké střihy vám poslouží napříč celým těhotenstvím i potom (a ty můžete vesele nakupovat i na běžné nošení dřív, než otěhotníte).

Nejvíc oceníte těhotenské spodní prádlo

Začněme spodním prádlem, protože záhy po objevu dvou čárek zjistíte, že vám, ejhle, klidně i přes noc, povyrostla prsa. Ač si v tuhle chvíli ještě rozhodně nepřipadáte jako mobilní mléčný bar, přestavba vašeho hrudníku právě začala. Nákupu nového prádla se nevyhnete, tady s běžnou podprsenkou brzy nevystačíte. Kromě podprsenek nejspíš budete řešit i kalhotky a – možná překvapivě – taky ponožky.

Něco se ale přecijen dá pořídit a nosit už před otěhotněním. Hledejte podprsenku bez kostic, s flexibilními košíčky a obvodem, který můžete spíše povolit než utáhnout. (V nabídce Tchibo hledejte „bezešvá měkká podprsenka“.) Klíčové je, aby přes místo, kde se látka dotýká bradavky, nevedl žádný šev, gumička ani krajzlík. Těhotenská prsa jsou někdy supercitlivá. Takovou podprsenku vynosíte i před těhotenstvím a některé ženy ji obzvlášť ocení během PMS.

Hledejte měkkou, pohodlnou podprsenku bez kostic, kterou můžete ještě povolit

Když už nakupujete až těhotná, zvažte, jestli si rovnou nepořídit kojicí model, tj. s odklápěcími košíčky uchycenými háčky k ramínkům. Zvláště majitelky bujnějšího poprsí tím můžou dost ušetřit. Případně aspoň u běžného modelu vyzkoušejte, jestli vám jde nějakou rychlou cestou, bez svlékání podprdy, vytáhnout na světlo boží celé ňadro. Pokud ano, je to cajk, háčky netřeba, tuhle prsenku využijete i po porodu.

Myslete na to, že pokud budete kojit, tak v podprsence budete pravděpodobně i spát. Stačí totiž, že miminko zapláče, a vám se spustí mléko, takže pak rovnou měníte pyžamo nebo i převlékáte postel. Takže podprsenka musí být opravdu pohodlná

Znamená těhotenství konec pěkného spodního prádla?


Rozhodně ne. Sama jsem si pořídila dvě ultra push-up podprsenky (ve větší, vyhovující velikosti) a nosila je pokaždé, když jsem si chtěla zvednout sebevědomí. Úzký obvod, vycpaný košíček… nic na dlouhé nošení. Ale na vlastní svatbě, prvním poporodním rande nebo na pracovních schůzkách se osvědčily. Dobrý pocit je z velké části v hlavě a hezky zvednutá bujná ňadra přebijou nepohodlí i rozpaky z rostoucího či scvrkávajícího se bříška.

Dál oceníte nízké kalhotky. S rostoucím bříškem se do svých oblíbených kalhotek s vyšším pasem už nevlezete. Doporučuju proto mít v zásobě alespoň jedny bokovky, ať máte v čem dojít do obchodu pro další. Co se materiálu a střihu týče – je to na vás a vaší citlivosti. Já teď snesu jen klasicky střiženou bavlnu, ideálně bio.

A taky mějte v šuplíku ponožky s volnějším lemem. Každá to v těhotenství máme jinak, nateklé kotníky jsou však spíše pravidlem než výjimkou. Tak proč se ještě škrtit pevnou gumičkou?

Tak, spodní prádlo bychom měly. Co obléknout nahoru?

Záchrana většiny těhotných: volné šaty

Šatům je jedno, jestli jsou třicítky a oblečete k nim jen žabky, nebo mrzne a podvlékly jste si těhotenské jeansy. Můžete je koupit s libovolným předstihem a nosit ještě před těhotenstvím.

Jednoduché oversized modely před nežádoucími pohledy skryjí i pětiměsíční bříško a jsou super taky do práce. Nabírané retro a romantické šaty s volánky, přestřižené pod prsy, si klidně můžete vzít i na „poslední večeři“ – pod sukni se jim vejde celý vesmír. A když se chcete ukázat, prostě vytáhnete model z elastického úpletu, který vás pohodlně „obcucne“ i s bříškem. Šaty vám zkrátka ušetří starosti i čas, a pokud se vám navíc povede sehnat model typu „prsa ven snadno a rychle“, máte univerzální kousek vhodný i na kojení – stejně jako na chvíle bez dětí.

Volné šaty jsou univerzální a aktuálně velmi oblíbený těhotenský model

Tipy a triky pro výběr šatů

  • Pokud ještě nejste „v tom“, ale plánujete to a ráda byste nové šaty vynosila teď i později, vždycky kupujte tu větší velikost. Už v prvním trimestru vám narostou prsa, i hubená ramínka a záda se mohou trochu zaoblit. Z 36 se tak stane 38, ani si toho v zrcadle nevšimnete.
  • Kolik měsíců těhotenství se pod šaty vejde? Je to dost individuální, pokud se vám však pod šaty ve zkušební kabince vleze cca nacpaný školní batoh, měly by bez problému obstát až do finále. Střední kabelka a ruce (nebo míč) odpovídá cca sedmému měsíci. Hodně nafouknuté břicho 14–20. týdnu.
  • Bojíte se, že vám pod šaty bude na bříško foukat? Nebojte. Podkožní tuk vytvoří dost vtipnou izolaci ze spodní strany. A že ho máte málo? Těhotenské kalhotky nebo bederní pás vám ho nahradí.
  • Materiály jsou pro těhotné velké téma. V těhotenství se zapotíte, proto pokud máte možnost, volte vždy tu prodyšnější a přírodnější variantu. Speciálně letní maminky jsou tak odkázány hlavně na bavlnu a len, v říjnu už polyester zase tak nevadí.

Šaty užijete i (nejen) v šestinedělí

Šaty jsou skvělá věc ve chvíli, kdy řešíte proměnlivou velikost bříška. Mají jen jednu nevýhodu – zvláště modely ke krku jsou totálně nepraktické, když přijde na kojení. Neshrnete je, nevyhrnete, aniž odhalíte prakticky celé tělo.

Co s tím? Šaty, které se vám budou hodit i v sezoně s novorozencem (zima, léto…), vybírejte tak, aby se vám v nich bez problému povedlo odhalit úplně celé ňadro. Košilové modely nebo ty s propínáním do výšky pasu, šaty s velkým (a navíc ještě elastickým) výstřihem. Zavinovací kusy. Nebo speciální střihy, které jsou označeny jako kojicí a mají průstřihy v průramcích nebo zdvojený živůtek a průstřihy pod ním. (Hodně takových modelů můžete klidně nosit i netěhotná.)

A proč nestačí „jen“ ukázat bradavku? První úskalí je biologické – při kojení obvykle „pracují“ oba prsy, a když se s vypětím materiálu dostanete jen k jedné bradavce, koledujete si o malér a nutnost se celá převléknout. Druhé úskalí je technické. Kojení se učí mámy i novorozenec. V některých polohách mu jídlo jde lépe a v jiných se nepřisaje. Ve špatných šatech je kojení spíše stresující rozcvička hadí ženy. V těch správných příjemná chvíle klidu.

Co pod ně? Legíny, punčocháče, skinny jeans…

Aby se šaty daly nosit bez ohledu na počasí, potřebují parťáka. Něco na nohy. (Následující výbavu budete pořizovat spíš až s rostoucím bříškem.)

Nejuniverzálnější kousek jsou těhotenské punčocháče. Ty se od těch běžných v zásadě liší jen tím, že v netěhu stavu je vytáhnete až do podpaží. Některé mají „kapsu“ na bříško, jiné ne. Každopádně se vašemu tělu přizpůsobí po celou dobu očekávání.

Za další superdílo považuju legíny. V prvních měsících si vystačíte s běžnými modely s širokou „negumou“ v pase. Obvykle jsou označeny jako yoga, ale mám i běžecké (v aktuální nabídce Tchibo si většinou vyberete). Bříško v téhle době ještě není dost velké, aby vyplnilo „kapsu“ u těhotenských modelů, které by vám zbytečně padaly. Naopak ve třetím trimestru se už speciálce nevyhnete. A proč legíny? Jednak jsou univerzální: do přírody s mikinou i do města pod elegantní šaty. A za druhé mají volná chodidla. A řekněme si to na rovinu, přijde čas, kdy si neuvidíte na špičky nohou, a to se vám fakt nechce kroutit se jako žížala a soukat se do punčocháčů…

U spodků jsou důležité dvě věci: aby nohavice měly vůli (pomáhá elastan) a aby netlačily v pase

Pod šaty jsou super i těhotenské skinny jeany. Mně se bohužel za chůze samovolně svlékají, ale z okolí jsem na ně slyšela pozitivní ohlasy. Pokud si je můžete dovolit, šup do nich. A zase – raději vždy pořizujte „tu větší“ velikost.

Břicho v práci


Jen málo žen si může dovolit strávit své první těhotenství v pohodlných teplácích. Prvních sedm měsíců běžně trávíme v zaměstnání, které vyžaduje odpovídající oblečení. Některé z nás pracují až do porodu, jiné ženy se snaží před klienty požehnaný stav co nejdéle „tajit“, aby to nepoškodilo byznys. A další prostě jen nechtějí, aby si je týpek z vedlejšího kanclu pořád dobíral a kolegyně jim neustále sahaly na rostoucí bříško. V prvních měsících tohle řeší právě volné šaty, které toho dokážou skrýt opravdu hodně. Ve finále je pak hlavním zachráncem všech neromantiček elastan, proužky a černá barva. (Proč je všechno těhotenské s kytičkami a volánky?!) Přes elegantní šaty (nebo elastickou sukni a triko) si jednoduše přehodíte kardigan nebo sako a těžíte z toho, že ženy si ho zapínat nemusí. A když na to přijde a jste zvyklá: lodičky jsou vlastně superpraktická rychle nazouvací obuv a po dobu nezbytně nutnou to v nich lze přežít.

Boty? Cokoli se dobře obouvá a zouvá

Z celého srdce vám proto doporučuju – pořiďte si co nejpohodlnější prostorné boty, do kterých vklouznete za vteřinu. Zase platí, že pokud teprve těhotenství plánujete a zrovna si kupujete nové boty, zkuste na to už teď myslet. Tkaničky, pásečky, zavazování, šněrování… to nechcete. Když se pořádně neohnete a nevidíte si na nohy, nejsou to úplně praktické věci. Těhotenství je současně obrovská zátěž pro chodidla. Klidně se může stát, že z porodnice odjedete s o číslo větší velikostí bot.

Zdravotní nazouváky na léto, dostatečně široká perka na nízkém podpatku na zimu, baleríny s malým podpatkem anebo zdravotní stélkou – to jsou parťáci, které oceníte ještě dlouho po porodu. Dříve než situaci vyřešíte žabkami nebo válenkami, zrevidujte způsob své chůze. Šmajdavé boty neudělají radost chodidlům, kotníkům ani páteři. A bolesti se všichni chceme vyhnout, v tomto období obzvlášť. ;-)

PS: Testuju barefoot. Zatím dobrý.

Jak rychle se po šestinedělí dostanete do původního šatníku?

Porodem se objem vašeho pasu změní prakticky ve vteřině. Následně se bříško každé z nás zmenšuje jiným tempem. Někomu bleskurychle (pas jako ve 4. měsíci má za týden) a někomu pomaleji (po třech měsících nebo později). Je to individuální, trochu genetika, trochu to ovlivňuje věk, pořadí porodu a trochu magie. Nechtějte proto po svém těle, aby práci, kterou předtím zvládlo za 9 měsíců, odmakalo už za 6 týdnů – a dejte si čas.

Nejde totiž jen o „kila“. Mnoho z nás si z porodnice odnese zborcenou klenbu na chodidlech (a s tím spojenou větší velikost bot) či diastázu (rozestup) přímých břišních svalů. Kojící prsa jsou ještě větší než ta těhotenská a zabrat dostaly i záda a držení těla. Proto k sobě buďte laskavé a předtěhotenské oblečení nevytahujte z krabice dříve, než se mrně poprvé samo otočí. ;-)

Nejlépe zahřeje zavinovací svetr „s ušima“, případně rozepínací kardigan

Tenhle kousek je univerzální nejen v těhotenství. Oceníte ho při kojení (na veřejnosti) i případném nošení miminka v šátku nebo nosítku. Svetřík vypadá jako velký obdélník s rukávy, nemá žádné zapínání – a zamotat ho kolem sebe můžete, jak je libo. Anebo taky vůbec. Kromě využití v různých situacích je jeho silnou stránkou i to, že je poměrně elegantní. Vynosíte ho tak do práce, místo saka.

Tak. Úplné univerzální základní kameny bychom měli. Co když ale udeří mrazy?

Bundu či kabát volte oversize nebo s prostorem „na nosítko“

Naše babičky nosily oversized kabáty a kožichy. Pokud něco takového máte nebo potkáte, je to stejný případ jako s šaty. Unosíte je s bříškem, i ke kočárku. A vleze se pod ně dost zateplovacích vrstev.

Pro sportovní holky je tady taky řešení. I když třeba neplánujete svého potomka nosit, dívejte se po modelech s přívlastkem „nosicí“. Jsou to bundy, do kterých je možné připnout rozšiřující díl – a to jak těhotenský jen na bříško, tak větší, který pojme i batole v nosítku. Tyhle modely jsou sice o něco dražší, ale vynosíte je až do omrzení, s bříškem, s nosítkem i bez.

A co speciální těhotenské kousky?

Jsem minimalista a v prvním těhotenství jsem si koupila jen výše uvedené. Na druhou stranu jsou různé vychytávky, které vám mohou krátkodobě usnadnit život. Osobně mám moc ráda kojicí tílka – mají zabudovanou podprsenku, jsou elastická a dost dlouhá, takže pár měsíců vydrží. Těhotenská trika jsou super – vybírala bych model určený i na kojení (prsa jdou odhalit i jinak než vytažením z výstřihu), v opačném případě delší elastické triko poslouží většině maminek stejně dobře. Těhotenské šaty by měly mít podobný bonus jako trika: umožňovat kojení.

Jednodílné těhotenské plavky jsou fajn, pokud vysloveně trváte na zahaleném bříšku, jinak stejně dobře poslouží jakékoli dvoudílné bikiny.

A finálně, těhotenské sukně nahradíte delšími sukněmi na gumu z úpletu, které vytáhnete až pod prsa. A když bude nejhůře, pánské pyžamo, pánské triko nebo tepláky to jistí.

Efektivní těhotenský šatník může být totálně minimalistický a peníze, které ušetříte na nákupech pro sebe, můžete investovat do vymazlených věcí pro miminko. Na druhou stranu je těhotenství (zvláště to první) na dlouhou dobu poslední šance se rozmazlovat a neřešit u toho, jestli daný kousek zvládne časté praní a jak moc bude praktický. Takže pokud máte chuť své rostoucí bříško oslavovat speciálními outfity, užijte si to, jak to jen jde. (I proto, že každé další radostné očekávání už bude o něčem jiném…)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články